Nyheter

Budget 2022: Årets viktigaste beslut i fullmäktige

Nyheter Jörgen Hansson, ekonomichef, föredrog den ur tjänstemannaperspektiv. När politikerna tog vid blev det en över två timmar lång debatt under gårdagskvällens kommunfullmäktige då den strategiska planen och budgeten för 2022 skulle klubbas. Men, förutom styrande femklöverns budgetförslag, fanns det två ytterligare och årets viktigaste beslut skulle göras av ledamöterna i kommunfullmäktige

Gert Jonsson (M) presenterade femklöverns budgetförslag

– Nästa år planeras en oförändrad skattesats på 21,49 kronor. Skulden ligger  på andelen 47,7 procent och det är av förklarliga skäl när det gäller fastigheter. Vatten och avlopp utgör en tredjedel av kommunens skuld. Satsningar i Stigamo kommer vi att få tillbaka när tomterna säljs. Nu sänks skulden där rejält och vi får tillbaka pengarna. 

– Vi har haft ett gynnsamt år jämfört med innan. Enligt finansbudgeten ser vi att vi inte behöver skaffa mer medel. Vi räknar med att ha kvar 5,4 miljoner i kassan. Det ser bra ut kassaflödesmässigt under kommande år och då kan vi amortera på skulden. Vi kommer att gå med ett litet plus och få tillbaka på satsningar i industriområden som varit tunga ekonomiskt: 29 miljoner i år och uppemot 80 miljoner under år 2023. Det ser bra ut i kassan, pengar in och ut. Den är viktig att följa nu när vi växer. Vi ser inget lånebehov nästa år. Nämnderna har ett förfoganderätt  över tilldelad ram och prioriterar utifrån sitt uppdrag hur resurserna ska fördelas på programområden. 

Tre förslag finns för ledamöterna i kommunfullmäktige och först ut i debatten var Gert Jonsson (M) som presenterade femklöverns budget; 

– Det känns härligt att stå här i talarstolen. Jag kanske målar ljusblåa färger, men det är ljusa färger. Dels att vi får mötas igen och att kommunen är het. Vi kan klappa oss på axeln för att vi kommit en bit på vägen. När jag träffar andra i länet är det jag får till mig att vi är en bra kommun. Slyltfönstret Stigamo, travbaneområdet där vi köpte mark i augusti och vi fick inleda optionen direkt, nya logistikcenter i utkanten av Vaggeryd händer mycket och likadant vid Båramo. Vi ska åka till Klevshult i morgon, det är roligt att det händer så mycket. Det är inte bara vi, utan man vill ha markanvisning, vi har en landsbygdsbyggnation som är fantastisk. Det händer mycket i vår kommun. Utvecklingen är fantastisk. Det ska hålla ihop socialt och det ska hålla ihop ekonomiskt. I den budget som ligger här är alla dimensionerna med, som följs av en strategisk och hållbar plan. Vi har otroligt skickliga tjänstemän, tack alla som bidragit.

–  Vi har en långsiktig hållbar ekonomi och länet lägsta skattesats. Varje generation ska ta ansvar för sin period. Femklöverns budgetförslag utgår också från riksdagen och region. Vi vet att i budgetpropositionen ser vi att det kan komma mer medel, men vi har anledning att återkomma när vi vet mer. Vi vet inte var det landar. Det kan komma en riskskatt på det vi har lånat, hur påverkar det oss? Vi har utgått från det som är idag. Vi måste följa en utveckling med tilläggsbudget. Vi vet vad vi har framför oss. Vi ser ett ökat behov av platser i förskolan och det är en större efterfrågan av platser. Vi måste lösa detta. Vi vet att i slutet av nästa år står en ny skola i Källemo. Från femklöverns sida vill vi ha lite kvar för att hantera det här. Nu utgår vi ifrån det som är beslutat. Vi har samsyn i befolkningsprognos och tertial två är en bra utgångspunkt. Vi har inte röda siffror. Vi ska komma ifatt med underhållsskulden och tekniska nämnden har möjlighet att höja hyran. Socialnämnden satsar vi 1 miljon på äldrevården, vi satsar på grundskolan, vi vill satsa på idrottsplatser, kommunstyrelsen stärks med 1,7 miljoner då vi satsar på stadsarkitekt bland annat. 

Verksamhetens ramar uppgår till 914,4 miljoner kronor under 2022. Kommunbidragen lämnas som en nettosumma till nämnderna. Nämnderna ansvarar för att beslutad verksamhet uppnås inom tilldelad budgetram. För att flytta kommunbidrag mellan nämnder krävs beslut av kommunfullmäktige. 

Femklöverns budget innebär extraresurser i form av 300 000 kronor till valnämnd, 2 miljoner till kommunstyrelsen, 716 000 kronor till försörjningsstöd, 348 000 kronor till räddningstjänsten, 1,1 miljon till teknisk nämnd, 38 000 till miljö- och byggnämnd, 938 000 extra till kultur- och fritidsnämnden och de stora posterna 8,6 miljoner kronor går till socialnämnden samt 13,7 miljoner till central lönepott. Minskning får barn- och utbildningsnämnd med 868 000 kronor. Ingen förändring görs för valnämnden och överförmyndarnämnden. 

Kenth Williamsson (S) berättade om socialdemokratiska budgetförslaget

Kenth Williamsson (S);
– Förutom en höjd kvalité i välfärden är det höjd tillväxt och då stärks välfärden ytterligare. Arbetslösheten om än från höga nivåer. När det gäller utgångspunkter och förslag för budget är löneökningen och vi är glada att även femklövern följer detta. Vi har tittat på nationella budgeten och flera nämnder har fått mer pengar, social och barn- och utbildningsnämnden. När det gäller kommunstyrelsen tillförs den 575 000 kronor för stadsarkitekt och 100 000 till friluftsreservat. Vi vill ge 160 000 kronor till ökad övningstid till räddningstjänsten och 60 000 för aktiviteter för brandmän i beredskap och krisberedskap höjs med 100 000 kronor. Enskilda vägar 350 000 kronor, 200 000 för bekämpning av sjögull och 100 000 kronor till utemiljöns skötsel.

– Miljö- och bygg får minskning med 1 miljon på grund av höga intäkter. Vi vill ge barn- och utbildningsnämnden förstärkning gällande tidiga insatser på låg- och mellanstadiet med 2,75 miljoner kronor samt 1,9 miljoner kronor för hyra av ersättningslokaler vid Hjortsjöskolan. Idrottsplatserna ger vi 300 000 kronor, 500 000 generellt för föreningsstöd, 160 000 kronor till pensionärs- och hembygdsföreningar, 1,2 miljoner kronor för att öka öppettider i bibliotek och simhall. Vi vill satsa 1 miljon kronor på äldrevården och 700 000 på sjuksköterskorna. Vi kan få till en bättre verksamhet och en bättre kommun med vår budget. 

(SD) har lagt ett eget budgetförslag inför 2022. På foto Jan-Olof Svedberg

Jan-Olof Svedberg (SD);
– Vi har inte tidsresursen att göra lika stort arbete som ni andra. Vi har 942 miljoner totalt som är fördelat på 325 000 på valnämnd, 800 000 kronor till revisionsnämnd, överförmyndarverksamheten 1,4 miljoner kronor, 65 miljoner till kommunstyrelsen där 550 000 kronor är öronmärkta till stadsarkitekt, 11,4 miljoner till försörjningsstöd. 

– 12,7 miljoner till räddningstjänst, 36 miljoner till teknisk nämnd, 5 miljoner till miljö- och bygg som får minskat anslag med 500 000 kronor. , 438 miljoner till barn- och utbildningsnämnd, 32 miljoner till kultur- och fritid som får 800 000 extra och ökat anslag till idrottsplatserna på 300 000 kronor och 500 000 kronor till ökat föreningsstöd. 

– 287 miljoner till socialnämnd, 13,7 miljoner till central lönepott och 9,5 miljoner kronor till finansförvaltningen. 

Ulf Abrahamsson (C);
– Innerligt tacksam över att vi har nästan lika bra budgetförslag allesammans. Vi var överens om spelreglerna så använder Kenneth och Kenth om ytterligare bidrag. Vi kanske står här i februari och diskuterar tilläggsbudget. Jag har ingen större diskusionslust idag och jag tycker att alla tre förslag är bra. 

Marijo Corkovic (S);
– Jag har lyssnat på Gert när han redovisade budget. Det som stör mig är satsningen på mellanstadiet. Vi har pratat många gånger om att barnen missar matematik och det kostar jättemycket pengar att hämta tillbaka. Jag är glad över att våra elever har behörighet för yrkesprogram. Vi är 3,5 procent högre än rikssnittet. 

Kenneth Åberg (S);
– Vi har mejslat fram en gemensam bra budgetsyn när det gäller de långsiktiga talen. Ekonomisk stabil politik är vår ledsaga. Ekonomiska frågor är oerhört viktiga och väsentliga.  Vi har en stark kommun med stark framväxt. Det är nu vi ska förbättra den. Då tänker jag inte minst på det som är mål tre – aktiv fritid och kulturliv. Vi ligger tyvärr inte överst i länets rakning. Om vi tar öppethållande i biblioteken har vi en begränsad öppettid. Förr hade vi öppet på oregelbundna tider, på fler platser både i Svenarum, Klevshult och Bondstorp. Vi har minskat den totala tillgängligheten kraftigt. Ett sätt är att satsa med en medarbetare till för att ha ett sexdagarsöppethållande i Skillingaryd och Vaggeryd som står i samklang med övriga centrum. När bidragen kom till hembygdsföreningar var kommunen ung. Då skulle det täcka fasta kostnader som elabonnemang och försäkringspremier med flera. Idag täcker det inte någonting. I mer än 15 år har det bidraget varit för litet. Vi måste hjälpa till med nödvändiga fasta kostnader där ideella krafterna gör allt arbetet. Likaså pensionärsföreningar. De har inte råd att vara i de lokaler de önskar. Det är viktigt att vi nu också kommer igång med arbetet med att säkra våra friluftsområden genom att skapa friluftsreservat. Frågan väckte vi i en motion redan 2016. Exploateringstrycket har sedan dess, som alla vet, bara ökat

Anna-Karin Slunge (S);
– Friluftsreservaten är en politisk prioritering. Jag pratar om skolgårdar och de här 100 000 kronor som tekniska nämnden behöver, måste man visa pengarna för att de ska få möjlighet att göra något av detta. 

Carina Ödebrink (S) debatterar

Carina Ödebrink (S);
– Det här vi ska fatta beslut om ikväll är det viktigaste beslutet vi gör. Jag tycker att det är fantastisk att bo i en kommunen med god förutsättning. Vi har ett starkt tryck i vår kommun. 

Atcha ”Salle” Adinda (L); 
– Jag har aldrig sett dig Kenneth Åberg så passionerad när du pratar om biblioteket. 

Nadira Kilim (S);
– Jag yrkar bifall till (S)-förslag till budget. Mina partikollegor har kanske sagt allt, men skolan är viktig om inte den viktigaste frågan. Jag vill också lyfta fram föreningslivet. Det är en bra fråga som jag vill lyfta. Vad är en människa utan kultur. Vad är Sverige utan föreningar. De behöver verkligen hjälp med allt de gör. De behöver vår hjälp för att fortsätta framåt. Vi ska jobba för ett bättre samhälle. Biblioteket, men jag ska nämna Skillingaryd. När är det öppet? Det väcker livet i samhället. Det är så tomt och tråkigt och jag vet inte vilka tider de har öppet. Nästan som det inte finns. 

Jörgen Johansson (C);
– Inte lätt att sitta tyst i 4 timmar utan att säga något. Tyckte Carina hade bra att säga innan det spårade ur. Vad är det våra samhällsinvånarna stör sig på. Snöröjning, parker, gator, cykelvägar. Vi klagar på underhållsskulden men vi borde faktiskt mena lite mer allvar. 

Efter mer än två timmars debatt om budgeten var det då dags att gå till beslut, tyckte fullmäktiges ordförande Mats Oskarsson (M). 

Sverigedemokraternas förslag röstades ned vilket (SD) reserverade sig mot. 

Votering fick göras mellan femklöverns förslag och socialdemokraternas förslag där hela SD-gruppen avstod att rösta och (EMP) röstade för (S)-förslaget. 

22 röstade för femklöverns förslag, 13 röstade för socialdemokraternas förslag och resten avstod. Reservation gjordes av (SD), (V) och (S) till förmån för eget förslag.

Kommunfullmäktige beslutade att femklöverns budget inför 2022 vann omröstningen. 

Från vänster Mats Oskarsson (M) kommunfullmäktiges ordförande, Torbjörn Åkerblad kanslichef och Annika Hedvall kommundirektör

Taggar

Dela


6 reaktioner på Budget 2022: Årets viktigaste beslut i fullmäktige

Även fastighetsskötsel utvändigt är upphandlat och vi upplever att man tappat helheten när man lagt ut verksamheten. Det fanns tydliga exempel på att man inte åtgärdat fel som gjorde att såväl Fenix som Hjortsjöskolan tog onödig skada. Här har Femklövern ett stort ansvar eftersom man tappat kontrollen över detta.

Absolut, samhällsviktiga tjänster tycker jag inte bör vara privatiserat, oftast blir det bara dyrare för konsumenten och inte säkerställd kvalitet.

Angående Sörgården är väl närmsta sanningen också att det sker ett enormt slitage på fastigheterna när man har folk utifrån som ska ha hand om det, åtminstone invändigt.

Utvändigt är det helt och håller kommunens ansvar och den är inget direkt att skryta med.
Hade jag kommit utifrån hade jag ställt mig frågan om man verkligen vill bo här, för här verkar man inte ta hand om sina kommunala fastigheter.
Fråga nummer två blir då, hur sköter de resterande om man tittar på ovanstående punkter som inte sköts.

Delar mycket i det du skriver Kurt. Man ska känna stolthet över att jobba i välfärden. Tycker att privatiseringen av välfärden gått för långt och det har lett till att den organiserade brottsligheten kommit in i välfärden, tyvärr och det skapar inte stolthet. Tycker precis som Jörgen att det finns stora brister i underhållet av våra fastigheter och därför har vi lagt förslag om att fastighetsverksamheten ska vara mer sammanhållen med anställda i egen regi och vi gjorde en extra satsning på ökad skötsel i vårt budgetförslag då vi sett stora brister inte minst utanför Sörgårdens äldreboende. Jag delar Jörgens syn i stort men varken Jörgen eller Femklövern anslår några extra pengar till detta och vårt budgetförslag röstades ner. Så du kommer förmodligen inte se någon förbättring.

En förskollärare med en utbildning på 3-4 års tid och man får en ingångslön på cirka 30.000 kronor när Sveriges snitt är 35.000 kronor.
Är det rimligt med en så pass lång utbildning med eventuella studieskulder och dagens kostnader?
Ändå snålar man på personal, trots man har barnskötare för 25.000–26.000 kronor i månaden på samma plats.
Då ska man också komma ihåg att många tusenlappar går tillbaka till kommunen i form av skatt de betalar på sin lön, alltså extremt billig personal.
Det ska vara en stolthet att jobba i välfärden, framför allt för våra barn och gamla.

Stressade lärare och att inte känna sig tillräcklig i den läroplanen man utbildat sig till kan absolut inte vara till fördel för barnen om personalen känner att de inte räcker till.
Och hierarkin där chefer får ducka, och inte tillfredsställa sin personal på grund av politiska nedskärningar är en stor besvikelse.
Förstår inte poängen med utbildning om man ändå inte kan utöva det som man lärt sig.
Satsa pengarna där det verkligen behövs och det är säkra anställningar med tillräckligt bra arbetsvillkor och en plats där det är hälsosamt att arbeta. Det inkluderar även skäliga löner och anslag, gäller flera områden inom kommunal verksamhet. Folk vet, men ingen pratar om det.

Att siffrorna delas upp till respektive nämnder är bra att redovisa, men man kan likväl skriva att totalt går 3 miljoner tillbaka till oss i kommunhuset om man nu ska sätta det i perspektiv till de övriga stora posterna.
Men i de stora satsningarna i löneökning går också en andel tillbaka till toppen även där.
Att inte satsa på förskolan där personal har hög sjukfrånvaro av kända anledningar som hög belastning och sjukfrånvaro till följd som tvingas till vikariat med outbildad personal är inte att ta hand om de som ska vara vår framtid.

Håller med Jörgen angående verklighetsförankring.
Snöröjning, gatubelysning, parker, alla förfallna fastigheter, extremt vildvuxna skogspartier man kan göra fina promenadstråk i, skog som tas ner som sedan ligger och inte gå biträda och ser ut som ett världskrig är inte att göra vår natur attraktiv, vägar som är hål i i flera år.
Det är väl ingen slump att man bara fixar fram massa tomter i Vaggeryd om man själv är från Vaggeryd.

Lämna ett svar