David är skolans nye ordförande
Nyheter 37-årige David Gustavsson från Fagerhult är ny ordförande för Tofthagaskolan. – Det är ett oerhört engagemang i bygden, säger han.
Tofthagaskolan, med förskola och grundskola upp till sjätte klass är ett föräldrakooperativ där alla månar om bygdens skola. När vi besöker skolan sitter ledningen i digitaliseringsutbildning i konferensrummet. David är, förutom ordförande för skolan, vd för ett legobearbetningsföretag i Sävsjö och på kvällarna ägnar han sin tid åt skolan i Tofteryd.
– Visst, det här gör jag på min fritid, men jag är otroligt stolt över att få jobba på skolan och det är väldigt viktigt. Vår föräldrageneration kämpade med att få till skolan. Dock är jag något för gammal för att ha upplevt skolan själv, då jag var näst sista årskullen från Hagshults skola, börjar David berätta över en kopp kaffe.
– Det finns ett oerhört engagemang i bygden och de som lever och verkar här har barn eller barnbarn som har gått på skolan. Att ställa upp i styrelsen och driva skolan var en självklarhet för mig när jag fick frågan, fortsätter David som själv har en son som börjar förskoleklass till hösten.
I den ekonomiska föreningen, som driver skolan, är det bara föräldrar till barn i förskolan eller skolan som finns på styrelseposterna. Att driva förskolan och grundskolan som en enhet har blivit en självklarhet och engagemanget från föräldrar är stort.
– Vi har två stora arbetsdagar, en på våren och en på hösten, där vi är indelade i olika lag och hjälper till med det man kan. Vid vårens arbetsdag samlades vi för att göra en ny hinderbana, satte upp nytt räcke och renoverade vår lekutrustning utomhus. Vi jobbar just nu med att utforma en helt ny utelekplats för skolan där vi kan ha året-runt-aktiviteter. Tidigare hade vi en asfaltsplan där man kunde spela innebandy, nu har vi skapat fler utomhusytor, bland annat en fotbollsplan, med hjälp av bidrag från Norhedsstiftelsen.
I Tofthagaskolan går i dag 135 barn totalt och har 25 anställda. Föreningen omsätter 17 miljoner kronor om året och skolan har gått från ett hjärteprojekt, för att få vardagen att lösas, till en fullskalig och mycket populär skola.
– Vi har verkligen satsat på att göra en ordentlig budget som sträcker sig en bra bit framöver, samtidigt som vi måste vara kreativa. Nu är vi så stora så att allting som ska göras måste vara väl avvägt. I dag har vi en liten kö in till skolan och vi är på gränsen till fullbelagda. Vi har en ganska stor kull av fem- och sjätteklassare men samtidigt många barn som börjar förskoleklass. Valfrihet gör att man, inom kommunens gränser, kan välja förskola och skola. Vi märker att vi är attraktiva som skola då vi även blir kontaktade av föräldrar i andra kommuner.
– Vi märker ett enormt uppsving på landet. Husen blir sålda snabbt i bygden och många vill flytta ”tillbaka hem” när det är dags, men även många andra söker sig till landsbygden. Vi ser att Tofthagaskolan finns angivet i mäklarannonser och det känns väldigt bra.
– Just nu söker vi en rektor till förskolan. Vad vi lockar med? Jo, här har man chansen att påverka och styra sin verksamhet med korta beslutsvägar. Vi har ett gott arbetsmiljöklimat här på skolan och har naturen utanför knuten. Våra engagerade föräldrar bryr sig om skolan, så man kan säga att det inte bara är barnens skola utan lika mycket personalens och föräldrarnas skola.
Hur fungerar din roll som ordförande?
– Varje månad har vi styrelsemöte, där vi går igenom budget, ekonomiskt utfall, investeringar och aktivitetsplaner. Vi får rapporter från skolan och förskolan samt föreningsmedlemmarna. Senaste året har vi fokuserat mycket på lokalfrågan. Vi har nyligen byggt ut skolan söderut med 100 kvadratmeter för att skapa mer utrymme. Nu försöker vi sätta en långsiktig plan så att skolan ska vara bärkraftig en lång tid framöver.
Hur ser Tofthagaskolan ut om 10 år?
– Då är vi en energineutral skola, då vi driver skolan med solceller. Vi har fått pengar från Bygdeföreningen som vi ska använda till detta och vi vill göra ett så litet avtryck som möjligt här ute i Tofteryd. Vi ska vara en skola som förser elever med god kunskap. När eleven slutar här ska man ha fullgod kompetens och vara en god kamrat. Vi ska fortsatt vara en attraktiv skola och skapa förutsättningar för pedagoger. Enligt läroplanen ska det finnas en digitaliseringsplan, och det är ett nationellt krav. Vi vill vara en skola i framkant och det ska inte finnas några nackdelar att gå i skolan här ute, avrundar David Gustavsson från Fagerhult som är ny ordförande för skolan i Tofteryd.
Skolans historia
Starkeborg Tofthagaskolan – idé och handling i ett.
Starkeborg föddes 1991 som resultat av ett växande behov av barnomsorg i bygden.
Köerna växte till kommunal verksamhet och kommunen var absolut inte beredd att satsa några pengar ”ute i buskarna”.
Ett antal entusiastiska föräldrar tog initiativet till att starta ett kooperativt dagis i en ledig villa och med en enorm insats kunde verksamheten så småningom stå på egna ben.
Hela processen präglades av den anda som legat och vibrerat i luften ända sedan skjutfältsstridens dagar, något decennium tidigare. En anda av tillit till den egna förmågan och den sanne entreprenörens otålighet över det som bjuds på marknaden – vi kan bättre själva. Det var sålunda inte någon stor nyhet lokalt att de föräldrar som startat Starkeborg tände till på nytt då en av bygdens skolor lades ner.
Den organisation som presenterades av kommunen sågades och planer för en egen skola började smidas 1998. Skolans etablering kom mitt i en valrörelse vilket skruvade till debatten ytterligare. Skolverket hade dock inget att erinra mot den ansökan som innebar att Tofthagaskolan kunde slå upp sina portar 1999 på höstterminen. Det första året hystes skolan in på Stiftsgården Tallnäs som led av ett omvänt bekymmer mot vårt. Vi hade på grund av att kommunen avsåg at fortsätta drift av Tofteryds skola, ingen lämplig lokal för vår skola. Tallnäs hade å sin sida massor av utrymmen men en vikande trend i aktiviteter. Våra sammanslagna påsar innebar ett otroligt skutt framåt. Från och med läsåret 2000 var dock Tofteryds skola ledig och därtill renoverad och försedd med ett annex som Tofthagaskolan lät bygga. Sedan dess har skolan huserat i dessa anrika lokaler.
2005 inleddes planerna på att slå samman huvudmannaskapet för skola och förskola, detta förverkligades 2006. I samma veva togs också ett vägskälsbeslut om var vi vill bygga vår nya skola. Planerna på gemensamma lokaler hade funnits med ända sedan 1998 och var i grunden en variant på den ”eko-skola” som utreddes kommunalt 1997.
2006 inleddes byggprocessen med en förstudie och förprojektering med konsulthjälp.
2007 inleddes med ett mycket positivt besked från kommunen om ökat bidrag för nya lokaler vilket i praktiken rodde hem den preliminära kalkyl som fanns framme. De nya lokalerna kommer att kunna hysa upp till 60 skolbarn, 30 förskolebarn samt också ett fritidshem. Detta motsvara ett tillväxtutrymme om cirka 20 procent vilket således är vår utmaning.
En del av bygget kommer också att vara en konferensanläggning för att kunna ta emot omvärlden. Sponsorer, företag och föreningar som stöttar byggnationen skall givetvis ha en möjlighet att använda lokalerna för egna ändamål.
Vi ser fram emot ett intensivt samarbete med bygdens och regionens företagare och ställer vår byggnad till förfogande som exponeringsyta för produkter som hör hemma i offentliga byggnader i allmänhet och skola/förskola i synnerhet. Styrelsen för Starkeborg och Tofthagaskolan ekonomiska förening är rekryterad ur bygden med en stark tilltro till den entreprenörsanda som råder och en övertygelse om att den som vill också kan.
Tofthagaskolan i Tofteryd
Ja det är en fantastisk skola vi har. Att vi föräldrar jobbar och engagerar oss för skolan ger så himla mycket tillbaka till barnen på alla plan.
Tack till alla som kämpar.
Man hade önskat att fler skolor drevs på samma sätt i kommunen…
Grattis David till ett fantastiskt roligt och spännande uppdrag!