Nyheter

Bildspel: Berättade om det ätbara i naturens skafferi

Nyheter ”Kan man äta även detta?” – ”Ja, det kan man” blev svaret på frågan då Dan Damberg från Skillingaryd höll ett mycket uppskattat kåseri för SPF Seniorerna i Vaggeryd om ”Naturens skafferi” vid september månadsmöte.

  [1/10]

  [2/10]

  [3/10]

  [4/10]

  [5/10]

  [6/10]

  [7/10]

  [8/10]

  [9/10]

  [10/10]

Det blev en trivsam och initierad genomgång av vad naturen kan erbjuda oss om vi skulle vilja försöka tillvarata olika exempel av svampar, växter och djur, som finns i skogen, vid vattnet och i trädgården.

Dan Damberg inledde med att presentera litteratur inom detta område och visade upp att det inte är en nyfunnen trend utan detta har varit aktuellt långt tillbaka i tiden. Så var det sedan dags att presentera vad som kan ätas och vad som absolut inte kan eller bör ätas och uppräkningen kompletterades med fina bilder från trakten men även från västkusten.

Dan berättade vältaligt och humoristiskt bland annat om vassrötter, nässlor, enbär, björnbär, slånbär och olika former av kryddor, olika svampar, alger, lavar, insekter, kanderade lönnblad, mållor, rötter från kaveldun, kärleksört, maskros, rallarros, ramslök, svalbo, kanderade bondsyrenblommor och ängsvioler, våtarv, älgört och mycket annat. Dan varnade också för oätliga och giftiga blommor och svampar som exempelvis murklor och flugsvampar.

Ja, det var ett mycket intressant kåseri och de närmare åttio seniorerna fick även avnjuta en härlig äppelpaj med vaniljsås. Sammankomsten innehöll också information om kommande program, bland annat resan till Hagshultsbygden den 24 september och oktober månadsmöte med underhållning av ”Tre små grisar”. Som avslutning blev det dragning på aktivitetskorten och årorna.

Text och bilder: SPF Seniorerna

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *