Nyheter

Biskop Fredrik i samtal om mötesplatser i bygden

Nyheter Under tisdagen efter kvällen mässa i Byarums kyrka bjöds det till panelsamtal där biskopen och människor i från kommunen samtalade om olika mötesplatser.

Det var Rolf Fredriksson som var moderator och han hade bjudit in personer från föreningar, kyrkor och Vaggeryds kommun. Med i panelen var var Fredrik Modéus, biskop i Växjö stift, Bengt Carlsson, WIK, Lotta Damberg, Socialtjänsten, Andreas Ljung, Equmeniakyrkan och Emma Jonson, Byarums pastorat.

Så här skrev Rolf i sitt inlägg på Facebook:
”Hur skapas mötesplatser där flera kan träffas och umgås, i en tid när allt mer sker digitalt, vi handlar, debatterar och umgås på nätet. I en expansiv bygd med många nyinflyttade som pendlar och arbetar i större Jönköping, som handlar i shoppingcentra där och till en del umgås där. Hur kan det bli sammanhållning och gemenskap och inte bara ”anonym sovstad” ? Vilka förväntningar finns på kyrkans roll i detta, att få människor att mötas?”

Biskop Fredrik Modéus sa:
– Tiden talar till oss när vi pratar om mötesplatser. Vi behöver mötesplatser för att vi på många sätt upplever att våra digitaliserade liv blir mer anonyma. Jag tror att själva temat för det här samtalet att tala om mötesplatser är ett tecken i tiden och jag ser att kyrkan här spelar en viktig roll.

Idéerna var många och det alla i panelen var överens om var att det är viktigt med samarbete och samverkan föreningar, kommun och kyrkor emellan. Alla närvarande i panelen berättade om deras egna mötesplatser och hur de jobbar på olika sätt.

Emma Jonson från Byarums pastorat berättade:
– Vi har flera bra och öppna mötesplatser. Ett exempel är projektkören, där alla kan delta oavsett tidigare erfarenhet. Man kan vara nybörjare, återvändare eller småbarnsförälder; det finns inga krav, bara en inbjudan att vara med. Körsång och gudstjänstliv är centrala, men relationerna som byggs kan leva vidare till andra mötesplatser. Vi har också sommarcaféer och tacokvällar där alla är välkomna utan några förväntningar.

I panelen: Fredrik Modéus, Bengt Carlsson, Emma Jonson, Andreas Ljung och Lotta Damberg.

– Efter dagens träff här så önskar jag att vi påminner om att kontakta varandra för att hjälpas åt att hitta de här möjliga mötesplatserna. Det är den förväntning jag känner och det inte svårt att mötas, det är första steget för att se vad vi kan göra, sa Lotta Damberg.

– Jag är tacksam att jag har blivit inbjuden här för att skapa nya kontakter. Jag tror att samarbetet mellan kommun, kyrka och förening är jätteviktig för vi är en liten kommun, sa Bengt Carlsson.

Skulle det behövas någon gemensam aktivitet för att visa upp bredden, skulle folk komma på det, frågade Rolf?
– För många år sedan anordnade vi en föreningsmässa men det var nog 20 år sedan och då fyllde vi sporthallen. Går man in och läser på föreningsregister så finns det ju mängder med föreningar, sa Andreas Ljung.

– Det viktigaste är att vi syns för att nå folket, de måste kunna hitta oss. Det är viktigt att marknadsföra sig. Syns man inte så finns man inte, sa Bengt Carlsson.

– Om jag får säga något som jag redan har sagt så tror jag att det faktum att vi pratar om det här med mötesplatser säger något om tiden vi lever i. Vi håller på olika plan på glida i från varandra, att vi ”bubblifieras” att man hamnar framför sin skärm. Något med hela samtalet som gör det djupt angeläget att vi är uppfinningsrika när det gäller att samverka och hitta varandra. Det gäller att hitta nya sätt. En kväll som den här kan leda till att någon ringer någon annan. Vi kan inte bara gå hem och vara nöjda, då tror jag den här kvällen har fyllt sin funktion, avslutade biskop Fredrik.

Kör för alla och kyrkokören bjöd på körsång.  [1/4]

Biskop Fredrik Modéus.  [2/4]

Förberedelse för nattvard.  [3/4]

Moderator Rolf Fredriksson.  [4/4]

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *