Nyheter

Bildspel och tv från demonstrationen

Nyheter Demokratin, klimatet och jobben var tre av de viktigast budskapen vid demonstrationen på 1 maj i Skillingaryd.

Besim Matoshi, Carina Ödebrink och Ann-Karin Slunge hörde till dem som demonstrerade på 1 maj  [1/21]

På Storgatan  [2/21]

Drillflcikorna i förberedelse  [3/21]

Lyran övade  [4/21]

Tågade  [5/21]

Duktiga drillflickor  [6/21]

Lyran på marsch  [7/21]

För demokratin  [8/21]

Röd dag  [9/21]

Slutet av tåget  [10/21]

Utmed en av Skillingaryds vackraste byggnader.  [11/21]

Roger Ödebrink hade koll på läget  [12/21]

Budskap  [13/21]

Fler budskap  [14/21]

LO medverkade  [15/21]

Tågade på Storgatan  [16/21]

Stig Eriksson mötte upp. Denna gång med rullator.  [17/21]

Karl-Egon Karlsson mötte upp vid SKillingehus och fick samtala med Carina Ödebrink  [18/21]

Redo i teatersalong  [19/21]

Lyran och drillflickor  [20/21]

Stolarnas klädsel gick i harmoni med övrigt  [21/21]

Traditionens makt är stor när det handlar om 1maj. Parollerna är kanske inte likadana som i arbetarrörelsens barndom, men det finns en sammanhållning för att forma ett annorlunda samhälle.

Förr var det demonstration på 1 maj i både Skillingaryd och Vaggeryd. Sedan ganska många år tillbaka har man gått över till att ha demonstrationen i Skillingaryd udda år och i Vaggeryd jämna år.

Ett 60-tal tågade från Vasaparken upp till Fåglabäcksvägen och sedan vidare på Storgatan till Skillingehus. Som så ofta var Krister Styr, Anders Ryman och Lasse Ryman uppsamlare sist i tåget.

Väl framme vid Skillingehus anslöt fler, framför allt äldre.

I Skillingehus var det tal och sång. Musikkåren Lyran med Drillflickor från Värnamo deltog traditionellt. För många är det svårt att tänka sig ett arrangemang utan dessa.

Kommunens egen riksdagsledamot Carina Ödebrink var huvudtalare och henne tal finns i sin helhet nedan.

Här är Carina Ödebrinks tal

Stor ära för mig att få tala till er här idag i Skillingaryd när vi demonstrerar och manifesterar under huvudparollen – TRYGGHET – DEMOKRATI – SAMMANHÅLLNING! För drömmen om en bättre och starkare värld med plats för alla!

Runt om i landet så är vi tusentals som tillsammans idag visar att en annan värld är möjlig!

Av födsel och ohejdad vana!

Kanske kan det vara en beskrivning på varför jag en gång tog steget och engagerade mig.

Socialdemokrat har jag alltid varit – uppvuxen i en familj med en pappa son till en statare och en mamma som flyttade från ett sönderbombat Tyskland till Sverige med hoppet om en bättre framtid.

Hur många av dagens unga känner förresten till vad en statare var? Lantarbetare som i många fall skulle kunna jämställas med att vara livegen och där stora delen av den lön man fick var tak över huvudet och mat för dagen, en slags dåtidens slaveri som förpassats till historiens skräphög när vi tillsammans byggde det svenska folkhemmet.

Det kan låta långt länge sedan, för min del är jag bara tredje generationen bort. Dåtid – nutid – framtid – så nära varandra!

Uppväxten och de tidiga åren sätter avtryck och formar oss för resten av livet. Jag och vi hade det bra men precis som för många andra i arbetarklassen så fanns det ofta mer månad kvar i slutet av pengarna. Att studera vidare och se de möjligheter som fanns var inte en självklarhet för. Möjligheterna fanns och finns – de skapade vi tillsammans genom utbyggnaden av välfärd, förskola, skola och högre studier. Men att förändra invanda klassmönster tar tid.

Var jag kommer ifrån har därför präglat mig starkt men också betydelsen av ett samhälle som vi skapat tillsammans där alla människor ska ha möjligheter att växa, utvecklas och förvekliga sina drömmar.

Där kvinnor och män ska vara jämställda och där välfärden ska omfatta alla oberoende av var du kommer ifrån. Ett samhälle där vi bidrar efter förmåga och får del av efter behov.

Det skapar styrka, solidaritet, tillit och trygghet.

När jag och Roger sedan fick vårt första barn blev det så påtagligt hur vi var länken mellan dåtid och framtid. Att jag nu hade ansvar för någon mer än mig själv och att det ansvaret också förpliktigade.

Ska det starka och trygga samhället också ska finnas i framtiden så kräver det något av mig – av oss – tillsammans! För samhället är inte något abstrakt eller någon annan – det är vi tillsammans.

Ingen människa är en ö och från den dagen vi föds och tills vi slutar vår stund på jorden så är vi beroende av andra och av varandra.

Det är därför jag är här idag – och därför vi tillsammans är här idag: För drömmarna – för solidariteten – för jämlikheten och jämställdheten!

Det finns politiska krafter, i Sverige, Europa och världen som får luft och näring genom att sätta människa mot människa – att skyddet är rädslan för de andra och att det handlar om att bygga murar och stänga ute andra – inte på grund av vad de gör utan vilka de är – var de kommer ifrån – vilken religion de har – på grund av kön, sexuell identitet eller färgen på deras hud.

Som socialdemokrater är det vår viktigaste uppgift att säga nej till den typen av politik!

Den italienske författaren och förintelseöverlevaren Primo Levi uttryckte det:

”Det finns i var och en av oss en del som handlar om att vara rädd för det okända och främmande, att se på andra med misstänksamhet därför att de är annorlunda. det är en del av den mänskliga naturen.”

Men arbetarrörelsen och hela vår civilisation har ett ansvar för att se till att minska denna del, detta virus som finns i oss alla så mycket som möjligt. För om vi låter det växa och bli till politik så blir det förödande för oss alla!

Vi ska därför möta detta virus med social demokrati – minskade klyftor och orättvisor där vi ser oss själva i varandra och att det som är bra för dig också är bra för mig och oss tillsammans. Alltför mycket har politiska krafter under senare år vädjat till människors rädsla, misstänksamhet, till och med hat. Men också politikens oförmåga att minska klyftor, segregation och skapa bättre förutsättningar för vanliga löntagare har spelat roll

Mötesdeltagare

Vi har en stor uppgift framför oss – det har vi alltid haft. Det handlar om att ännu tydligare tala om och tala om vad det är som skiljer socialdemokratin som politisk kraft jämfört med andra!

Politikens paradox handlar både om att mäta ut och visa på det som skiljer oss åt men också att söka kompromisser – i demokratins anda.

Men kompromisser är en del som handlar om att få till styrning och ledning när väljarna sagt sitt.

Socialdemokraterna och vår politik är något annat och mycket större. Vår politik, våra värderingar och vår syn på samhället kan aldrig reduceras till en kompromiss.

Därför är det nu viktigare än någonsin att vi tillsammans ser till att göra allt vad vi kan för att stärka arbetarrörelsen och våra värderingar där vi både talar om  vad som skiljer oss åt i förhållande till högern, till nationalismen och populismen men också levererar konkreta politiska förslag som ökar jämlikheten och stärker välfärden, en politik för jobben och planetens överlevnad.

Mötesdeltagare

Valet till Europaparlamentet ligger  idag bara 25 dagar bort. Vi behöver nu hjälpas åt för att så många som möjligt väljer att lägga sin röst på vårt parti, ett parti som tydligt ställt sig på rätt sida av historien, ett parti för ett rödare men också ett grönare Europa!

