Nyheter

Beslut om licensjakt på lodjur

Nyheter Länsstyrelsen har fattat ett beslut om licensjakt på lodjur i länet. Totalt får tio lodjur skjutas under nästa års licensjakt som är i mars månad

Arkivbild Petra de Jong

Lodjursjakten startar den 1 mars nästa år och varar som längst till och med 31 mars. Beslutet om att tillåta licensjakt på tio lodjur under nästkommande år har fattats för att reglera stammen då den är större än förvaltningsmålet som är fem familjegrupper (honor med unge/ungar). 

Licensjakten är fördelad över sex jaktområden inom hela länet. Enligt det senaste inventeringsresultatet finns 10,5 familjegrupper i länet, vilket motsvarar cirka 58 lodjur. Licensjakten är en del av rovdjursförvaltningen och genomförs i begränsad omfattning och under strängt kontrollerade former. Resultatet från den senaste nationella populationsberäkningen visar att det finns cirka 1 240 lodjur i Sverige och populationen är därmed fortsatt över referensvärde för gynnsam bevarandestatus. Licensjakt sker även i Kalmar och Östergötlands län. 

Källa: Länsstyrelsen. 

Taggar

Dela


4 reaktioner på Beslut om licensjakt på lodjur

”Vaken” – vem du nu är i din anonymitet – du kan inte ha varit särskilt vaken när du varit ute i naturen. Inte heller kan du ha varit vaken och analyserande när du läste Länsstyrelsens beslut (för det läste du väl??). Vilket är målet med viltförvaltningen? Skall man bevara det antal djur man ansett vara lämpligt eller skall man låta antalet skena? Beslutat antal kommer med stor sannolikhet leda till att antalet individer ökar ytterligare. Men det är förståeligt att Länsstyrelsen använder livrem och hängslen för att inte bli utsatt för kritik. Försiktigheten i år kommer rimligen resultera i att man får öka avskjutningen nästa år.

Härligt, redan anmält mig på Länsstyrelsens hemsida, hoppas på en trevlig pläd framför brasan samt fler rådjur i skogen.

Snälla låt våra underbara lodjur vara i fred ♥️ det är vi människor som inkräktar på deras revir och brätt ut oss 👎

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *