Bildspel och tv: 125-årsdagen av Andrées landning
Nyheter I tisdags var det på dagen 125 år sedan S.A. Andrée landade vid Malmbron utanför Vaggeryd och vi följde denna soliga dag med Carl-Johan Svensson på upptäcktsfärd ut på den aktuella mossen.
Det var nog få som hade tänkt på att det denna tisdag var exakt 125 år sedan tilldragelsen ägde rum. Carl-Johan Svensson har dock länge fascinerats av den här händelsen. Han den 41-årige lektorn vidHögskolan i Jönköping är uppvuxen i Skillingaryd men det dröjde många år innan han fick vetskap om händelsen den 26 februari 1894. Det trots att hans farfar Gunnar ”i Bissefäll” Svensson var ett levande lexikon när det gällde hembygdshistoria.
Så småningom fick Carl-Johan vetskap och nu har han fått ett par stipendier för att följa S.A. Andrée på dennes olika landningsplatser – dock inte på den sista färden 1897.
Det som inträffade fick stor uppmärksamhet över hela landet och en av dem som kommenterade var på sin tid kände skribenten Thure Sällberg från Värnamo.
• Se tidigare artiklar på denna länk
Korta fakta om S.A. Andrée
Salomon August Andrée, under sin livstid oftast bara kallad S. A. Andrée, född 18 oktober 1854 i Gränna, död i oktober 1897 på Vitön (nordost om Spetsbergen), var en svensk patentingenjör, fysiker och polarforskare, känd för Andrées polarexpedition, ett misslyckat försök att 1897 nå Nordpolen med vätgasballong. (Wikipedia)
Den som vill veta mer om den här händelsen kan leta fram Byarums Hembygdsförenings årsskrift årgång 1978. Där finns en fyllig berättelse om den här dramatiska händelsen.
Gunhild i Skogshyltan(Farmor) berättade om detta i min barndom, antagligen efter skolresan till Gränna/Visingsö i 3:e klass. Jag har för mig att det var släktingar som bodde på Malmbron vid den tiden, eller väldigt goda vänner till fm f Axel Boman.
Det sades att dom trodde väl nästan att det var utomjordingar som knackade på dörren och vågade knappt öppna dörren när ballongfararna stod på farstukvisten