Nyheter

Därför kan den nya bassängen inte användas

Nyheter I ett beslut från miljö- och hälsoinspektören, som delgavs socialförvaltningen för snart ett år sedan, konstaterades brister gällande Mejeriets nya bassäng i Skillingaryds nya vård- och omsorgsboende.

Arkivfoto från invigningsdagen i augusti 2020

En anmälan från socialförvaltningen inkom till miljö- och bygg i april 2020 där Mejeriet avser att erbjuda bassängbad inom Mejeriets vård- och omsorgsboende. För att förvaltningen ska kunna genomföra ”besiktningen” av anläggningen har kontakt tagits med verksamhetsansvarig för att inhämta mer uppgifter gällande bassängen. Verksamhetsansvarige har hänvisat till tekniska kontoret där, trots flera försök, inte erhållit några uppgifter gällande reningsanläggningen som Miljö- och byggförvaltningen eftersökt. 

För att kunna handlägga anmälan, och att godkänna drift av nya bassängen, behövdes följande information hämtas in: Hur doseringen av desinfektionsmedel och ph-justering kontinuerligt kontrolleras, maxbelastning i antal badande, hur ph justeras och beräknas och hur utrustningen fungerar, vilken typ av filter och dimensionering som används, badanläggningens kapacitet och hur det är beräknat, beskrivning av utrustning och vilken dosering som behövs, bassängvolym samt utjämningstank, hur man tillför nya spädvatten samt hur bassängrummet ventileras och hur mycket återluft har man tänkt samt att förvaltningen önskar en ritning på reningsutrustning och bassäng. 

I beslutet finns att läsa att förvaltningen inspekterade badanläggningen vid Mejeriet i februari 2021 och då konstaterades att det saknades rutiner hur rengöring av poolrummets olika delar, golv och väggar ska utföras samt vilket rengöringsmedel som ska användas, framför allt då i bassängvattnet samt hur man skulle agera vid olycka. Då, i februari 2021, saknades utrustning för rengöring. 

Tanken med bassängen var, såklart, att den ska användas för brukare inom vård- och omsorgsboende men att badet inte var anpassat för detta, både vad gäller trappa upp till bassängen samt insteg ned i poolen. Det saknades rutin för daglig kontroll av klor och ph-justering samt vem som ska utföra detta. Larm saknades och uppgifter gällande hur ofta filter ska spolas, hur ofta prov på bassängvattnet ska göras. När miljö- och hälsoinspektör besökte Mejeriets källare var det sådan kraftig lukt så inspektionen fick avbrytas, men man kunde konstatera att ph-regleringen sker inte som den ska vid moderna anläggningar och är en klar arbetsmiljörisk. 

I den totala bedömningen i beslutet anser förvaltningen att den varma och fuktiga miljön i badanläggningen är gynnsam för mikroorganismer och det finns risk att det orsakar negativa hälsoeffekter för de som ska bada. Det saknas rutiner för hur man säkert ska kunna driva bassänganläggningen och de badande tillhör en mer känslig grupp så därför avråder Miljö- och byggförvaltningen från bad i Mejeriets vård- och omsorgsboende. 

Enligt beslutet från miljö- och hälsoskyddsinspektör bör inte bassängen användas för bad innan påtalade brister är åtgärdade samt att Folkhälsomyndighetens allmänna råd om bassängbad ska följas. 

Vid kontakt med miljö- och byggförvaltningschefen Thomas Andersson konstaterar han att detta beslut gäller fortfarande. 

– Ja, det är det senaste beslutet från vår sida, säger förvaltningschefen. 

Taggar

Dela


30 reaktioner på Därför kan den nya bassängen inte användas

Jag hoppas verkligen att invånare i Vaggeryds kommun tar sitt ansvar i höst och ser till att rösta borta detta galna femklöverstyre, självgoda innehavare av maktposition där de verkar företräda sig själva mer än ett parti… Tokiga investeringar där man visar noll respekt för oss som skattebetalare, herregud hur kan man få göra så tokiga beräkningar gång efter gång? Hade det varit en vd för ett privat företag som styrt på detta vis hade han fått sparken och blivit utbytt för länge sedan.
Byt styre och förhoppningsvis kan det också innebära att man då satsar på hela kommunen och inte bara i en ort, det är fullt bobart runt om i kommunen om det bara finns bostäder!

Varför är allting så sjukt noggrant?
De flesta människor åker utomlands ibland och jag tvivlar på att hygienen i alla restauranger har samma krav som i Sverige.

Det vilda havet är betydligt farligare än en bassäng.

Allt är svepskäl. De har ju glömt nedsänkningen som bassängen ska ligga i och det är väldigt kostsamt att göra i efterhand. Precis som att allt på investeringssidan drar iväg hutlöst för att anbudsunderlagen är för dåliga. Det blir alltid mycket dyrare att köra på ”löpande” som det kallas i branschen.

Tyvärr tar det aldrig slut om våra förtag skulle hantera saker som kommunen fanns det inte många kvar

Epidemi eller inte Gert så är det ett misslyckande. Menar du att man inte tänker klart med spa och hur man rengör. Sist men inte minst slutsumman på allt och då är köket inte tillräckligt för att nyttjas. Snälla förklara varför och skyll ej på epidemi.

Att ta åt sig äran för att inflyttningen och företagsetableringar ökat är väl magstarkt- det beror inte på er utan framförallt på närhet till Jönköping och att det geografiska läget i Norden. Ni skrev ju dessutom i er ”regeringsförklaring” att Stigamo skulle läggas i malpåse tills ett aktivt intresse fanns. Kortsiktigt gång på gång och som vanligt!
Att våga nämna fastighetsunderhållet som ni har misslyckats med så kapitalt visar på bristande verklighetsförankring eller att man vill förvanska historien. Att hitta ett styre som bekostat skattebetalarna så mycket pengar för bristande underhåll, hyra av paviljonger och temporära lösningar- känns närmast omöjligt att hitta! I stället för att skylla ifrån er i så borde ni visa ödmjukhet med tanke på de ökade kostnaderna. Inte nog med att investeringskostnaderna ökat, flera objekt har inte blivit av överhuvudtaget, många har fått flytta till temporära paviljonglösningar och hyrlösningar. Vilket i sin tur ökar kostnaderna ytterligare. Dessa ökade kostnader tas ut på driften. Exempelvis färre undersköterskor, förskolepersonal eller lärare. Att du är stolt över detta men inte nöjd det noterar jag. Frågan är om personalen och våra barn och äldre tycker likadant? Dessutom kan det bli riktigt kostsamt att återställa en bra miljö för våra barn på Hjortsjöskolans skolområde då det finns ett flertal temporära lösningar för närvarande.
Att ni inte ser till att de äldre har tillgång till våra investeringar är anmärkningsvärt då det är de vi bygger för på Mejeriet Varför har man inte satt upp solskydd för de som behöver det i vårt trygghetsboende när värmen kan nå över 30 grader- efter snart två år? Varför finns inte personal så att poolen kan användas? Det finns många fler frågor kring Mejeriet. Frågan återkommer…

Kasta sten i glashus? Skollokalerna har varit under all kritik under många år. Även när ni styrde, så det är fel väg att gå när man slår sig på bröstet. Femklövern har brister i att de går över budget alltid men S har brister att de snackar mer än bygger. När ni styrde lät ni personal på Hjortsjöskolan och Fågelforsskolan arbeta med urusel ventilation som ingen vet effekterna av i dag. Sluta kasta sten i glashus. Agera i stället.
Med vänlig hälsning
Peppe

Så blir det när dom som skulle styra har inte styrt
på rätt sätt
Femklövern har inte gjort mycket rätt på den
senaste 7 år
Det känns jättetrist 😔

Om du ändå ska se i backspegeln Marijo (s) så kan du väl läsa perioden 2010-2014 då S styrde. Rekordunderskott i ekonomin med minusresultat, missnöjd personal av stora mått, stagnation i tillväxt såsom minimal bostadsbyggnation, företagsetableringar och inflyttning samt minskad budget i fastighetsunderhåll.
Att ni prickade bättre i investeringsobjekt har väl sin orsak i att ni i princip inte genomförde någon.

Men det gäller väl ändå och titta framåt, vi har en fantastisk kommun som många vill bo, leva och verka i o ärligt talat fattar jag inte poängen med att måla i svart när ni röstat med i dom alla frågor som rör investeringar.
Vi har idag väldigt bra förskolelokaler och nu ska vi också komma ifatt i skollokaler.
För att låna en slogan från er så är jag stolt men inte helt nöjd, det kan alltid bli lite bättre.

Vad hjälper det att många vill bo när det inte finns lediga bostäder. De flesta kommuner kämpar för att suga till sig inflyttade men inte här.

Alla investeringar som jag har varit med och beslutat om och tänker ta ansvar för har minst ett tydligt syfte. Det handlar om att skapa en bra arbetsmiljö för barn, brukare, anställda och äldre dvs. vår kärnverksamhet och vårt huvuduppdrag.
Ett annat syfte kan vara att vi behöver nya ytor för ökad kärnverksamhet.

När vi får möjligheten att bygga ett helt nytt äldrecenter så som Mejeriet är så har det hittills funnits en stor enighet i att också skapa mervärden för målgruppen äldre och de brukare som finns inom handikappomsorgen. Mejeriet ska vara och innehålla lite extra.

Mejeriet invigdes i en tid av pandemi och vi är fortfarande i den men vi ser alla ljuset av en mera normal verklighet.
Därför finns det inget annat hos någon annan är att alla dessa fantastiska möjligheter som spa, bastu, träningslokaler med mera ska igång.
Men det måste också finnas respekt för verksamheten som ska hantera det.
Pandemin har inneburit stora påfrestningar och då måste det prioriteras hårt från både ledning och anställda.
Men vi har byggt ett helt fantastiskt äldrecenter för framtiden och det kommer att komma igång fullt ut för att våra äldre och brukare ska få en så bra tillvaro som möjligt.
Så jag tänker ta ansvar för det , men jag tar också ansvar för och har respekt för att det kan ta tid för att få igång allt full ut.

Gång på gång är det något fel i ekonomiska beräkningen och andra saker man inte tänker på.
Om jag skulle jobba på sådant sätt skulle jag få sparken! Det blir dags att några medarbetare byter jobb!

Det går och skriva en bok om alla fiaskon i kommunen. Det kanske går att sätta upp några baracker utan för till bassängen? Snacka om att det här styret har respekt för våra skattpengar.

Ja det är en förkrossande information. Jag minns att för några mandatperioder dök det i augusti ett valår upp en (m) lokal valaffisch med Allan Ragnarsson som lovade bygga nytt äldreboende där gamla Mejeriet låg. Jag minns mina tankar då om vad är det för fel på Jupiter och Sörgården. Jag minns mina tankar om varför bygger man inte om hissar på Jupiter och varför bygger man inte till Sörgården. Nu många år senare upptäcker man att nästa halva Jupiter står tomt och att 14 boenden på Sörgården hyrs ut till yngre nytillkomna i kommunen. Nu många år senare tänker jag att snart måste väl åren vara slut med (m) innehav utav kommunstyrelseordförande.
Tänka sig att (m) som normalt bruka vara snåla men i vår kommun fläskar man på med dyra investeringar och som dessutom inte håller måttet. Jag är djupt bekymrad som skattebetalare och undrar allt oftare varför allt tokigt skall behöva hända i den kommun jag bor i. Jag vet vad jag inte skall rösta på i höstens kommunalval.

I bland undrar man vad det sunda förnuftet tagit vägen. Är det EU regler som ännu en gång förstör för folket titta bara på det senaste som rör avverkningen av skog (artinventering) eller är det tjänstemän som gör allt som går för att sätta käppar i hjulen så brukarna inte ska kunna bada. Ja vad vet jag men i min värld är detta märkligt.

Jag tror.
Tillsätt en utredning, anlita ett par konsulter, och se, om några år och ett antal miljoner, har beslut tagits. Det kommer att användas till uppsamlingskärl till någon av kommunens fastigheters läckande tak.

Jo det är den bassängen, dock klädd och försedd med trappa eftersom man ”glömde” att sänka ner den.
En sorglig och dyr historia som inte kan användas.

Detta bygge man gärna lyfter fram i alla sammanhang.

Köket var för litet för portionsmat. Personalen byter alla om i samma omklädningsrum, sårbart vid pandemi och nu bassängen.

Det råder inkompetens utan dess like gällande tillstånd, fastighetsunderhåll, projektering och behovsanalyser vad än kommunen rör vid.

Sanslöst! Anställ utbildade experter som vet vad de gör.

Det fokuseras för mycket på att bygga rymdägg på E4an, bygga vägghinder. Fokusera på det som är viktigt.

Nej ”Medborgare” alla byter inte om i samma omklädningsrum. Det finns två stycken så vid smitta kan man ha ett smutsigt och ett rent…

Omklädningsrummet som används till de som jobbat med ”smitta” är omklädningsrummet där manlig personal byter om så när det används byter all övrig personal både manlig och kvinnlig om i samma omklädningsrum. All personal som jobbar både inne på boendet och hemtjänst har ett gemensamt omklädningsrum samt ett för manlig personal.

Vad annat kan man säga än att man gråter lite inombords när man ser detta. Vem beslutade att en ”bassäng” skulle byggas? Förstod man inte då att hygienrutiner skulle krävas? Jag antar, och hoppas, att badanläggningen inte ser ut som på bilden i färdigt skick. Ser anskrämligt ut! Kanske hade man kunnat undersöka och inspirerats av hur andra vårdinrättningar löst sina badanläggningar, exempelvis förlossningsvården.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *