Nyheter

Ryggåsstugan renoveras med ideella krafter

Nyheter Åkers Hembygdsförening har under ett par veckor arbetat med att restaurera in- och utvändigt i bland annat ryggåsstugan i Hembygdsgården

Stugan kommer ursprungligen från Nässja berättar Bertil Gunnarsson  [1/33]

Foto; Lilian Nyström  [2/33]

Ordförande i föreningen ser att den nedersta brädan måste bytas ut. Foto; Lilian Nyström  [3/33]

Högt uppsatt i föreningsverksamhet. Foto; Lilian Nyström  [4/33]

Foto; Lilian Nyström  [5/33]

Fikadags. Foto; Lilian Nyström  [6/33]

Åkers Hembygdsförening  [7/33]

  [8/33]

  [9/33]

Jörgen Gustavsson förbereder för målning  [10/33]

  [11/33]

  [12/33]

Det är lågt i dörröppningen, minst sagt, i Byggåsstugan  [13/33]

Lars Nyström, Basseberg  [14/33]

Bengt och Olle samspråkar  [15/33]

Anders Persson tog tag i målningen direkt på morgonen  [16/33]

Byggåsstugans farstu  [17/33]

  [18/33]

  [19/33]

  [20/33]

Ny lucka till bakugnen har gjorts av Lars Nyström  [21/33]

I taket hänger krokarna kvar där de torkade brödet förr  [22/33]

  [23/33]

  [24/33]

  [25/33]

Idag insåg Bertil att den nymålade brädan inte passade  [26/33]

  [27/33]

  [28/33]

Fönster bärs fram  [29/33]

...och sätts dit  [30/33]

Speciell kritfärg invändigt  [31/33]

Murande norrman Simoen  [32/33]

Murande norrman Simoen  [33/33]

Tredje onsdagen då arbetslaget är i Åkers Hembygdsgård träffar vi på Anders Persson, Bertil Gunnarsson, Bernt Gustavsson, Lars Nyström, Olle Fransson, Bengt Johansson, Jörgen Gustavsson och Göran Johansson. 

– Vi kanske blir färdiga idag, det beror lite på hur mycket vi kan göra idag. Vi ska fika också förstås, säger ordförande i föreningen Bertil Gunnarsson. 

Att arbetet kan ta lite extra tid insåg Bertil när dörrens nya bräda var tio centimeter för kort… 

Åkers Hembygdsförening har ett hundratal medlemmar och det glada arbetsgänget som finns på plats under onsdagen var ”kärntruppen”. Ryggåsstugan har fått delvis ny panel och renovering invändigt. Vi följer med Bertil Gunnarsson in i stugan som fått ny fräsch färg. 

– Den här stugan har under 1700-talet funnits vid Kullen i Nässja, säger Bertil och fortsätter ”Vi har en speciell färg här inne. Det är krita och lim. Det ska blandas till dagen innan och den här metoden användes förr i tiden. Limmet är gjort av koklöver och det som är bra med den här färgen är att den ventilerar bra och andas när den kommer på plats. Lars Nyström i Basseborg har dessutom gjort en ny lucka till vår bakugn här i stugan. Vi har också bytt ut bräderna i taket.

I farstun finns information om stugans historia; 

”Denna stuga har under 1800-talet utgjort bostad till de torparfamiljer som bott på torpet Kullen under Nässjö Mellangård i Åkers socken. Stugan inköptes året 1928 av den då i Åker bildade hembygdsföreningen. Ägaren av torpet Kullen Viktor Johansson fick i köpeskilling 500 kronor för stugan av föreningen. Byggmästare Alfred Andersson från Lönnåsen nedplockade och uppförde stugan på denna plats året 1930.

Bland alla de som donerat inventarie i denna stuga bör folkskollärare Johan Walcolm Göteborg hedersamt nämnas. Alltid minnandes sin hembygd med gåvor till detta bygdemuseum, ländande honom till heders. 

I denna socken finns i mitten av 1800-talet 90 stycken torp, med stugor i stort av samma typ som denna stuga. Dessutom fanns i socken omkring 80 backstugor, bostäder utan jord. Socknens soldattorp voro för Smålands-Grenadjärbataljon fem stycken och för Jönköpings regemente 13 stycken.”

Taggar

Dela


5 reaktioner på Ryggåsstugan renoveras med ideella krafter

Hej
Stugan var troligtvis från början bara timmer utanpå såväl som inne. Men kanske på grund av att timret börja bli dåligt brädfodrades det utanpå. Därav är även knutarna bräder på. Vet ej om det var en modegrej men det sågades av knutarna i bland, dock ej på denna stugan.
Hälsningar Bertil

Hej
Nej det är det inte , det har varit brädor i 90 är
Och nu var det en del brädor som var dåliga på södersidan ,däremot var timret helt ok. Det är så mycket ventilation i sådan panel

Lämna ett svar