Därför får man parkeringsböter i kommunen
Nyheter De senaste åren har 484 bilar fått parkeringsböter i Vaggeryds kommun. Det här är de vanligaste försyndelserna. ✓ Dessutom: Bilmärkena som oftast får p-bot.
Under första halvåret 2024 har 84 parkeringsböter, till ett värde av 41 700 kronor, delats ut på gatumark i Vaggeryds kommun. Det är 23 färre än under första halvåret 2023 och sex fler än under samma period för två år sedan.
Totalt rör det sig om 484 parkeringsförsyndelser med ett totalt bötesbelopp på 242 100 kronor i kommunen mellan den 1 januari 2022 och den 30 juni 2024, visar Newsworthys genomgång av kommunernas parkeringsanmärkningar i Transportstyrelsens databas.
De flesta som plockat upp en gul lapp från vindrutan på gatorna i Vaggeryds kommun har fått betala 600 kronor för att ha stannat eller parkerat mot färdriktningen. Totalt rör det sig om 140 parkeringsanmärkningar, till ett värde av 84 000 kronor, för just sådana överträdelser i kommunen. I riket som helhet har flest fått böter för att ha parkerat utan synlig biljett eller motsvarande.
Men alla parkeringsanmärkningar betalas inte och i vissa fall kan Transportstyrelsen inte skicka påminnelser och gå vidare till Kronofogden. Det kan till exempel bero på att uppgifter saknas, att den betalningsskyldige fått anstånd eller att betalningsamärkningen undanröjts. Av de 3,4 miljoner parkeringsanmärkningar som kommunerna i landet utfärdat sedan 2022 har drygt 200 000 inte kunnat drivas in.
Den vanligaste anledningen till att en p-bot inte kan drivas in är att det är ett utländskt fordon som parkerat fel, eftersom Transportstyrelsens system klarar inte att skicka ut påminnelser till utlandet. Sedan 1 januari 2022 handlar det om böter för totalt omkring 135 miljoner kronor för utländska bilar. Enligt Transportstyrelsens plan ska det finnas ett system på plats 2027 som kan hantera obetalda, utländska felparkeringsavgifter.
Utländsk skylt är också den vanligaste anledningen till att Vaggeryds kommun inte får in sina parkeringsböter. Sedan 1 januari 2022 handlar det om 14 parkeringsanmärkningar – med en total bötessumma på 8 100 kronor som inte kunnat drivas in.
Kommunerna bestämmer hur mycket det kostar att parkera fel på gatumark, mellan 75 och 1 300 kronor.
Transportstyrelsen hanterar inbetalningen och behåller 53 kronor för att täcka sina kostnader. Resten går till kommunen.
Om böterna betalas först efter förseningsavgift går 113 kronor av dem till Transportstyrelsen.
Pengarna för parkeringsanmärkningar som polisen utfärdar behåller Transportstyrelsen helt och hållet.
Pengarna till kommunerna betalas ut varje vecka.
Det är oftast en Volvo som fått parkeringsböter i Sverige under de senaste åren, men Volvo är också det överlägset vanligaste bilmärket i landet. Tar man hänsyn till hur många bilar som finns av varje märke är det istället Land Rover (inklusive Range Rover) som är Sveriges mest felparkerade bilmärke – de har tillsammans fått fler p-böter de senaste åren än det finns bilar. Även Mini, Citroën och Lexus återfinns högt upp på listan.
En del av förklaringen ligger i att parkeringsböter delas ut väldigt ojämnt över landet. De tio kommuner som utfärdats flest parkeringsanmärkningar står för nästan två tredjedelar av alla böter sedan 2022. I praktiken handlar det om de större städerna. Där är också bilmärkena som finns i toppen av listan relativt vanligare än i resten av landet. I kommunerna med färre parkeringsanmärkningar tenderar till exempel Chevrolet, Chrysler och Subaru att vara mer populära.
Källa: Newsworthy