Nyheter

Campingstugan måste bort

Nyheter Kultur och fritid uppförde en campingstuga vid Hjortsjöns badplats i Vaggeryd. Det fick de inte. Miljö- och byggnämnden beslutade att en avgift ska tas ut och stugan ska bort från campingen… 

Ärendet gäller en nybyggnationen av en campingstuga som redan finns uppställd vid Hjortsjöns camping. I detaljplanen som finns anges allmän plats, park och plantering. 

Magnus Dauhn (S) ordförande i miljö- och byggnämnden:
– Vi avslog ansökan om bygglov. Man får ta bort campingstugan helt enkelt. Vi beslutade också om en byggsanktionsavgift på 14 437 kronor och det beror på att man inte haft ett startbesked innan man placerade stugan på platsen. 

Miljö- och byggförvaltningen konstaterar att åtgärden inte stämde överens med planens användningsbestämmelser och inte är en allmännyttig åtgärd.
– Huvudregeln för att bygglov ska kunna ges är att utgångsläget ska vara planenligt och det är inte, menar nämnden. 

1987 och 1989 lämnade dåvarande miljö- och byggnämnd dispens för uppförande av campingstugor, vilket kunde göras med den äldre lagstiftningen, men inte i nutid. 

Vid besök på campingplatsen noterade tjänstepersoner från förvaltningen att aktuella campingstuga redan är uppförd. Byggsanktionsavgift utdelas till kultur- och fritidsförvaltningen om 14 437 kronor och nämnden anser att det saknas skäl för avgiftsbefrielse eller nedsättning av avgift i campingsstugärendet.

Stugan uppfördes utan lov.

Taggar

Dela


12 reaktioner på Campingstugan måste bort

Jag kan komma och lasta den och ta till min dotter och måg. Då har jag ett eget krypin när mina sargade leder inte låter mej vara me i gemenskapen.
Tack på förhand! Elise Petra

Min dräng hade en dräng… jo me nvisst. Blir det så här när man inte vet vad en annan gör eller är det för att fel person är på fel plats? Som någon ovan påtalat så är det ju någon som är ansvarig. Låt den betala då. Och jag fattar verkligen inte vitsen med att flytta dessa pengar från en nämnd till en annan nämnd…
Hur lång tid har kommunen lagt på detta enskilda ärende? Tänk om varannan person i dessa nämnder försvann så skulle vi kanske ha kortare beslutsvägar, mindre felaktiga beslut och mer pengar att lägga på områden som är betydligt viktigare än en campingstuga som är tillgänglighetsanpassad på en camping som faktiskt bidrar till turismen och därmed genererar inkomster…
Vaggeryds kommun… det kanske är dags att lägga energi på det som är viktigt. Infrastruktur, barn och utbildning och social omsorg.
God Jul

Byggenheten Fenix bygger en stuga till campingen då blir miljö- och byggnämnden sur på kultur- och fritidsnämden ,Vad är detta för något trams? Stugor bör finnas för uthyrning. Bygg fler.

Tillhör denna tidning eller är den S-styrd?
Redaktionen svarar: Vi är inte politiskt styrda. Håll dig till ämnet, så godkänner vi kommentarerna.

Vilken sorglig historia. Campingen har en arrendator som vill utveckla servicen och denna stuga är anpassad för rörelsehindrade. Byggprogrammet på Fenix har byggt den, mark har förberetts, el har anslutits och mer därtill. Naturligtvis så ska inte kommunen själva kunna ta genvägar men i detta tycker jag att man kan se genom fingrarna. Vill vi ha utvecklingskommun eller invecklingskommun?

Helt rätt Micke, varför lägga krokben? Är det inte bättre att utveckla turismen? Nej, då ska det rivas och ges sanktionsavgift.

Riv ner. Gör om, gör rätt. Ingen står över lagen.
Även campingen vid Hjortsjöbadet tycker jag att man ska sälja till utomstående. 20 parkeringar till husbilar? Aldrig skådat mer än 3 på parkeringen.

Vi betalar dubbelt som skattebetalare, först för våra för våra byråkrater, sedan dessa sanktionsavgifter

Hur kan en kommunal institution ta ett sådant kliv utan att förvissa sig om det är ett övertramp eller ej? Hur är det ens möjligt att man kom längre än till ritbordet?

Det är ganska enkelt egentligen. Man bygger inte, river inte, gräver inte utan att ha på fötterna innan. Inte om man förväntar sig att vi invånare ska följa kommunala stadgar, lagar, riktlinjer eller varför inte detaljplaner som i detta fallet.

Säkert inga problem att efter en snabb insats från eventuell rörmokare, elektriker och snickare sedan lyfta upp stugan på en lastbil med hjälp av kommunförrådets lastare. Forsla iväg den hel till kommunförrådet eller högstbjudande.

Men på riktigt.. detta kan ju ändå inte vara sant.

Ska inte en kommun jobba mot samma mål att bli en framåt och attraktiv kommun?
Okej det har inte gått rätt till enligt skrifter som ska följas. Men kom igen och lär av detta. Ni måste samarbeta och göra rätt och inte göra mer hål i den ekonomin som redan är ansträngd. Vad jag förstår så är det byggprogrammet som byggt stugan och den har ju inte bara hamnat där från en dag till en annan..
Någon måste vara ansvarig för detta och att saker inte gått rätt till, prata med den och ta 15.000 från den lönen. Låt campingen ha kvar stugan som kan dra fler gäster till vår stad. Låt byggprogrammet få stoltsera med en fin stuga som kan få mer elever till vår fina skola.

Vad handlar detta om – egentligen? Att pinka revir? Eller än värre partipolitik? Vart skall sanktionsavgiften betalas, och av vem? Är det så idiotiskt att en förvaltning inom kommunen skall betala till en annan förvaltning inom kommunen och att man dessutom förstör kommunalt kapital genom att riva stugan? Varför inte lägga stugan i malpåse och komma överens om fortsättningen? Små stugor brukar väl till och med kunna flyttas och sättas på en alternativ grund, på en plats som vederbörande nämnd har sanktionerat?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *