Nyheter

Biodling, från hobby till företag

Nyheter Intresset för biodling är populärt som hobby men är också möjligt att bygga ett företag på.

Therese Hammargren i arbete

I Vaggeryd finns företaget Hammargrens Bigårdar med varumärket ”Zon5honung” och drivs av Therese Hammargren tillsammans med sin make. De har under åren byggt ett framgångsrikt företag som nyligen var utvalda av Svenska bin att presentera sin honung på ett event som heter ”Smaka på Stockholm”. De har kontakt med en grossist i Stockholm som hjälpt dem att finnas i det sortiment som till exempel delikatesskedjan ”Paradiset” har i Stockholm, bland annat med en butik i det anrika NK-huset.

Det hela började med att Therese gick en nybörjarkurs 2010 hos Södra Vätterbygdens biodlare och senare under året startade verksamheten med två bisamhällen. Therese blev biten, om uttrycket tillåts, och gick Yrkeshögskoleutbildning 2011 för att bli yrkesbiodlare. Karriären har gått stadigt framåt sedan dess och de har nu 76 bisamhällen runt om i Vaggerydstrakten.

– Det är verkligen spännande, säger Therese och är nöjd med tillvaron just nu där biodlandet motsvarar en halvtidstjänst. Övrig arbetstid ägnas åt att vara elevresurs på en skola i Skilllingaryd.

– Det är skönt att ha en fot i skolan, menar Therese eftersom det ger en viss grundtrygghet och som dessutom ger den viktiga sociala kontakten som en människa behöver.

Vaxkaka  [1/3]

Gyllne honung  [2/3]

Årets sorter  [3/3]

Hittills i år har de slungat honung i fyra omgångar som har gett drygt två ton honung och de räknar med minst en slungning till.

Slungar gör man genom att ta bort vaxlocken och placerar vaxkakorna i en centrifug, en honungsslunga som slungar ut honungen ur vaxkakorna. Sen blir honungen fri från vaxsmulor i en karusellseparator och sil.

Vaxkakorna sätts tillbaka för att fyllas på med ny honung.

Vad det blir för smak på honungen avgörs av insamlad nektar.

– Honung är lite som ett vin, berättar Therese eftersom det är aktuell nektar som bestämmer smaken. En honung på vårprimörer kan smaka olika beroende på vilket år den är ifrån, och om sälg, maskros eller bärväxter dominerat.

I år finns planer på att för varje slungningstillfälle skicka honungen till pollenanalys, något som görs genom räkning i mikroskop och som visar vilka växter bina besökt.

Beroende på säsong och tillgång har de olika sorter i sitt sortiment till exempel:

  • Primörhonung
  • Vårflora, försommar, högsommar, sensommar
  • Sorthonung Maskros
  • Sorthonung Ljung

Slutet på sommaren 2018 var svår beroende på torkan vilket gjorde att det var nektarbrist när allt blommat över. Då fick de stödmata, men i år är läget annorlunda.

– Förra året fick vi därför inte heller någon ljunghonung, berättar Therese, men hon är övertygad om att 2019 blir ett bra år för Småländsk ljung.

Hur framtiden ser ut är inget som är planerat utan de väljer att ligga kvar på ett 80-tal bisamhällen i nuläget, men vad framtiden bär med sig får vi veta när Zon5honung etablerar sig ytterligare med flera försäljningsställen. Just nu är det fokus på Jönköping med omnejd och på att stärka de kontakter de har fått med ett flertal kockar runt om i landet som använder honung i sina rätter.

Therese Hammargren med sina honungssorter

Taggar

Dela


Lämna ett svar