Bildspel: Firar 70 år i dag
Nyheter Det kommunala bostadsbolaget fyller idag 70 år och här finns historiken att läsa.
Onsdagen den 26 januari 1949 hölls ett sammanträde med Skillingaryds municipalfullmäktige där ”Stiftelsen kommunala bostäder” bildades. Till ordförande i stiftelsen utses stationsmästare E.A Ledin och en tomt i kvarteret Slätten ställs till stiftelsens förfogande. Byggnationen av kvarteret Slätten (Artillerigatan – Södra vägen) planeras och bland annat noterar styrelsen att ”i samtliga lägenheter utom de med ett rum och kokvrå böra insättas kylskåp”.
1951 beslutar styrelsen reservera en lägenhet till vaktmästarbostad och noterar att ”den bör helst förläggas i omedelbar anslutning till pannrummet”. På taklagsfest ska ungefär 50 personer bjudas på en enkel supé med musik till en total kostnad av 500 kronor.
1952 gör en blivande hyresgäst vid Slätten 4 en framställan om att i den lägenhet han ska hyra ”olika tapeter å varje rums väggar”. Han får detta, men får själv bekosta merkostnaden. Första inflyttningen sker i april månad på Slätten 4.
I oktober 1957 blir Merkurius 4 (Artillerigatan – Centralplan i Skillingaryd) inflyttningsklar. Merkurius Frysfacksförening får hyra lokal.
1959 har bostadsbolaget, efter en del turer med bland annat en bostadsförening som byggherre har nu stiftelsen övertagit byggnationen på Sågen 2 (numera Fogsvansen 2 vid Hantverkargatan i Skillingaryd) som nu är inflyttningsklar. Revisorerna tillstyrker inte ansvarsfrihet för styrelsen för föregående år. Bland annat har byggnationskostnaderna blivit för höga och hyrorna satts för lågt. Styrelsen försvarar sig med att man inte haft överblick över verksamheten och att det varit bättre att hyra ut till lägre hyror än att inte hyra ut alls. Skrivhjälp till fastighetsförvaltaren anlitas och stiftelsen får disponera ett rum, tillsammans med andra nämnder, hos kommunförvaltningen.
1960 tas de ombyggda lokalerna för kommunens förvaltning på Merkurius 4 (Stationsgatan 4 i Skillingaryd) i bruk. Hyresgästföreningen begär förhandling om de höga hyrorna på Merkurius 4. Styrelsen beslutar att tillskriva kommunalnämnden med förfrågan om riktigheten av de fantastiskt höjda vattenavgifterna, vilka kullkastar alla nu färdigställda hyreskalkyler.
1962 började ”brända tomten” byggas (kvarteret Saturnus Sturegatan i Skillingaryd). Tre huskroppar placerade i norr och söder och omfattande sextio lägenheter ska byggas.
1963 inkommer en skrivelse från en av städerskorna om begäran om två veckors semester från sin tjänst som trappstäderska. Styrelsen beslutar, att som en uppmuntran efter 10 års tjänst, tillerkänna henne ett arvode på 60 kronor som ersättning.
1964 utgår sammanträdesarvode med sju kronor per timma på dagtid och tre kronor per timme på kvällstid. Trappstäderskornas lön fastställs till 25 kronor per trappuppgång och år och vaktmästaren i kvarteret Saturnus får 650 kronor i månadslön. Hyrorna höjs med 20,6% på Slätten 4, 16,2% vid Merkurius 4 och 2,6% i Sågen 2. I Vaggeryd bildas stiftelsen Vaggerydshem som tar över köpingens lägenheter.
1965 i avvaktan på köpingens borgen tar styrelsen upp ett tillfälligt lån och styrelseledamöterna går i borgen för lånet.
1970 brottas stiftelsen med likviditetsproblem. Dels på grund av tidigare års förluster, dels för att man inte får låna till överkostnader i samband med de senaste årens byggnationer.
1972 görs en sammanslagning av de allmännyttiga bostadsföretagen i kommunen. Stiftelsen Vaggerydshem och Bostadsstiftelsen Skogsborg överför sin verksamhet till Stiftelsen Kommunala bostäder och de kommunägda bostadsfastigheterna överförs till stiftelsen. I juli förvaltar stiftelsen 489 bostadslägenheter och ett antal lokaler. Stiftelsen söker medlemskap i SABO.
