Nyheter

Beskedet: Klartecken för fyra vindkraftverk

Nyheter Vid miljö- och byggnämndens sammanträde förra veckan beslutades, om än oenigt, att lämna startbesked för de fyra sökta vindkraftverken i Boarp. – Min bild är att möjligheten att påverka har varit tidigare i processen, säger vice ordförande Mats Bergman (C). 

Medborgare önskade minst 1 400 meter till bostadshus. Det förslaget ligger för hantering hos politikerna. Nu blir det hälften av avståndet i och med startbeskedet till bostadshus i Mörkhultet

Ansökan om startbeskedet har tidigare varit uppe hos miljö- och byggnämnden. Då var nämndens berednings förslag att bevilja tre av fyra. Ett av verken, det sydligaste, föreslogs avslås med anledning av det tekniska egenskapskravet med hänsyn till att hälsa inte efterlevdes. Ärendet återremitterades vid nämndens sammanträde i augusti då en reviderad kontrollplan skulle lämnas in av vindkraftsbolaget för att nämnden skulle kunna ta beslut. Nu har den inkommit och en oenig nämnd beslutade förra veckan att ge startbesked till samtliga fyra ansökta verk i Boarp med en total höjd om 200 meter enligt tillstånd från länsstyrelsen. 

– Vi kom till beslut den här gången. Vi beslutade att lämna startbesked till alla fyra verken. Det var inte enigt, utan ärendet gick till omröstning, säger Magnus Dauhn (S), ordförande i miljö- och byggnämnden.

Siffrorna blev 5–2, där KD och L stod för de två nej-rösterna. SD deltog inte beslutet, då man ansåg sig vara jävig, och platsen lämnades därför över till ersättare i L. 

Magnus Dauhn (S) igen:
– Vi har lutat oss mot vår vindbruksplan. Den togs i bruk efter att ansökan kom in, så vindbruksplanen är inte tillämplig. Ljudmätningen är gjord med de nya och större rotorbladen. 

Thomas Andersson, förvaltningschef:
– Vi har fått in en reviderad kontrollplan och vi tittar på de tekniska egenskaperna som ska uppfyllas. 

Ingvar Larsson (SD):
– Vi är ganska bakbundna när man i högre instans bestämt att vi ska ha vindkraftverk. Vi i nämnden kan inte göra så mycket åt det när det hamnar hos oss. Startbeskedet avser de tekniska kraven och en bullermätning är gjord. 

Mats Bergman (C), vice ordförande:
– Min bild är att möjligheten att påverka har varit tidigare i processen. Angående närhet till bostadshus har beslutats av Länsstyrelsen. Vi tittar på de tekniska egenskaperna. 

Som oftast hänvisas nämnden som till Boverkets rekommendationer och vid frågan om Folkhälsomyndighetens riktlinjer följts gällande ljudet hänvisar nämnden till att politikerna bedömer startbeskedet utifrån de tekniska kraven och att de är uppfyllda. 

I tjänsteskrivelsen kan man läsa: Vindbruksplanen ska ses som ett vägledande planeringsunderlag men är ej juridiskt bindande. Vid prövning om startbesked kan lämnas så ska de tekniska egenskapskraven för ett byggnadsverk bedömas. Miljö- och byggnämndens beredning bedömer att det tekniska egenskapskravet enligt tredje punkten i den första paragrafen i det åttonde kapitlet i plan- och bygglagen, som avser att ”skydd med hänsyn till hälsa efterlevs”. Enligt inlämnad ljudberäkning så framgår att decibel nivån uppgår till 39,1 decibel.

Enligt boverket ska en kontrollplan vara utformad enligt vad som ska kontrolleras, vem som ska kontrollera, hur och när kontrollen ska göras, mot vad kontrollens resultat ska jämföras och på vilket sätt resultatet ska redovisas.

En reviderad kontrollplan har inkommit och miljö- och byggförvaltningen som då föreslog nämnden att fastställa kontrollplanen till beslutet om startbesked. Miljö- och byggnämndens beredning föreslog nämnden att därmed lämna startbesked för samtliga vindkraftsverk, vilket nu har gjorts.

Nämndens beslut går att överklaga.

Bild från handlingarna 2019

Text uppdaterad kl 13.43;
Ingvar Larsson (SD) anmälde jäv vid sammanträdet och deltar inte i beslutsfattandet. Ann-Christin Holmgren (L) ersätter Ingvar Larsson (SD). Ann-Christin yrkade att lämna startbesked för tre vindkraftverk enligt miljö- och byggnämndens tidigare förslag. Omröstning begärdes av Holmgren (L). Till hennes yrkande lämnades ett ja från Oscar Smith Oskarsson (KD) samt henne själv. Ett startbesked för alla fyra verken lämnades av Magnus Dauhn (S), Roland Svensson (S), Jane Lindberg (S), Mats Bergman (C) och Marianne Windell (M). 

L och KD reserverade sig mot nämndens beslut. 

I protokollet finns att läsa att beslutsunderlaget, och dateringarna, har varit anmälan 2023-05-09, situationsplan 2023-05-09, fasadritningar 2023-07-04, kontrollplan 2023-09-15, sektionsritningar 2023-09-08, teknisk beskrivning 2023-09-08, ljudberäkning intyg 2023-05-09, skuggberäkning 2023-05-09 och geotekniska undersökningen är daterad till 2023-05-09. 

Taggar

Dela


Läs mer

Startbesked för vindkraftverk: Ärendet återremitterat
Tre av fyra vindkraftverk kan få startbesked
Skyddsavstånd till vindkraft: Nej till nytt hus men ja till verk nära bostad
Nej till nytt hus i vindbruksområde
Vindkraftens startbesked: Boende överklagar nämndens beslut

10 reaktioner på Beskedet: Klartecken för fyra vindkraftverk

Johanna. Felet är väl som du skriver att politikerna är inte pålästa om vindkraftens negativa sidor. Och det beror nog bara på att i vissa medier så framställs vindkraften bara som en grön energikälla. Jag har aldrig sett en konsekvensanalys av vindkraftens påverkan av miljön. Och politiker kommer aldrig att stå till svars för sina beslut.

Där försvann den sista droppen av förtroende för vår kommunledning.

Varför ta fram en vindbruksplan och sedan frångå den? Det är tydligt att ingen av de beslutande bor nära något av de här verken.

Vem ska betala förlusten för de drabbade? För det är stora ekonomiska förluster och höga förluster i boendemiljö.

Hoppas Johanna lyckas väl i processen med skadestånd.

Hoppas verkligen att ni kompenserar Johanna ordentligt för det här.
625 meter till hennes hus och er egen vindbruksplan säger att ingen får bo närmare än 700 meter.

Bör tilläggas att detta säkerhets avstånd på 700 meter bestämdes på den tiden vindkraftverken var relativt små och inte 200 meter som nu byggs intill hennes hus.

Vad ska man säga om våra lokalpolitiker? Är det inte stora lager på fel ställen (Alshult) så är det vindkraft

Fint när PFAS-spridningen inte sparas in på. Likaså all den fossila växthusgas som nu säkras belastar miljön. De tankbilar med diesel som ska ”försäkra denna miljösmarta strömkälla”. Alla levande arter runt detta djävulens påfund kommer att döda, är säkert bara en bonus. Likaså de hundratusentals ton betong som fundament. De lär få stanna kvar för evigt, eftersom ingen vill eller kommer att bekosta den saneringen. De vilda djur som lever sina liv för att upprätthålla ett fungerande ekosystem. Det är inget Homosapiens vill befatta sig med, eller bryr sig om.
De 300 000 arter Homosapiens redan utrotat på grund av sin fantastiska intelligens, ökar dagligen.
Naturen är uppenbarligen inget vi behöver. Bättre med vindkraftverk som belastar miljön,och förstör mångfalden.

Jag är rätt övertygad om att hade tjänstemannaansvar funnits, så hade politikerna inte gottat sig i, att de förstört för ytterligare en skara försvarslösa medborgare. Hoppas att de får upprättelse genom skadestånd.

Mycket dålig stil av politiken i kommunhuset, att förstöra för andra. Och inget av detta kommer befolkningen i kommunen att tjäna på. Elen kommer inte att komma till oss för den exporteras utomlands.
Förstöra och förgifta vår fina natur. Politiker som kan godkänna något sådant här.

Min bild är att enskilda invånare inte ska behöva förlora halva sitt investerade fastighetsvärde för att politikerna i den här kommunen inte läser på vad vindkraftverk nära boende innebär. Jag vet inte hur många gånger jag hört från våra politiker att man inte är påläst, men lika väl röstar man för ett sådant här beslut som bara innebär negativa konsekvenser. Jag hoppas att ni glatt står till svars sedan när vi kräver skadestånd för förlorat fastighetsvärde med mera.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *