Nyheter

Beslutet: Åkers skola läggs ned

Nyheter På barn- och utbildningsnämndens sammanträde beslutade politikerna att Åkers skola och förskola läggs ned.

För ett år sedan började en utredning gällande Åkers skola och förskola, då föräldrar i skolområdet väljer annan skola än just Åker. Politikerna i nämnden beslutade då att pausa intagningen av nya elever i januari i år och hänvisade eleverna till annan skola, eftersom prognosen då såg ut att endast nio elever skulle börja F–3 fram till år 2026. 

För en månad sedan föreslog tjänstemännen på barn- och utbildningsförvaltningen att en nedläggning skulle vara alternativet för landsbygdsskolan i Åker. 

Vid onsdagens nämndsammanträde blev det klubbat… 

Jenny Larsen (KD), ordförande i barn- och utbildningsnämnden, berättar: 

– Det är för få elever helt enkelt. Det är bara att konstatera att vi beslutar om nedläggning av Åkers skola och förskola efter vårterminen 2023. Fritidshemmet kommer att vara öppet som vanligt över sommaren, men till hösten 2023 ska föräldrarna ha valt annan skola. Det var bara två barn som var aktuella till förskoleklass när höstterminen startar nästa år. Det blir ingen pausning som var tänkt från början. 

Uppdaterad text kl 12.45: Enligt barn- och utbildningsnämndens arbetsutskott, daterat 11 oktober, skulle kommunfullmäktige besluta i frågan om nedläggning av Åkers skola, men förvaltningens utvecklingsledare meddelar Skillingaryd.nu i dag att det är ett nämndbeslut och inte ett beslut som kommer att tas av kommunfullmäktige.

Uppdaterad text kl 13.10: Centerpartiet reserverade sig mot beslutet i nämnden.

Arkivbild. Politikerna i nämnd beslutade om nedläggning av Åkers skola

Taggar

Dela