Brigdeklubben vill bli fler
Nyheter Varje måndag träffas Vaggeryds Bridgeklubb i en lokal hos Götaströms Golfklubb. När tidningen var på besök var det många spelsugna medlemmar på plats men de välkomnar fler till sin förening.
Vaggeryds Bridgeklubb bildades redan på 40-talet. Med tiden slogs Skillingaryds- och Vaggeryds Bridgeklubb i hop och är nu samma förening.
På engelska betyder namnet bro. Genom den så kallade budgivningen bygger man en ”bro” till sin partner. Jag vet egentligen ingenting om bridge, bara att det handlar om kortspel. Därför ger jag mig inte på att förklara hur bridge spelas. Men när jag googlar ”Vad är bridge” börjar det så här:
”Bridge är ett kortspel för fyra personer som spelas med en vanlig kortlek. Spelet går ut på att vinna så mycket poäng som möjligt. Många som spelar kort tror att tävlingsbridge precis som de flesta andra kortspel mycket handlar om att ha ”tur med korten”, men så är inte fallet.”
– Då skulle du ha anmält dig till nybörjarkursen. Det är inte svårt, det är bara folk som tror det, säger Kurt Andersson. Just nu har vi en nybörjarkurs och det är sju stycken som går den. Visst, det tar en stund att lära sig men efter en nybörjarkurs kan man spela. Men det finns hur många system som helst som man kan spela.
– Bridge kan man spela i SM, VM och i olympiad och från klubben är det många som har spelat i SM. I Örebro anordnas en stor träff i Örebro där det är ungefär 300 bord så dit kommer man från hela landet, fortsätter Kurt Andersson.
– Vi träffas och spelar varje måndag men vi skulle vilja ha hit mer folk, säger Ronny Randow som är ordförande i Vaggeryds Bridgeklubb. Nu är vi är ett tjugotal i föreningen men det vore roligt om vi blev fler.
– Det är ett väldigt trevligt spel. Jag har spelat under många år. En dag i veckan träffas vi och spelar, med uppehåll över sommaren, men då kan man åka in till Jönköping och spela om man vill det. Även om man inte pratar under spelets gång är det ändå väldigt socialt för vi pratar och dricker kaffe under träffen så vi hinner med att umgås också, berättar Birgit Danielsson.