Nyheter

Beslutet: Länsstyrelsen river upp detaljplan

Nyheter För några veckor sedan kom beskedet att Länsstyrelsen river upp detaljplanen för en planerad byggnation på Södra Stigamo. Anledningen är att man inte anser att den tar tillvara på riksintressen. Kommunstyrelsen gör nu ett nytt försök med en justerad detaljplan.

Genrebild. Foto: David Alin

Området det handlar om är en del som ligger mellan riksväg 30 och E4 med fastighetsnamn Tokarp. Kommunen har haft en dialog med exploatören, Trafikverket och Länsstyrelsen. För att fortsätta utvecklingen av verksamhetsmark i området, har man beslutat att utöka planområdet för Tokarp 3:8 till att också omfatta delar av Tokarp 3:7.

Genom denna justering hoppas kommunen att kunna möta både behovet av verksamhetsmark och riksintresset för järnvägen.
– Vår förhoppning är att den här planen ska godkännas, berättar kommunstyrelsens vice ordförande Kenth Williamsson (S).

Ärendet hamnade som ett extraärende på arbetsutskottets senaste sammanträde.

Sammanfattning av Länsstyrelsens beslut:

Trafikverket beslutade den 26 september 2022 att riksintresset för en ny järnväg skulle gälla över en stor del av planområdet. Under utredningen övervägdes fyra olika lokaliseringsalternativ, och den 25 oktober 2023 beslutades att Alternativ Väst skulle ligga till grund för vidare planering. Alternativ Väst innebär en smalare järnvägskorridor än tidigare planerat, vilket länsstyrelsen anser preciserar riksintresset.

Planområdet ligger nära järnvägskorridoren Byarum-Tenhult, som är av riksintresse för kommunikationer och skyddas mot åtgärder som kan försvåra dess användning. Väg 846, som inte omfattas av riksintresse, påverkas av järnvägsprojektet, vilket kräver en ombyggnad som också påverkar planområdet.

Länsstyrelsen bedömer att järnvägsprojektets avancerade planeringsstadium innebär att markanspråket är starkt, vilket komplicerar utvecklingen av närliggande infrastruktur, särskilt väg 846. Detta skapar hinder för att etablera ny industri nära vägen och fördyrar samt försvårar anläggningens genomförande.

Länsstyrelsen konstaterar att hela detaljplanen bör upphävas för att lösa trafikfrågor och säkerställa att väg 846 kan omdirigeras utanför planområdet, vilket är nödvändigt för järnvägsprojektet.

Skärmdump från kommunala handlingar

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *