Nyheter

Carljohan drog upp rekordgäddan

Nyheter "Jag var förvånad och mina kompisar chockade". Så beskriver Carljohan Blom, Vaggeryd, när gäddan som vägde över 18 kilo drogs upp genom sjöisen i grannkommunen...

Carljohan Blom och rekordgäddan. 18,2 kilo. "Hade hon gapat hade jag inte fått upp henne", berättar storfiskar´n  [1/6]

"Abborrarna var också på hugget denna dag", berättar Carljohan. Privatbild  [2/6]

108 centimeter och 18,2 kilo tung. Privatbild  [3/6]

Rekordgäddan togs upp i en sjö i grannkommunen. Privatbild  [4/6]

Hemma vid köksbordet visar Carljohan hur ett angeldon fungerar. Vimpeln är uppe i höjd med klockan på väggen. "Jag använder alltid enkrok till angeldonen", berättar Carljohan  [5/6]

Huvudet tas fram ur frysen och mäter 36 gånger 18 centimeter  [6/6]

Allt började egentligen med att vi till redaktionen för två veckor sedan fick in en ”grattishälsning” som skulle publiceras under familjenyheter. Eftersom det var en ovanlig hälsning blev det en nyhet som toppat listan på mest lästa i mer än en vecka.

Vem är den där Carljohan och var gäddan verkligen så stor? Det undrade jag och bjöd in mig själv till Carljohan i torsdags eftermiddag. 

Vem är Carljohan, undrar vi?
– 43 år och jobbar på Steelnova. Fiskat i många år, kanske i 30, eller mer? Fiskar både under vintrarna och somrarna. Varje helg. Det är ju en hobby och det är roligt när det nappar. Fiskar mest i Hjortsjön, Sandsjön, Kärringasjön, Rusken och Hokasjön… ja, lite överallt. 

Den här lördagen för två veckor sedan tog Carljohan med sig två vänner till en sjö i grannkommunen. En liten sjö, ungefär hälften så stor som Hjortsjön. Kan du berätta om dagen?

– Vi var där vid 07.30-tiden och satte ut 3–4 krokar och det började fälla direkt. Fiskarna brukar vara på hugget på förmiddagen och framför allt framåt 11-kaffet, då hugger de bäst. Vi hade 22 fäll och fick fem abborrar och resten gäddor, vanliga små gäddor på 1-2 kilo. De som är mindre än dessa får sjön tillbaka. Abborrarna var fina och stora. De också… 

– På de här angeldonen som vi använder så sätter man mörten på kroken, knyter en knut på linan som hänger på vimpeln. När gäddan, abborren eller gösen hugger så slår vimpeln. Är vi många ute på en sjö kanske vi har 40-50 angel men denna lördag när bland annat Bengt Eliasson var med så hade vi 22 stycken. Isen var tjock, ungefär 30-40 centimeter och vi borrade upp hål som hade ungefär 25 centimeter i diameter. 

– Efter att ha varit där några timmar grillade vi och åt hamburgare. Rätt var det var så högg det i en av anglarna. Jag kan säga att hade gammelgäddan gapat så hade jag inte fått upp henne ur det borrade hålet vi gjort. Jag lyckades dra upp den själv och fick upp gäddan på isen. För det första var jag väldigt förvånad över storleken, de andra två som var med var mest chockade. Jag tänkte ”vad är det här?”. Vikten var rejäl för jag skar mig på linan när gäddan skulle upp. Ingen av oss kunde riktigt förklara vad vi kände precis då, men vi hade roligt hela dagen åt det här. Kunde knappt sova på natten, berättar storfiskaren Carljohan och ler stort.

– Jag har fiskat i så många år och aldrig fått upplevt att dra upp en sådan stor gädda. Den största, innan den här,  har legat på nio kilo och var säkert 25 år sedan. Vi hade pulkor med oss på isen och gammelgäddan tog ena pulkans hela plats på väg hem. Man kan se hur gamla gäddor är om man räknar hålen i ansiktet och gäddan jag tog upp var 12 år. 

Rekordgäddan som drogs upp mätte 108 centimeter och vägde 18,2 kilo.

Gädd-damer blir äldre, större och tyngre än gädd-herrar som brukar väga runt 5-6 kilo. 

Vad har ni gjort med gäddan?
– Vi har filéat upp den och nu har hon fyllt frysen här hemma. Huvudet har vi kvar i frysen, det kan bli så att vi lämnar den till en konservator.

Äter ni fisk?
– Oja, barnen älskar också fisk. Kanske tur det, säger Carljohan och tipsar om att ugnsstekt gädda med sås och potatis är gott. 

– Jag tror inte att någon i kommunen fått en så stor gädda. I Vättern finns stora gäddor men inte i de här småsjöarna som finns i vår närhet. Jag hade tur helt enkelt. 

Vilken årstid är det bästa fisket?
– Vintern såklart. Då får man större gäddor och rent generellt bättre fiske. På somrarna när vattnet är varmt är de inte på hugget riktigt. 

Vad ska man tänka på när man vinterfiskar?
– Isdubbar, broddar på skorna, rejält med kläder på sig. Man ska kontrollera isen innan man går ut. När isen börjar bli tunn så spricker den nära land. När den är 12 centimeter tjock kan man gå ut. 

Gäddhuvudet mätte 37 centimeter gånger 18 centimeter. En rejäl gädda som drogs upp på cirka tvåmetersdjup i sjön med Carljohans angeldon. 

Fotnot; Enligt sportfiskarnas hemsida är sverigerekordet på gädda 21,070 kilo och 128 centimeter och den drogs upp i Vättern 2016.

Taggar

Dela