Bildextra: Bert – den röda tråden när Mygel & Mögel blev revysuccé
Nyheter Bert Jönsson, kommunalrådet som vunnit pris som bästa kommunalråd två år i rad, var huvudpersonen när PO:s lada fylldes under lördagskvällen då Tofteryds Bygdeförening presenterade årets revy. Följ med i bildsvep från kvällen och träffa Tyra, Ester, Jannike, Bosse, Gittan, Inga-Lena Skenben och Konrad konsult som tillsammans med alla barn gjorde det vi längtat efter i fyra år – revysuccé
– Kan vi få debatten att svänga, undrade revypappa, tillika producent, PO Toftgård och sneglade på svarta tavlan där det stod att ”Jag ska aldrig mer lägga ner en landsbydsskola eller hyra en barack”.
Den röda tråden, kommunalråd, konsulter, hinkar, landsbygdsskola och mygel i kommunhuset tog publiken till årets revy som Tofteryds Bygdeförening bjöd på, som började från slutet…
Konrad Konsult, som tidigare varit anställd men numera är konsult i kommunen, anländer till skolan där kommunalrådet Bert Jönsson, kommundirektör Jannike Helsvall och förvaltningschefen Bosse Lårskav som ska berätta för bland andra Gittan, Spån-jesus och Inga-Lena Skenben att landsbygdsskolan ska uppgraderas till ”malpåsestatus”.
Snygg-Britt och Ful-Britt från redaktionskommittén till boken ”Härån och Därån”, letade alster till kommande hembygdsbok. ”Det är fruktansvärt gamla nyheter som har hänt i våra kommuner det senaste året, vi skriver om sånt som ingen kommer ihåg längre”.
– Vi brukar vara ute och spela på sådana ställen där de hör dåligt, kommenterar Brittorna som drog igång cittran med tillhörande sång, utan andning, till publikens jubel.
Att Mygel & Mögel blev succé, där skolans- och Skillingehusstatus, tillsammans med byggherrar och lokala bygghandelsföretag fick sig en känga inramades med barn i alla åldrar som gjorde ett fantastiskt jobb på scen. Rikskändisen Ernst kom på besök och lärde barnen filosofiska funderingar medans eleverna längtade till mattelektionen. För att inte tala om Ester och Tyra som undrade var Översiktsplanen tog vägen då den kom ut och man inte hittar den, eller de 500 stycken bussarna som går i skytteltrafik förbi Mejeriet där bassängen fortfarande inte fått något vatten men damernas tips var att ”snart har det gått några år och då droppar det från taket” och då sköter det sig själv. Den berömda cykelvägen mellan Skillingaryd och Tofteryd, som fortfarande inte är påbörjad, funderade damerna på att det skulle ge mer flis till kommunen om det är så att skogen hann och växa upp igen.
Några kommenterar från revybesökarna under Tofteryds Bygdeföreningens premiärkväll:
”Det bästa är att se alla generationer tillsammans”, ”Man blir så glad av revyn”, ”Bra att man vågar vara tuff mot kommunen”, ”Det bästa jag sett”, ”Vilka skådespelare vi har i bygden”, ”Barnen var otroligt duktiga”.
I trappan på väg upp till revyscenen fanns alfabetet innan vi tog plats i revyklassrummet och det är värt att begrunda, där man ser förklaringsbild tillsammans med bokstäver, såsom drommel, mösavatten, veapanna, ålahue och öökeslös.
Revyn engagerar hela Tofteryds Bygdeförening där man hjälpt till med parkering, matlagning, korvservering, övningar, barnpassning, rekvisita, städning, sömnad, skyltar, scenbygge, fika, dekor, bakning, reklam. Manus står Christer Malmborg för, producent är PO Toftgård, kapellmästare Anna-Maria Toftgård, koreograf och regi Ann Erlandsson, sömnad Maria Roos, Helena Gunnarsson och Lina Broberg, samordnare för ideella krafter är Malin Gustavsson och den grafiska profilen har Sandra Johansson ansvarat för. På scen fanns Swing, The Mamas, Svettbandet, Beats och skådespelarna Johanna Sandberg, Olle Lundquist, Linnea Sandberg, Mattias Toftgård, Rebecka Mattsson, Christer Malmborg, Hanna Axelsson, Mats Sandberg och PO Toftgård.
Tofteryds Bygdeförening är en ideell förening som jobbar med att hålla bygden levande och bevara den för kommande generation.
Foto: David Alin