Nyheter

Byarums hembygdsdamer på hemlig resa

Byarums hembygdsdamer på hemlig resa

Nyheter Vart är vi på väg, för att travestera ett känt TV-program, undrade 31 förväntansfulla damer som bordat utflyktsbussen? Byarums hembygdsförenings damklubb anordnade sin sedvanliga resa mot okänt mål.

Förra året gick turen till bland annat Växjö och Kosta så det uteslöts som mål för denna resa. Då återstod bara resten.

Färden gick norrut på den ljungkantade E4:an med sväng in på Göteborgsvägen. Avfart vid rondellen mot Trollhättan och Mariestad, men nej, efter ett varv i rondellen for vi åter ut på Göteborgsvägen. Ännu ett typiskt villospår av chauffören Per Mörk. Däremot svängde vi verkligen av söderut mot Hyssna och Melltorps radby i Marks kommun. I en radby ligger gårdarna i en rad, vanligtvis efter bygatan. Vi stannade vid den välhållna kvarnen, där lunchen serverades en trappa upp i en pietetsfullt renoverad del av kvarnen.

I Melltorps radby fanns en gång tätt samlat Högens kvarn, sågverk i bruk till 1981, smedja, Högens affär 1847-1968 – den siste som handlade kom med häst och vagn, brandkår, kyrka, jordbruk och förläggargård.

I dessa OS-tider måste ju ortens store son nämnas – nämligen Claes Edvin Johansson. Han föddes 1884 och kallades för Göta Lejon. Vid solskensolympiaden 1912 i Stockholm vann han OS-guld i grekisk-romersk brottning, 75 kilo, efter att ha brottats mot finländaren Jokinen i tio timmar! Claes Johansson deltog i ytterligare två OS och vann ett guld till.

Efter besök i gårdsbutiken fortsatte vi genom Hyssnadalen och Viskadalen via Skene till Kinna. Bygden är känd för textilier och Ludvig Svensson, med bland annat alster av Pelle Vävare, Almedahls fabriksförsäljning och Skroten med flera avverkades i lugn takt. Det nöps i tyger, handdukar, kuddar, dukar och inredningsprylar av skiftande art. Köplusten infann sig strax och de flesta ståtade med någon typ av kasse med innehåll.

I Horred besöktes Ekelunds Factory med sina välkända handdukar. Vi serverades kaffe med väl tilltaget doppa innan shoppingen tog vid. Väveriet var stängt för dagen men i det lilla museet var vävstolar av äldre datum utställda.

Färden åter gick på mindre vägar över Öxabäck, Svenljunga, Hestra och Gnosjö. Resan avslutades stilenligt med en extrasnurr i Vaggeryds södra rondell med ett gäng nöjda resenärer.
Text och foto: Monica Johansson

Taggar

Dela


Lämna ett svar