De fick Signe Thorfinns stipendium
Nyheter Tolv sjuksköterskor i länet fick under tisdagen ta emot Signe Thorfinns stipendium.

Ann-Sofie Rahm och Monica Jemsson, sjuksköterskor vid Dialysenheten på Värnamo sjukhus, får stipendium på vardera 37 000 kronor för att delta i en internationell konferens i Kuala Lumpur, Malaysia. Foto: Peter Willsson
För att kunna ta del av Signe Thorfinns stipendium måste man vara sjuksköterska och verksam inom Region Jönköpings län, eller någon kommun i Jönköpings län. Stipendium delas ut två gånger om året, en gång på våren och en på hösten. Under tisdagen var det dags för vårens ceremoni, hela 47 sjuksköterskor hade sökt och tolv fick ta emot stipendium.
Två av dem, Ann-Sofie Rahm och Monica Jemsson, sjuksköterskor vid Dialysenheten på Värnamo sjukhus, får stipendium på vardera 37 000 kronor för att delta i en internationell konferens i Kuala Lumpur, Malaysia.
Hur kommer det sig att ni sökte stipendiet?
– Peritonealdialys (PD) är ett ganska smalt och specialiserat område så därför finns det inte många konferenser som riktar sig bara till sjuksköterskor och läkare som arbetar inom detta område.
– Vi har hört talas om denna konferensen under en lång tid, och i många sammanhang så refererar man ofta till ISPD (International Society Peritoneal Dialys) som är en internationell förening som utarbetar nya riktlinjer och rön inom PD-vården. Därför tyckte vi att det lät spännande att få ta del av detta.
Vad är det med konferensen i Malaysia som lockar?
– Att få utbyta erfarenheter med kollegor från övriga världen som arbetar med samma patientgrupp. PD-vätskor och material till dialysen är ganska lika över hela världen men vi har olika förutsättningar i olika länder, det vore intressant att få ta del av hur andra länder lär upp patienter i PD och vilken uppföljning de har.
– Även att få ta del av ny forskning och lyssna på föreläsningar och workshops från både läkare och sjuksköterskor ser vi fram emot.
Vad hoppas ni att ni får med er hem?
– Ny kunskap som kan vara till gagn för vår verksamhet i Region Jönköpings Län. Vi arbetar redan nu med att utveckla PD-vården, som är en egenvårdsbehandling, så att fler patienter kan få möjlighet att få PD-behandling i hemmet istället för att åka till sjukhuset flera gånger i vecka för att få hemodialys (bloddialys). Enligt statistiken så har flera länder i Asien en högre andel PD-patienter, vad är deras framgångsfaktorer? Detta är en av de frågor vi hoppas få svar på.
Hur kommer det här att gagna patienterna?
– Det finns alltid en förbättringspotential inom vårt arbete. Vi hoppas därför få nya idéer och kunskap för att utveckla verksamheten för våra PD-patienter så att fler patienter väljer denna behandlingsform.
Hur kommer det att gagna er och era kollegor?
– Först och främst hoppas vi på en personlig utveckling och att vi blir inspirerade för att kunna möta nya utmaningar i vårt arbete. Vi kommer att förmedla vår nya kunskap till våra kollegor både i Värnamo men även till våra PD-kollegor som vi har ett nära samarbete med. I vår roll som PD-sjuksköterskor ingår det även att utbilda personal i PD både inom vår klinik i Värnamo men även i kommunerna i GGVV-regionen, vilket ställer krav på oss att vi har den senaste kunskapen.
Motiveringar stipendiater våren 2025
Ann-Sofie Rahm och Monica Jemsson, sjuksköterskor vid Dialysenheten på Värnamo sjukhus, får stipendium på vardera 37 000 kronor för att delta i en internationell konferens i Kuala Lumpur, Malaysia 3–6 september 2025. Konferensen vänder sig till sjuksköterskor och läkare som arbetar med patienter som behandlas med peritonealdialys. Ert syfte är att ta hem ny kunskap och delge detta i er verksamhet för att utveckla PD-vården. Ni vill driva utvecklingen av vården av PD-patienterna så att deras hälsa och välbefinnande förbättras trots att de lever med en svår sjukdom.
Lovisa Lindblad och Maria Sundin sjuksköterskor på IVA, Länssjukhuset Ryhov får vardera 23 000 kronor i stipendium för att gå kursen ”Akut nefrologi & dialys inom intensivvård” 3–5 december 2025 på Karolinska Universitetssjukhuset i Solna. Ert syfte med kursen är att få en djupare förståelse och en fördjupad kunskap i kritisk sjukvård för att förbättra era kliniska färdigheter i arbetet med de mest akut sjuka patienterna.
Jenny Karlsson Fransson, sjuksköterska på vårdcentralen Bra Liv i Gränna VC, får 24 000 kronor i stipendium för att delta i en diabeteskonferens i Wien 15–19 september 2025. Du arbetar som diabetessjuksköterska och vill genom konferensen fördjupa dina kunskaper och bredda din förståelse för nya behandlingsstrategier inom vården av patienter med diabetes typ 2.
Ulrika Ullerteg, sjuksköterska vid Barn- och ungdomsmedicinska mottagningen, Jönköping, får ett stipendium på 14 200 kronor för att delta i kongressen ”European Childhood Obesity Congress” i Uppsala 26–28 november 2025. Ditt syfte är att inhämta mer kunskaper inom området för att kunna göra skillnad för de barn och ungdomar som drabbas av barnobesitas.
Johanna Hjälmdahl, sjuksköterska på SSIH i Eksjö, får ett stipendium på 11 600 kronor för att delta i den Nationella konferensen i palliativ vård som genomförs i Stockholm 18–19 november 2025. Du känner ett stort intresse och engagemang för patienter med palliativa vårdbehov och du vill utveckla den palliativa vården och vara uppdaterad på det senaste inom området.
Johan Andersson, sjuksköterska på SSIH i Värnamo, får stipendium på 9 300 kronor för att delta i Nationella konferensen i palliativ vård som genomförs i Stockholm 18–19 november 2025. Ditt syfte är att ta del av den senaste forskningen, kunskapen och informationen för att kunna ge patienter och närstående den allra bästa vården.
Catarina Carlsson, SSIH Jönköping, får stipendium på 12 600 kronor för att delta i den nationella konferensen i palliativ vård som genomförs i Stockholm 18–19 november 2025. Ditt syfte är att bygga på dina kunskaper och utbyta erfarenheter med andra inom den specialiserade palliativa vården för att på så sätt få större möjligheter att hjälpa enskilda patienter och dess närstående.
Karin Altevid, sjuksköterska på SSIH i Eksjö, får ett stipendium på 7 000 kronor för att hospitera på Axlagården i Umeå maj 2025. Ditt syfte är att utveckla den palliativa vården genom att undersöka om arbetssättet ”6S – modellen” kan implementeras hos SSIH här i Jönköpings län.
Sara Folkesson och Sandy Ling, sjuksköterskor i hemsjukvården i Gnosjö kommun får stipendium för att delta i den nationella konferensen ”Möjlighet att leva väl” som handlar om cancervård och genomförs i Stockholm 29 april. Ert syfte är att ta del av den senaste forskningen inom cancervård och att fördjupa era kunskaper för att bidra till en mer individanpassad och kvalitativ vård i hemmet. Sara får 2 700 kronor och Sandy får 2 200 kronor.
Pressmeddelande från Region Jönköping

Stående: Johan Andersson, Monica Jemson, Ann-Sofie Rahm, Maria Sundin, Jenny Karlsson Fransson, Karin Altevid, Tomas Axén, stiftelsens ordförande och Arne Thorfinn. Sittande: Ulrika Ullerteg, Camilla Bäckerud, Lovisa Lindblad, Johanna Hjälmdahl. Catarina Carlsson, Sara Folkesson och Sandy Ling saknades vid fototillfället. Foto: Peter Willsson