Nyheter

Björksodan återinförs i Sverige

Nyheter Vad gör man när man plötsligt får reda på att hela sin skog bakom huset kan användas för att göra mousserande dricka? Jo det är precis mousserande dricka man gör. Läs mer om Martinas och Karolinas resa här!

Martina Peterson och Karolina Eriksson  [1/10]

  [2/10]

Björksodan  [3/10]

  [4/10]

gårdsbutik, kök och servering  [5/10]

  [6/10]

  [7/10]

  [8/10]

  [9/10]

Här hittar vi självaste hjärtat i Björksodan - saven från björken  [10/10]

Björksodans historia finns mitt ibland oss men ändå är det få som känner till den. Det var först när några gäster från Lettland hittade till gården i Sonarp strax utanför Vaggeryd som Martina Peterson fick en annan syn på skogen.

I början av april för fem år sen fick gästerna syn på björkarna i Ängabacken och frågade om de fick tappa ett träd. Inte visste de då vad de hade startat, men i Martinas hjärta fanns det redan en längtan efter att ta vara på björksaven – på ett sätt som länge varit bortglömt.
– Jag kände direkt att det här, det här är min framtid, säger Martina.

Allting började alltså 2018 och nu under våren 2023 så blev den senaste renoveringen klar. Bredvid produktionsrummet finns nu även ett rum som ger känslan av att gå direkt in i björkskogen som Björksodan kommer från, med gårdsbutik och kök.

– Tanken är att när kunder kommer hit så ska det bli en upplevelse. En naturupplevelse inomhus, oavsett om det är en finmiddag, födelsedagspresent eller vardagslunch. Vi erbjuder provsmakning och passande mat till Björksoda.

På 1800-talet var det självklart att tappa björksav i Sverige men någonstans på vägen tappade vi bort traditionen och kunskapen om att utvinna björksav är idag större i andra delar av världen. Men nu är alltså björksavstappningen tillbaka även här, mitt i Smålands skogar. Själva traditionen att framställa den mousserande drycken av björksaven kommer från Östeuropa.

Hur går det då till?
När tjälen släpper på våren så skyndar sig Martina Peterson och kollegan Karolina Eriksson ut i skogen för att inte missa den korta perioden som björken kan tappas på sav. Saven fermenteras sedan två gånger och den sista jäsningen sker inuti flaskan.

– Det är så saven blir naturligt mousserande, berättar Martina. Det bästa med björksodan är att den passar till så många olika slags mat och stunder. Den låga sockerhalten uppskattar många också.

Men arbetet är inte klart efter att saven är jäst utan allt ska paketeras, fraktas och säljas också. Även om man under resterande delar av året inte kan tappa björken på sav så är det fullt upp i kalendern ändå.

– Jag hade inte kunnat göra allt det här utan Karolina. Det är hon som håller i vårt Instagramkonto, sköter det tyngsta jobbet vid tappningen och det är mycket hennes förtjänst att det gått så bra med projektet att bygga gårdsbutiken det senaste året.

Men planerna är inte slut där.
– Det är självklart att jag vill expandera, vi har både björkar och plats för det men vi tar en sak i taget. Nu har vi sen i våras möjlighet att ta emot besök på samma sätt som många vingårdar, och kan erbjuda grupper olika event eller möte med mat, provsmakning och naturupplevelser. Vi anordnar även bland annat Savsafari – att vara med vid tappningen på våren erbjuds. Men jag hoppas att när jag är 80 år så är björksodan känd i hela Sverige, avslutar Martina.

Text och bild: Linn Törnberg

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *