Nyheter

Bubka, Dolly Parton och Zlatan

Nyheter Sommar och fotbolls-EM. Då är det lätt att falla tillbaka i nostalgiska tankar. Osökt EM-sommaren 1992 där en av skådeplatserna var klassiska Malmö Stadion.

På vägen ut till stadionområdet passerar vi klassiska Malmö IP som numera endast huserar den damallsvenska storklubben Rosengård. Stadens herrallsvenska motsvarighet, Malmö FF huserar sedan länge på andra sidan Pildammsparken. Först på Malmö Stadion, men numera på den nybyggda arenan på området.

Klassiska Malmö IP. Foto: Henrik Skoglund

Men åter till Malmö IP, faktum är att MFF under två säsonger vid millennieskiftet spelade här. Då med en viss yngling vid namn Zlatan i laget.

Men nu är detta Malmö Stadion det ska handla om. En arena jag faktiskt sett fotboll på. På besök i Malmö som barn runt 90-talets början så gick vi förbi när det spelades allsvensk dammatch. Så vi gick in och tittade.

När Sverige skulle arrangera fotbolls-VM 1958 så passade man på att bygga en ny arena i Malmö. Samma arkitektfirma ritade faktiskt Nya Ullevi i Göteborg även om det skiljer i storlek på arenorna så har de väldigt många likheter formmässigt.

 

Malmö Stadion. Foto: Henrik Skoglund

Då man till en början inte kom överens om var Malmö Stadion skulle ligga så äventyrades faktiskt stadens möjligheter att arrangera VM-matcher. Men slutligen så löste det sig och sommaren 1958 bjöd på fyra VM-matcher.
Västtyskland-Argentina (3-1) 8 juni 1958
Västtyskland-Nordirland (2-2) 15 juni 1958
Nordirland-Tjeckoslovakien (2-1 efter övertid) 17 juni 1958
Västtyskland-Jugoslavien (1-0) 19 juni 1958

Mötet Västtyskland-Argentina lockade 31 156 åskådare och det än idag gällande publikrekord för Malmö Stadion.

34 år senare, 1992, stod arenan återigen värd för ett stort fotbollsmästerskap. Nämligen EM.

England-Danmark (0-0) 11 juni 1992
Frankrike-England (0-0) 14 juni 1992
Danmark-Frankrike (2-1) 17 juni 1992

Den minnesgode minns säkerligen att det var i detta mästerskap som Jugoslavien strax innan drog sig ur på grund av Balkankriget och Danmark fick istället deras plats. Samma Danmark som skrällartat gick och vann hela mästerskapet. Två av gruppspelsmatcherna spelades alltså nästan på hemmaplan för danskarna.

Här har det arrangerats VM i friidrott och 1991 satte den legendariska stavhopparen Sergej Bubka världsrekord här.

Men det är inte bara idrott som har tagit plats på Stadion. Bland artisterna som uppträtt på arenan märks bland andra Dolly Parton, Elton John och Iron Maiden.

Om vi blickar bort från fotbollen till sist så är det värt att nämna att på samma område ligger Malmö Isstadion som i brytningen 80- och 90-tal var en kokande grytande på Malmö IF:s väg uppåt. Detta med bland annat Pekka Lindmark och Mats Lusth som spelare.

På stadionområdet ligger också Malmö Isstadion som var hemmaarena för Malmö IF när de i slutet av 80-talet med Percy Nilsson i spetsen startade marschen mot elitserien och dubbla SM-guld. Foto: Henrik Skoglund

Malmö Stadion. Foto: Henrik Skoglund

Bild tagen genom en klassisk biljettkur. Foto: Henrik Skoglund

Stadion i motljus. Foto: Henrik Skoglund

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *