Nyheter

Brist i avtal när hemlarm inte fungerade

Nyheter Socialnämnden fick en redogörelse av delårsrapportering med inriktning på kvalité inom patientsäkerheten vid senaste sammanträdet. Det informerades om anmälningar, bemanningsläget, lagar och regler under förvaltningens område

Arkivfoto

Innan sommaren inlämnades en lex Maria anmälan till IVO, gällande en omvårdnadshändelse på ett boende då brukaren hade drabbats av massiv blodpropp i benet. Anledningen till anmälan var att kommunikationen var dålig och dokumentationen nästan obefintlig mellan personalgrupperna vilket föranledde fördröjning på 1,5 dygn innan brukaren kom under vård. Händelsen har nu utretts och IVO har lämnat svar att inga ytterligare åtgärder vidtas och man ser att de brister som funnits nu har åtgärdats. Samtal har förts med personalen och uppföljningar och stickprovskontroller har fortlöpande gjorts vad gäller dokumentationen. Under första halvåret i år som redovisningen visar har en anmälan gjorts till lex Maria, 2018 anmäldes två fall och 2017 anmäldes tre fall.

Ett ärende har anmälts till lex Sarah. En brukare föll och blev liggande under en tid. Det uppdagades att larmet inte fungerade. Socialnämnden beslutade att lämna vidare ärendet till IVO, vilken nu har lämnat svar och avslutat ärendet då utredningen har visat att åtgärderna har vidtagits för att avhjälpa och undanröja missförhållandet, identifiera bakomliggande orsaker samt att vidta åtgärder för att förhindra att något liknande inträffar. En återkoppling med jurist har gjorts under oktober månad varva en del frågor har besvarats. Det tycks föreligga brister i det avtal som skrivits och detta måste man ta med sig när det är dags att förnya avtalet med larmleverantören. En del frågetecken återstår dock då larmleverantören inte har svarat på de frågor som uppstått. Under första halvåret i år, som redovisningen visar, har en anmälan gjorts till lex Sarah, 2018 anmäldes två fall och under 2017 anmäldes gjordes sex stycken anmälningar.

Kommunens boende har under två tillfällen under året haft IVO som gjort tillsynsbesök, där det handlade om ärende från 2018 om en vårdskada hos en brukare på särskilt boende och det andra föranledde efter en lex Sarah anmälan på ett gruppboende.

I delårsrapporteringen finns information om att de mest vanligaste antibiotikakrävande infektionerna är urinvägsinfektion, lunginflammation och sårinfektion. Tillsammans med Vetlanda och Jönköping har Vaggeryd något färre infektioner än övriga länet.

Socialförvaltningen ser en allt större förskjutning av vården, där patienten skrivs hem och får vård hemma tidigare idag och att kraven på ökad medicinsk kompetens ökar i takt med att mer avancerad vård sker i hemmet.

Sjuksköterskekompetensen var mycket ansträngd i slutet av 2018 och början av året, där det senare ljusnade och samtliga sjukskötersketjänster blev tillsatta och de underskötersketjänster som man bemannat upp med tillfälligt som hjälp och stöd, kunde avvecklas och att sommaren fungerade bra med hjälp av undersköterskor. Målsättningen är att bibehålla en god och säker vård årets alla månader och förvaltningen arbetar aktivt med rekryteringar och uppbyggnad av en hållbar introduktionsstruktur för nya medarbetare. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar