Nyheter

Biodlarförening firar 90 år

Nyheter 1927 bildades Hagshults Biodlarförening och fortfarande är den verksam i trakten. Ikväll är det årsmöte och ny ordförande ska väljas. Vi har träffat Roland Gustavsson i Rosenberg och pratat om bin och den anrika föreningen.

Roland Gustavsson är biodlare  [1/4]

Ljus gjorda av vax  [2/4]

Specialgjord vindflöjel finns i Rosenberg  [3/4]

16 bikupor har Roland på sin gård. I varje kupa finns på vintern 10 000 bin. Under sommaren är där 80 000 bin per kupa.  [4/4]

Edvin Samuelsson från Hagshult startade föreningen 1927 och biskötseln har säkert bedrivits långt innan dess fast då inte som förening. På 30-talet kunde Hagshultsområdet se en uppgång i antal bikupor.

Roland Gustavsson från Rosenberg, söder om Skillingaryd, är mycket känd i biodlarkretsar. Han far, Harry Gustavsson, var tidigare engagerad föreningen som sekreterare. När kuporna stod hemma på gården var det var bara för Roland att fortsätta i hans fars fotspår.

– Min far var uppe på 35 kupor. Jag har bara 16 stycken nu och det är lagom, säger Roland när vi träffar honom i finrummet i hans lilla röda stuga.

Ikväll väntar årsmöte i sockenstugan i Hagshult och Rode Enell, Malmbron utanför Vaggeryd, avgår som ordförande.

– Vi kommer att fira våra 90 år med smörgåstårta. Det kommer troligen tyvärr bli vakans på ordförandeposten, men vi får väl köra ändå, säger Roland.

Biodlarkurserna håller de tillsammans med Värnamoföreningen och nu är det Harriet Johansson från Häradsö som lär ut allt inom bikåren. Medlemmarna i Hagshults Biodlarförening är i dagsläget ett 20-tal och är utspridda över hela kommunen och Roland ser en sakta uppgång.

– Intresset bland yngre ökar, det är roligt, avslutar Roland.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *