Nyheter

Bidrag och simhall största budgetdiskussion

Nyheter Debatten om vilken budget som ska gälla nästa år höll igång fullmäktigeledamöterna i en och en halv timma...

Helena Erlandsson (S) hade med sig julosten fram i talarstolen

– Vi lever i en speciell tid. Vi ska undvika att höja skatten. Vi ska inte säga upp våra anställda. Vi ska fortsätta att investera. Vi har en positiv utvecklingskraft och jag tycker att det är en offensiv budget. 2 procent ska bli över. Vi vet att det måste vi ha då vi har en stor investeringstakt. Vi måste ha skattefinansierad investeringar. Vi är överens om befolkningsprognosen och hur den ser ut. När det gäller befolkningsprognosen har vi hyfsat koll på. Sedan har vi valt att lägga oss på marginal när det gäller löner. Där finns en liten kudde, 5,7 till ökande pensionskostnader. Vi har valt socialnämnden och barn- och utbildning. Socialnämndens ökning går nästan allt till Mejeriet. Planen är att 2021 de 20 lägenheter samt 5 platser för LSS ska vi kunna använda. Vi får hoppas att vi kan öppna vår verksamhet som vi tänk också nästa år. Vi skiljer oss när det gäller vår omsorg. Vi har orkat att jobba förebyggande. Mycket bra hemmaplanslösningar har gjorts. Barn- och utbildningsnämnden får 3,5 miljoner kronor och det ska gå till elevhälsan och lärarassistenter. Tekniska har en stor utmaning att möta det här men man tror att man klarar av med den pengapåsen som är tilldelad. Vi har förstärkt driftsbudgeten med 15 miljoner kronor. På ett år har vi förstärkt med 65 miljoner kronor. Det är 8 procent ökning, det trodde vi nog inte när vi jobbade med det här i våras. Avslutningsvis bedömer vi i femklövern att det är möjligt att nå alla kommunfullmäktiges övergripande mål, vilket vi jobbar med, säger Gert Jonsson (M).

– Vi satsar på de äldre, säger vår statsminister och det märks sannerligen, där pengar går till äldreomsorgslyftet bland annat. Finansiering av Mejeriet, målet att erbjuda heltidstjänster – nu kan vi fortsätta med detta. Tillsammans med personalen vill vi stärka arbetsmiljön vilket vi kan göra med satsningarna. Vi vill rekrytera en stadsarkitekt. Inte minst för vår attraktivitet för vår kommun därför ger vi mer pengar till kultur- och fritid. Anläggningarna är viktiga. 200 000 till kulturskolan för att fler ska kunna vara med. Revisionen får höjning med 50 000 kronor så att de kan kontrollera oss mera. Med det önskar jag bifall till vårt (S) förslag till budgeten 2021, säger Kenth Williamsson (S).

– Jag tycker inte det finns mycket att säga om det här. Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. Jag kan inte låta bli för att er grupp nämner det lite då och då att ni har eminent regering. Men ni har inte tagit rätt beslut om ni inte hade haft vår hjälp. Ingen är ensam stark. Nu läste du inte riktigt allt som stod, jag delar er uppfattning om stadsarkitekt på heltid. Men det finns redan ett beslut, gemensamt tagit, att vi ska ha en halvtid. Jag är bekymrad att vi inte löst den här halvtidstjänsten, menar Ulf Abrahamsson (C).

Kenneth Åberg (S);
– Vi har mejslat fram en budget tillsammans, du har helt rätt Ulf. Vi behöver en förstärkning av våra planeringsresurser. Det är så att ska vi ha ett hållbart planarbete så kräver det också att vi engagerar hela samhället, individer, grupper och förstärka detta, vi har aldrig haft en sådan oerhört tillväxttakt och det är väldigt viktigt att vi växlar upp de här planeringsresurserna. Många av oss, som varit med ett tag, minns säkert arkitekten som satte Södra Park:s namn. Man åker hit till Vaggeryd för att se ett vackert bostadsområde. Vi har den typen av andra ögon inne i arbetet och som är engagerat i det här vardagliga arbetet, betyder oerhört mycket. Vi måste ha den här personen i vårt hus. Vi har inte råd att inte satsa på en egen stadsarkitekt. Jag tillstyrker vårt förslag som (S) har lagt.

– Jag tillstyrker vårt förslag. Jag är stolt över att vi satsar så mycket vi gör. De stora nämnderna får många miljoner. Vi höjer inte skatten vilket betyder att vi har en bra och stabil ekonomin. För övrigt ser jag att oppositionen nästan lägger samma budget som vi, det finns små marginaler. Hur driver man en expansiv budget? Här gasar och bromsar vi. Jag tycker att vi fortsätter på samma plan. Vi har en stor investeringsvolym för hela mandatperioden. Vi tittar på andra finanseringsformer, hyra istället för att äga. Det är att vi ska börja titta på simhallen i Vaggeryd. Vi avsätter pengar nästa år för att titta på detta, menar Thomas Axelsson (KD).

– Jag yrkar bifall till vårt förslag. Jag har med mig en julost, varför har jag det? Vi är en kommun som ska satsa på skolhälsovården. Nu har vi nästan samma budget, slipper vi hyvla på vår verksamhet nästa år? Det undrar Helena Erlandsson (S) och tar med sig julosten och sätter sig vid sin plats.

– Första (S) budgeten utan skattehöjning. Vi har gemensamma planeringsförutsättningar. Vi måste parallellt också veta att vi behöver köpa in en del utredningar och planarbete förutom att vi ska anställa en stadsarkitekt. Förra året sänkte vi miljö- och byggnämndens budget med 1 miljon kronor. Det är viktigt att de kan jobba med sina kontroller och vi måste vara bemannade, jag är lite tveksam till de här 200 000 till en stadsarkitekt, men nämnden måste också göra sitt jobb. Jag vill skicka med de som hyllar regeringspartierna. Varje gång man lägger fram en budget, så är trycket stort och S-regeringen har varit tvungna att lyssna för att intet bli omkörda. När vi lade vår första vårändringsbudget, då lade vi bara ut 8 miljoner, hur hemska vi kunde vara då man inte lagt ut alla pengar direkt. Nu gjorde vi inte det utan vårt förslag vann. Men de fyra miljonerna vi höll undan gjorde att budgeten höll, det är svårt att dela ut pengar två gånger. Nästa gång vi håller igen, så kan ni väl ”hia er”, ett litet erkännande kan jag väl drömma om från er sida, men jag yrkar bifall till vårt förslag, menar Gert Jonsson (M).

Kenth Williamsson (S); ”Det har en tydlig S-profil och det var en ovanligt bra budget ni lagt. Man kan konstatera att ni har lagt ut högre löneberäkningar, tidigare var det lägre. Ni satsar pengar på kulturskolan och idrottsplatser som vi satsade mer på förra året. Det finns en tydlig s-profil i er budget och invånarna kommer att få nytta av pengarna. Det finns mycket som vi är överens om.”

– Jag yrkar bifall till (S)-förslag. Det här hänger ihop med rikspolitik, menar Annelie Borgström (S) och debatterar om a-kassan och LAS på riksnivå.

– Jag vill ha några kommentarer angående tjänsteskrivelsen angående de rena demokratifrågorna som poppade upp i Skillingaryd.nu. Hur tänker man där, om man nu följer det där om vi inte kan kräva omfattande utredningar. Det här är en viktig fråga för oss i oppositionen. Det går jättebra att lägga sådana här förslag i majoritet, men rätt var det är så är man i minoritet. Det är ett underlag där det ska beskrivas kortfattat, undrar Roger Ödebrink (S).

– Jag yrkar bifall till kommunstyrelsens förslag. När jag läser den meningen är det ett omfattande, det behöver inte betyda att den inte är noggrann. Det kan vara omfattande men inte klart och tydligt. Det kan vara kortfattat klart och tydligt. Vi tycker det är viktigt med simhall, kulturskola, idrottsplatser. Folkhälsa helt enkelt. Det behöver inte vara så omfattande utredning. En kortfattad tydlig utredning. Vård- och omsorg och tillgänglighet. Jag tycker att vi med den här budgeten betonar de här frågorna, säger Ewa Magnusson (L).

– Jag yrkar också bifall till femklöverns budget.Vi gick in i det här att det skulle handla om mycket pengar. Dessa pengar kan inte komma från statlig finansiering framöver, menar Magnus Thelin (L).

– Jag gör inte den tolkningen. Ewa var inne på det här. Det handlar om respekt för våra tjänstemän, vår arbetsbörda, och att vi politiker behöver förtydliga. Simhallen är inget nytt. Vi har lämnat ett uppdrag. Jag tycker att vi politiker äger ansvar att något tydligare peka ut vad vi menar med den här utredningen. Säg vad det är vi vill ha så att vi inte får otydlig beställning. Vi har lagt pengar och kraft i onödan när vi lägger beställningar. Vi måste göra klara direktiv om vad vi vill ha, menar Ulf Abrahamsson (C).

– Vi måste titta på Jörgens (reds anm; ekonomichefen) siffror, vi måste hela tiden jobba med effektivisering. Det är svårt, vi har diskuterat den här texten rejält, men det handlar om att i framtiden ha de stora demografiska skillnaderna och faktiskt ge oss själva en liten läxa eller uppdrag hur vi beställer uppdrag och utredningar. Det får inte blir så att vi inte kommer fram. En tydligare politisk inriktning. Den digitala utvecklingen måste vi kunna dra nytta av. Hur gör vi vårt politiska arbete? Hur kan vi effektivisera vårt politiska arbete, menar Gert Jonsson (M).