1974 upprättas en tomtkö och producerar småhus för försäljning. Kamrer Lars Malmsten från Lund anställs som fastighetskamrer och verkställande tjänsteman med tillträde 9 februari 1975.
1983 står de nya husen i Gäddan i Skillingaryd klara, vilket är vid nuvarande Kaffegatan.
1988 beslutar styrelsen att efter kommunfullmäktiges bemyndigande, även uppföra bostäder utanför de direkta tätorterna.
1989 utses Barbro Andersson till ordförande. Normala uthyrningar delegeras till tjänstemän och styrelsen behandlar bara förturer och tveksamma fall. Tidigare hade styrelsen godkänt varenda hyresgäst och uthyrning.
1992 flyttas kontoret från Skillingaryd till Järnvägsgatan i Vaggeryd.
1995 förvaltar stiftelsen även kommunens fastigheter. Antalet anställda ökar från 17 till 62 personer. Den 13 december 1995 övertas stiftelsen kommunala bostäder verksamhet av Vaggeryds – Skillingaryds Bostads AB (Vsbo).
Den 26 januari 1999 firar Vsbo 50 år. Verksamheten har vuxit till att omfatta 834 ägda bostadslägenheter och en del lokaler samt förvaltning av kommunens fastigheter. Efterfrågan på bostäder är stor och olika vägar provas för at skapa fler bostäder utan att det kostar för mycket. Det senaste tillskottet är åtta bostadslägenheter i kvarteret Tor 6 – 7 på Ödestuguvägen i Vaggeryd som flyttas med hjälpa av tåg, båt och lastbil från Norrland till Vaggeryd. Under 1999 har 16 lägenheter i Skillingaryd (Malen 10) och 27 lägenheter i Vaggeryd (Fridensborg 11) byggts och ytterligare tillskott av lägenheter genom ombyggnad planeras.
2001 anställer industrin mycket personal och ropar efter nya bostäder. Vsbo får ägardirektiv från kommunen med uppdrag att bygga 50 nya lägenheter per år. I början på året är totalt 11 lägenheter i Hagshult och på Urnan i Vaggeryd färdigställda. Under året byggs ytterligare 37 lägenheter i Skillingaryd. Projektering för 51 lägenheter pågår.
Under 2002 säger industrin upp mycket personal och Vsbo drabbas av en del tomma lägenheter. 24 lägenheter i Vaggeryd byggs och hyrs ut men planerna på 27 lägenheter i Skillingaryd läggs på is.
Kommunfullmäktige beslutade 2004 att lägga ut förvaltningen av kommunens fastigheter på entreprenad och upphandling av delar av Vsbo;s uppdrag genomförs. Administrationen förs över till kommunen. Nio personer bedöms som övertaliga och Vsbo tvingas säga upp personal. Det egna fastighetsbeståndet med huvudsakligen bostäder berörs inte men omorganisationen innebär omflyttning av personal. Under året 2005 öppnar seniorboendet Fridensborg i Vaggeryd. På sikt ska alla 55 lägenheter ingå i verksamheten. På seniorboendet finns gemensamma lokaler, övernattningsrum och en värdinna som stöttar verksamheten. Fältpersonalen i Skillingaryd flyttar ihop sin verksamhet i en gemensam lokal på Fabriksgatan, tidigare fanns lokaler spridda runt om i samhället använts.
2006 byggs 30 nya lägenheter på Urnan i Vaggeryd. De är inflyttningsklara i december och får ett positivt mottagande. På Slätten i Skillingaryd genomförs Vsbo;s första stambyte. Projektet löper smidigt och kommer att följas av fler. Nästan alla hyresgäster får kabel-TV med ett betydligt större kanalutbud än tidigare. Det mesta av oljeuppvärmningen byggdes bort. Berg-, grundvatten- och luftvärme ersätter oljan i Klevshult och Hok. 2007 köps industrifastigheterna Tor 9 och Tor 10 in för framtida bostadsproduktion. En större satsning på den yttre miljön görs på Rönnbäret i Skillingaryd.
2008 byggs 22 lägenheter på Smultronet i Skillingaryd och året senare i september månad är det inflyttningsdags. I slutet av 2009 har Vsbo 48 anställda, 1 030 lägenheter där det bor kring 1 650 personer samt ett antal andra hyresgäster i form av föreningar, företagare med flera.
Fotnot; All information hämtad ur boken Vsbo 1949 – 2009, producerad av Per Bunnstad Finnveden Information AB.