Biblioteket kan flyttas från Fenix
Nyheter En mer ekonomisk utredning. Det är vad våra toppolitiker vill, efter att kommundirektören har gjort utredning, angående den motion som (L) lämnade in på att flytta sfi och biblioteket till centralare delar av Vaggeryd
– Vi gav kommunledningen tidigare ett uppdrag att se över möjligheten till att flytta biblioteket till en mer central del i Vaggeryd. Nu har vi fått utredningen och vi beslutar inget utan vill gärna ha lite ekonomisk del i det hela. Vad kostar det att hyra externa lokaler? Kan vi hantera det med de medel vi redan har idag? Ska vi göra ett större omtag så blir frågan lite större också. Vi har bett att få ekonomisk information också, berättar Gert Jonsson (M) ordförande i kommunstyrelsen.
– Skolan är i behov av lokaler och kultur- och fritidsnämnden ser det fullt möjligt att flytta biblioteket. I första hand handlar det om en temporär lösning. Sfi var redan utflyttad ur Fenix när motionen skrevs, menar Kenth Williamsson (S).
Kommunbiblioteket i Vaggeryds tätort har samlokaliserats med kommunens gymnasieskola sedan Fenix kunskapscentrum byggdes 1996. Placeringen är i mitten av det hus som idag benämns som Fenix 1 och var tänkt som den centrala punkten i elevernas lärande. De tre planen som finns i mitten av huset användes till såväl böcker, lärmiljöer, kontorsytor och förråd.
Fenix var som gymnasieskola mycket tidigt ute med en hög datortäthet och kombinationen med böckerna gjorde att biblioteket hade en synnerligen central roll i lärandet. I infoteket finns också några mindre klassrum, av utrymmesskäl används ett par av dessa till arbetsrum för personalen. Steget att helt och hållet särskilja folkbiblioteket från gymnasiebiblioteket är inte särskilt stort och kan göras inom barn- och utbildningsnämndens budgetmedel. Med åren har också folkbibliotekets roll förändrats, både genom digitalisering men framförallt genom bibliotekslagen och ett både vidgat och tydligare uppdrag gentemot prioriterade grupper. Folkbiblioteket har, förutom tillhandahållande av information, idag också en roll som mötesplats, arena för skapande och kulturupplevelser, läsfrämjande och integration.
Digital hjälp som att använda bank-id, installera appar, fylla i blanketter på nätet och hantera digital utrustning efterfrågas ofta av bibliotekets besökare. Besökare stannar längre i biblioteket än förr då man bara kom dit, lånade böcker och gick hem igen.
Önskan om ett mer centrumnära bibliotek framkommer också i de nyligen genomförda medborgardialogerna i Vaggeryd. ”Bibblan framme” med tidningsläsning förmiddagstid i samverkan med UC i gamla Postnords lokaler har snabbt blivit populärt och en utökning av efterfrågas av besökarna som till största del är äldre som bor centralt.
Utifrån att det som från början var ett gemensamt folk- och gymnasiebibliotek idag är mer uppdelat gör att en flytt av folkbiblioteket inte är någon svår sak att genomföra. Den yta som frigörs på Fenix 1 behövs till gymnasieskolan i synnerhet i skenet av att Fenix 2 inte kommer att kunna nyttjas under några år. Fenix gymnasium är starkt konkurrensutsatt och behovet av att ha en så attraktiv gymnasieskola som möjligt blir än viktigare.
Eleverna på Fenix har i sina klassråd fått diskutera vad som skulle öka attraktiviteten på Fenix utifrån temat ”mitt bästa Fenix”. En gemensam sak som lyfts fram är en gemensam social mötesplats på skolan för ungdomar.
Enligt kommundirektörens utredning kan man läsa att ”Ett mer centrumnära bibliotek kan fås genom att kommunen bygger ett nytt bibliotek. Detta är en lösning som inte ses som realistisk i närtid. Detta då kommunen saknar såväl centrumnära tomt som investeringsmedel. Förvaltningen har undersökt intresset hos andra fastighetsägare med lokaler i centrum för att få en uppfattning av kostnadsbild och olika möjligheter att hyra lokaler.
De fastighetsägare som kommunen kontaktat är de som har minst 500 kvadratmeter att tillgå i centrum. Den ena av möjliga fastighetsägare är kommunala bostadsbolaget som meddelat att man inte har den storleken på ytor att tillgå i centrum. Den andra fastighetsägaren, PHL Fastigheter, har två lokaler tillgängliga, Skänkelund och i före detta Coops lokaler, vilka båda är möjliga att utreda vidare som potentiella lokaler för folkbiblioteket”.
Enligt utredningen ses de positiva effekter som finns att hämta för både bibliotek och gymnasieskolan är så stora att en utredning gällande flytt av folkbiblioteket bör prioriteras och genomföras skyndsamt. Det finns även positiva effekter i form av centrumutveckling. Utifrån kommunens investeringsutrymme föreslås att förvaltningen fortsätter att arbeta med en lösning där man hyr lokaler av en extern fastighetsägare.