Broholm nu ett minne blott
Nyheter Alla som passerat förbi Åker på vägen mellan Hillerstorp och Skillingaryd har sett det gamla huset Broholm, eller "Broen" som det också kallas. Nu har stugan rivits
– Det var en dansk som ägde det sist. Huset har stått på min mark, men nu var huset så dåligt, så nu rev vi det. Det var en häck och veranda framför tidigare då den gamla vägen, som inte var så nära huset, gick till Åker. Huset har tydligen legat på andra sidan vägen, på åkern, för länge sedan, jag vet när man plöjde åker så hittade man alltid byggnadstenar, berättar Jörgen Gustavsson från Elgebo som äger marken intill Österån.
– Det var nog på 50-talet det var någon som var fast bosatt på Broholm senast. Därefter har det varit sommarboende. Men tyvärr har jag inga direkta minnen från detta, säger grannen Anders Pehrsson från Elgebo.
I Gamla Skillingaryd uppslagsbok skrivs; ” Broholm ligger vid Österån strax nordost om Åker. Det är namnet på den backstugan som egentligen heter Broen men som flyttades ett stycke. Stugan hade Erik Djerf som sitt sommarställe. Frisörmästaren Erik Djerf drev sin frisersalong på Stationsgatan i Skillingaryd. Han tog över Ericssons lokaler när denne flyttade sin frisersalong till Kaffegatan. Djerf startade i Skillingaryd kring 1935. Rörelsen togs senare över av Lennart Davidsson som fortfarande driver den under namnet ”Lennarts Herrfrisering”.”
I ”Bak huggen knut och torvat tak”, skriven av Sven Carlsson i Föreberg 1992, finns berättelsen om Backstugan Broen som den också kallades;
”Jämfört med andra backstugor byggdes denna ganska tidigt. Således har vi folk boende här redan 1790. Stugan är här ombyggd två gånger. En gång ombyggd och en gång höjd. Sista gången reparationen ägde rum var under bagarmästaren Palmqvists tid. Således var den första liten och som övriga backstugor i socknen endas om rum och kök. Stugan låg också lite längre upp i backen än vad den gör nu. Denna sista stugan kallas inte för Broen, utan heter i dagligt tal för Broholm. Namnet är av bron, som här var lagd över Österån strax öster om Åker på vägen mot Skillingaryd.
Stugan som ännu står, ägs av frisörmästaren E. Djerv Skillingaryd, som använder den som fritidshus. Stugan ligger på mark tillhörande Lilla Elgebo. På motsatta sida om ån ligger Föreberg Lillegårds utängar, som brukades till år 1926 av gården, varefter den såldes till smeden och hovslagaren Anders Ek i Åker.
Här vid stugan och vägens norra sida mynnar en väg, som en av Bockebos knektar anlade genom skogarna upp till lilla Elgebo ut. Denna väg kallas ännu idag för Käcka-vägen, efter anläggaren. Under senare delen av 1800-talet byggdes här vid bron, av en man från Mönsterås, ett färgeri. Själva bostaden är sedan länge riven, men färggroparna vid strandskoningen syns ännu.
1790 – 1833
På Broen boende, möjligen denna första stugas byggare, avskedade soldaten Börje Stark f 1756. Ant död 21 september 1827. Utfattig.
Hustrun Ingrid Petersdotter född 28 oktober 1751.
Dottern Kerstin född 29 juli 1786, flyttade till Trulsabo 1821.
Dottern Kajsa född 14 december 1789, flyttade till Halland. Sjuklig.
Sonen Sven född 8 mars 1792 och död 23 augusti 1822.
Dottern Stina född 7 september 1796.
Sonen Magnus född 15 augusti 1811, flyttade till Damskroken 1822.
Änkan bor kvar här till sin död 14 november 1846. Dottern Kajsa, som är sjuklig och varit hemma hos modern flyttade till backstugan Ljungbacken under Åkers prästgård.
1850 –
Carl Johan Andersson född 21 april 1816 i Fryele.
Hustrun Sara Amalia Osbäck, född 15 mars 1824 i Byarum.
Dottern Anna Maria född 1851 och sonen Anders Magnus född 13 juli 1854, båda barnen bosatte sig i Åker.
1860 –
Skomakaren Anders Nilsson Ekman född 3 april 1820 i Kävsjö.
Hustrun Ingrid Kristina Johannisdotter född 26 oktober 1828 i Åker.
Dottern Emma Justina född 11 januari 1857 bosatte sig senare i Åker liksom brodern Aron född 11 november 1859.
Dottern Maria Kristina dog endast en vecka gammal 1863.
Sonen Carl Viktor född 18 maj 1864 som dog tre månader senare.
Dottern Jenny Magdalena född 8 juni 1865, bosatt i Åker.
Skomakaren Anders Nilsson Ekman med sin vackra hustru Ingrid Kristina var inte blott en duktig skomakare, han var också en mycket kyrksal herre som strängt ålade sig själv och barnen söndagens plikt att besöka sockentemplet.
1890 –
Bagaren Sven Isak Palmqvist född 6 juli 1842 i Svenarum. Vistades sedan 1885 i Nordamerika.
Hustrun Stina Kajsa Johansdotter född 23 februari 1847 i Forsheda.
Sonen Johan Robert född 3 augusti 1875 i Hjälmseryds socken och han dog 13 år gammal.
Fosterdottern Betty Lorentine Klintenberg född 4 oktober 1879. Hon kom till Broholm från Uppsala 1893. Hon flyttar sedan till Rydaholms socken där hon ingår äktenskap och bor sedan hela sitt liv. Vid sin död donerade hon en del böcker till Åkers sockenbibliotek, från sin rika privata samling, ett tacksamt bevis på att hon icke glömt socken där hon växte upp. ”
Foto; Per Bunnstad 2005
Foto; Dick Wåhlin 2014
Foto; Sara Mejving 2020
1907 kommer min farfars far Karl hem från USA tillsammans med sin bror Gustaf, de var syskon med Stina Cajsa(Bagaren Sven Isak Palmqvist fru), eller som släkten sade faster Kristin. Kristin försörjde sig på att sälja kaffe och småbröd(karameller och dylikt) Och Betty var deras systerdotter.
Bröderna anlände sent till Skillingaryd och tog en bil ut till Broholm och knackade på. Då röt Stina Cajsa till!
-Ja vill int koka nå kaffe inatt.
Då skrattade Gustaf, hon såg inte sina bröder, men kände igen rösten och sade då!
– Är de du Gustaf!
Bröderna ska ha stannat i ett halvt år, hjälpte till med att rusta och rödfärga stugan, samtidigt som de reste runt och tittade på mark där de skulle sätta eget bo.
Äntligen har de rivit skiten… såg de va nån som varit o dumpat däck där sist jag åkte förbi…
Onekligen intressant! Tänk vad många gånger man bara passerat förbi utan att ha en aning om vem som levde där!
De sista som bodde i huset ockuperade det ( de var också danskar)
Ja,där hände mycket trevligt i början av 70-talet.Tur att det inte fanns mobiler med kamera då.