Roger Ödebrink (S): ”Vi har en stor utredning som vår kommundirektör har gjort. Ett stort tungt jobb. Vi har även haft inne en extern konsult. Hade den varit på mindre antal sidor hade den varit bättre? Ewa säger att den här vindbruksplanen kunde varit kortare. Hur många gånger återremitteras ärenden till kommunstyrelsen. Utmaningsrätten måste man väl ändock titta över ordentligt. Det backades på med att någon privat skulle bygga. Tror tusan att det blir en utredning på det. Egentligen skulle den raden strykas då det inte är en budgetfråga. Vi kan spara mycket, men att begränsa det till ett dokument är jag mycket tveksam till”.

– Några få saker. Att se till att besluta om budgeten till hösten får dig att låta Gert som du var etta på bollen. Vi var först, (C) tvåa och du var nog trea på bollen. Visst, vi får mycket handlingar, och om någon ska styra med det så är det väl majoriteten som ska planera. Någongång har utredningar varit på 1000 sidor och svårt att hitta en linje. Jag uppfattar som om det blir slentrian och det är bara att trycka på knappen. Idag finns allt tillgängligt och det kanske inte alltid är så bra. Jag håller med Ewa att kulturskolan är en liberal satsning, märkligt att ni inte ger extra till det om det är er profilfråga, menar Kenth Williamsson (S).

Kommunfullmäktiges sammanträde höll igång ledamöterna

– Vi har pratat mycket om att kommunen ska bli mer attraktiv. Det jag tänker är att man gjort utredning. Men vi måste prata ihop oss i partigrupperna hur vi vill ha det. Jag har suttit i nämnden sedan 2006 och vi har diskuterat simhallar och idrottshallar sedan dess. Man kanske inte kan skriva i handlingar hur ett beslutsunderlag är, huvudsaken är att det är bra och gedigert, menar Tuula Ingner (S).

– Nu har vi inte lagt ett eget förslag, vi håller med om en hel del. Men det som gör att vi inte lagt beror på att de lagda stadsbidrag ska lämnas. När de inte finns så måste vi tänka till. Det är en stor utmaning för oss alla, menar Jan-Olof Svedberg (SD).

– Att sitta i den här församlingen handlar om att fatta beslut. Jag undrar de som valde att lägga sin rösta på (SD) tror jag tror att de förväntar mer ansvar. Men uppenbarligen behagar man inte att lägga egen budget, menar Carina Ödebrink (S).

– Vårt budgetförslag hade röstats ner direkt. Vi kommer att visa våra väljare vad vi står. Vi kommer att återkomma med budget nästa år och då har vi mer koll på hur mycket bidrag man får, replikerar Jan-Olof Svedberg (SD).

– Jag har för avsikt att lägga ett tilläggsyrkande och det är att man tar bort den meningen vi diskuterat hela kvällen om att den ska vara kortfattad, menar Roger Ödebrink (S) som bara vill vara med och peta i oppositionens budgetmening och inte i pengarna…

– Jag skulle varit före dig Roger, jag har funderat väldigt mycket på vad du sa sist. Visst sa du att budgeterna är snubblande nära. Det finns ett beslut att vi ska en halvtid som stadsarkitekt, menar Ulf Abrahamsson (C).

Två förslag om budget och ett tilläggsyrkande konstaterades av ordförande. Votering begärdes för att avgöra vilken budget som ska gälla nästa år.

(S) och (V) röstade nej till femklöverns budget till förmån för sitt egna förslag. (L), (KD), (C), (M) och (MP) röstade för femklöverns budget. Avstod gjorde (SD) och (EMP).

Voteringen avgjorde att femklöverns budget vann med 21 – 12, 7 avstod.

Tilläggsyrkandet som Roger Ödebrink (S) lämnade angående att skriften ska ändras. Oppositionen begärde votering och siffrorna för denna tilläggsyrkande blev samma som ovan. Femklöverns budget, utan tilläggsyrkande vann därmed gehör.

Taggar

Dela


2 reaktioner på Bidrag och simhall största budgetdiskussion

Jag har själv barn både på Götafors skola och Slätten men ser det ganska meningslöst att ha 30 förbi slätten. Där går inga barn som är så stora att de går dit och hem själva. Att de skulle rymma ser jag som osannolikt om grindarna stängs. Exempelvis så har både Åviken och Fritidens förskola gård mot vatten utan problem, vilket är minst lika farligt som en väg.
Däremot kan jag hålla med om att 30 ska gälla runt hela Götafors skola.

Lämna ett svar