Nyheter

Bidragsbegäran från fristående förskola ”Politisk lobbing”

Nyheter En begäran om justering av bidragsbeloppen inkom till barn- och utbildningsförvaltningen från förskolorna Framtiden, Lyckorna och Tofthaga som tillsammans har 128 barn vilket utgör 17 procent av kommunens barnomsorg. Det blev ett nej från nämnden…

Nej till mer bidrag

I oktober inkom en begäran från de fristående förskolorna där man vill att barn- och utbildningsnämnden ska justera bidragsbeloppen i linje med nämndens egen budgetökning på 3,2 procent. I brevet till kommunen finns att läsa att ”Verksamheterna har de senaste åren kunnat bedrivas i ekonomisk balans men en klar försämring har skett under 2023 på grund av att de kommunala bidragsbeloppen inte följt den allmänna kostnadsutvecklingen i samhället. De kommunala bidragsbeloppen har endast ökat med 1,0 procent från 2022 till 2023 medan kostnadsökningar för personal, livsmedel, lokalkostnader med mera har varit betydligt högre. Som exempel kan nämnas att inflationstakten i Sverige, enligt SCB, var 9,3 procent i juli. Vid en genomgång av barn- och utbildningsnämndens budget för förskolorna ser vi att budgeten ökat med 3,2 procent från 2022 till 2023. Enligt lagen om bidrag på lika villkor begär vi att nämnden justerar bidragsbeloppen till de fristående förskolorna i linje med nämndens egen budgetökning på 3,2 procent”. 

I barn- och utbildningsnämnden blev det ett nej på friskolornas begäran. Marijo Corkovic (S), ordförande i nämnden berättar:
– Först och främst är det galet hur man tänker. Vi fattade beslutet i november 2022 och man hade då tid på sig att överklaga. Men det har de inte gjort. Nu efter ett år kommer man och säger att det inte är rätt. Jag själv tycker att det är politisk lobbing. Skollagen säger hur man ska fördela bidragen. 

Per-Erik Lorentzon, förvaltningschef:
– Inflationen slår hår och man kanske inte kommer längre när man tittar på kostnaderna utan man går över och ser över intäkterna. Bidragsbeloppen delades ut i somras och det räckte uppenbarligen inte. Grundbeslutet togs i november 2022 och då kan man inte komma ett år senare och säga att det är fel. Beslutet då togs på en summa per barn, ökar antalet barn under året så blir det ju logiskt mindre peng per barn.

Taggar

Dela


9 reaktioner på Bidragsbegäran från fristående förskola ”Politisk lobbing”

Är det friskolorna som betalar den nyinrättade städorganisationen och den nyinrättade chefstjänsten som drivs parallellt med fastighetschefens städorganisation/fastighetsskötsel eller var kommer budgetmedlen till detta ifrån?

Antalet barn i de kommunala förskolorna har varit oförändrat de senaste åren. Barn- och utbildningsnämndens egna siffror visar följande:
2022: 776 barn
2023: 781 barn
2024: 781 barn
Det argumentet håller alltså inte.
Dags för barn- och utbildningsnämndens politiker att bekänna färg!

Märklig och tråkig inställning kommunen har till friskolorna i kommunen. Personalen på dessa förskolor gör ett fantastiskt arbete och skolorna är ett bra alternativ till den kommunala verksamheten. Jag har själv haft tre barn i fristående förskola och har varit mer än nöjd.

Citat;
””Beslutet då togs på en summa per barn, ökar antalet barn under året så blir det ju logiskt mindre peng per barn.”:

Är möjligen i vissa kretsar ”logiskt ”, till och med troligen så Men absolut inte matematiskt.

Politisk mobbning, det är samma gamla käpphäst S rider på inga fristående förskolor. Självklart ska det vara samma ersättning vare sig de är fristående eller inte. När det gällde den avgifts fria månaden som man tog bort, då talade man om att inte andra kommuner har det och att det ska vara lika. Man vänder kappan efter blåsten, och lika i endast det som man vill, det är S i ett nötskal. Så se nu till att det får samma som kommunala.

Corkovic(S) – politisk mobbning – inte lobbing!
Du skriver i dag på Skillingaryd.nu att de fristående förskolorna får skylla sig själva som inte överklagade BUN:s beslut 2022.
Om BUN har en budgetökning med 3,2 procent skall självfallet även de 17 procent av kommunens förskolebarn i fristående verksamheter ha del av hela kakan. Annars har ju övriga 83 procent fått mer än 3,2 procent.
Alla förskolebarn är Vaggeryds kommuns ansvar. I majoriteten i BUN skiner det då och då igenom att ”kommunens” barn prioriteras före de fristående.
Corkovic(S) skriver att det är politisk lobbing. Hur kan det vara politisk lobbing när föräldradrivna förskolor försöker få verksamheterna att drivas på samma villkor som övriga förskolor i kommunen. Dessutom lägger dessa engagerade föräldrar mycket ideell tid på verksamheterna. Corkovic(S) uttalande kan i stället ses som politisk mobbning av fristående verksamheter. Finns viljan – går det mesta att lösa!
Jag beklagar att Socialdemokraterna, med stöd av M, nu på ett helt nytt sätt motarbetar de fria alternativen.
Ur led är tiden!
P O Toftgård

Lämna ett svar