Det finns nu inte tid eller plats för att tveka inför vad valet handlar om den 26 maj, eller att skylla på ointresse eller okunskap. Det handlar istället om att känna efter i magen, hjärtat och huvudet: vilket samhälle jag, mina barn och barnbarn ska leva i, vilka värderingar ska råda. Att tydligt ta ställning för att Sverige och Europa bli bättre av mer social demokrati.

Valet till Europaparlamentet handlar därför om att ta ställning där Sverige behöver ett Europa som fokuserar på det viktigaste igen

Ett socialdemokratiskt Europa där vi:

• Försvarar demokratin och demokratiska värderingar

• Har en politik för klimatet  och planetens överlevnad

• Tar krafttag för en politik för schyssta jobb, trygghet och välstånd

DEMOKRATIN

Vi behöver ett Europaparlament som står på rätt sida av historien där vi håller högerpopulisterna borta från makten. Ett parlament som lever upp till det medlemsstaterna beslutat: ”Unionen ska bygga på värdena respekt för människans värdighet, frihet, demokrati, jämlikhet, rättsstaten och respekt för de mänskliga rättigheterna.”

Det betyder också att vi behöver ett tydligare EU som inte tillåter att vissa länder smiter från gemensamma åtaganden när det gäller grundläggande värderingar och ansvar. Det måste därför till sanktioner mot länder som vägrar ta ansvar.

Det här är viktigt och på riktigt!

Det är inte en tillfällighet att SD nu säger sig lägga ner kravet på att Sverige ska lämna EU. De har inte ändrat uppfattning MEN de ser att de får allt fler kompisar i Europa som delar samma politik byggd på populism, nationalism och rasism. SD ser det som en möjlighet att vrida klockan tillbaka för Sverige och inte om att skapa ett bättre EU.

Men högerpopulister har aldrig kommit till makten utan hjälp av konservativa och ni hör hur det låter i Sverige där M men också KD allt mer närmar sig ett blåbrunt samarbete, det är en realitet också i Europaparlamentet. KD:s tal om att göra ”EU lagom igen” handlar om att rulla ut den bruna mattan där man tolererar lagom fascism och lagom rasism.

För kvinnorna – männen och barnen behöver vi ett Europa som ökar jämställdheten inte minskar den. Kvinnors rättigheter och möjligheter är hotade på flera håll i Europa – mot det kan vi inte skydda oss genom att bygga murar och vända oss bort. Istället behöver rösterna i Europa bli högre för att värna kvinnors rätt till abort, värna rätten till arbete och egen försörjning och samma möjligheter som männen. Det skapar hållbar tillväxt och utveckling!!

Mötesdeltagare

KLIMATET

Ett Europa som förmår att samlas kring gemensamma demokratiska rättigheter och skyldigheter har inte tid med eller plats för klimatförnekare.

Allt fler av oss blir för var dag som går mer medvetna om hur viktigt det är att vi tar ansvar så mycket vi kan för att minska vår klimatpåverkan. Låt oss se till att omvandla klimatångesten till politisk riktning och politiska beslut.

Klimatfrågan är den tydligaste uppgiften vi har att lösa tillsammans och inget varje land kan klara själv. Det måste därför bli enklare för oss som medborgare att göra medvetna gröna val.

Vi behöver samarbeta i Europa för att energieffektivisera och fasa ut fossila bränslen. Vi behöver samarbeta för att minska föroreningarna i haven, luften och på land.

Därför behövs mer social demokrati som står för en rättvis och socialt hållbar grön omställning och med ett EU som inte låter de unga lösa de miljöproblem vi och tidigare generationer skapat.

JOBBEN

Det tredje argumentet för ett rödare Europa handlar om jobben, tryggheten och att skapa hållbart välstånd.

Sverige har den högsta sysselsättningsgraden i EU. Varje dag går 5 miljoner människor till jobbet, 1 miljon av dem är utrikesfödda. Hur tror ni vårt Sverige skulle sett ut utan dem?

70% av Sveriges export går till länderna i EU. Vårt eget län är det fjärde största exportlänet i Sverige. Betydelsen av EU-samarbetet är därför helt avgörande för de svenska företagen och för landets tillväxt och utveckling.

Men vi behöver också ett EU som står på löntagarnas sida och där löntagarnas intresse stärks och inte försämras.

Därför är det viktigt att driva på för ett socialt och ekologiskt hållbart Europa där arbetstagare rättigheter och människors livs- och arbetsvillkor prioriteras.

Ett Europa där vi konkurrerar med kunskap, innovationer som grön teknik och inte med låga löner och otrygga arbetsvillkor.

Den fria rörligheten inom EU får inte innebära att det är fritt fram att utnyttja människor som kommer till Sverige för att arbeta. Här ska svenska villkor gälla!

Svenska företag som gör rätt för sig ska inte konkurreras ut av företag som fuskar med skatten eller säkerheten och som inte betalar vettig lön och vettiga villkor.

Det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden och lönedumpning måste stoppas.

Socialdemokraterna har sett till att svenska kollektivavtal ska gälla i Sverige. Socialdemokraterna har sett till att vi ska ha en transportsektor på lika och villkor för lastbilschaufförer som kör gränsöverskridande.  Detta är viktigt för lastbilschaufförerna men också för den svenska åkerinäringen.

Ska vi stärka löntagarnas villkor krävs det därför en stark socialdemokrati för VARJE gång frågan om att värna löntagarnas intressen och rättigheter varit uppe för beslut har Moderaterna röstat emot!!

Så mötesdeltagare

Tre bärande skäl till varför vi behöver ett rödare och ett grönare Europa

– För demokratin – klimatet och jobben!

Jag vill också uppmana dig att se till att lägga din röst på den kandidat som står på sjätteplats som kommer från Jönköpings län, Ilan De Basso. Första gången vi har en kandidat så högt upp på listan.  Ilan är idag kommunalråd i Jönköping och med en stark drivkraft för europafrågorna.

Ilan behövs i Europaparlamentet och det behöver bli fler socialdemokrater i EU som tar kampen för solidaritet, frihet och jämlikhet.

EU är inte bara ett samarbete för marknaden; för varor, tjänster och kapital. Först och främst är det ett fredsprojekt och ett människornas Europa.

Människor som reser till varandra, möts och lär känna varandra, människor som handlar av och med varandra är mindre benägna att starta krig med varandra.

Mötesdeltagare – till sist

Demokrati är inget vi uppnår en gång för alla – Var och en av oss är varje dag en viktig del i att värna, vårda och utveckla demokratin.

EU och europapolitik byggs över lång tid. Med små steg varje dag kan vi skapa förbättringar för de många. Men framstegen och framgångarna kan raseras på ett ögonblick.

Ofta kanske vi inte ser eller är uppmärksamma på de små förändringarna, nyanserna i vardagen men lagda tillsammans kan de skapa en bild och en väg som leder oss bort från det vi vill uppnå.

Jag tror vi var många som berördes av bilderna från branden i Notre Dame i Paris. Notre Dame tog nästan 200 år att bygga men kunde varit totalt förstörd på ett ögonblick. Runt om i vårt Europa står kyrkor och katedraler som det tog flera generationer att bygga och där de som en gång lade grunden aldrig fick se det färdiga resultatet.

Likadant är det med politiken i Europa. Det handlar om ett tålmodigt och mödosamt arbete – att följa en plan och bygga en stabil konstruktion till glädje och nytta för de som sedan ska använda och vårda den i framtiden.

Så här är vi nu tillsammans! Var och en av oss kan göra skillnad. Var och en av oss har kraft och möjlighet att åstadkomma förändring.

Låt oss se till att använda kraften tillsammans och sprida den till fler – för mer frihet jämlikhet och solidaritet!

Tack för ordet!

Taggar

Dela


1 reaktion på Bildspel och tv från demonstrationen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *