Nyheter

De ska tävla i SM i Grill & BBQ och SM i Hamburgare

Nyheter Dessa fyra brinner verkligen för grillning. Ett lokalt lag som både kvalat till finalen i SM i Hamburgare i Göteborg och ska tävla i BBQ SM i Växjö. Det borde bli mycket gott grillat!

Redaktionen blev hembjudna till paret Pohl som bor i Vaggeryd och driver butiken PohlarnsBBQ där de säljer grillprodukter av olika slag. När jag kom fram till huset på Narvavägen kändes grilldoften på långt håll och på grillen låg smarriga revben, fläskkarré och hembakat bröd. I trädgården fanns alla möjliga olika grillar och matlagningsmöjligheter. Det liksom syntes att det där med grillning är något som Anna och David tycker om…

De som ska tävla framöver är Anna och David Pohl, Pierre Lahi och Kim Fogelberg som första gången ska tävla tillsammans. Laget heter BurntBBQ Pohlarns precis som deras egna krydda som de har tagit fram.

– Jag och David lärde känna Pierre och Kim när vi startade vår butik här i Vaggeryd och vi blev lite sugna på att starta ett BBQ-lag tillsammans och det blev så, berättar Anna Pohl.

Från vänster Pierre Lahi, David Pohl, Kim Fogelberg och Anna Pohl tävlar i laget BurntBBQ Pohlarns.

Ni har redan kvalat in till SM i Hamburgare, berätta?

– Vi ställde upp nere i Helsingborg i slutet av maj där kvalet ägde rum. Där stod arrangören för köttet och vissa ingredienser som man fick på plats. Man fick också ta med två unika ingredienser och utifrån det skulle vi utmärka oss och det gick över förväntan, säger Pierre Lahi.

– I Burgar-SM blir vi tilldelade de olika köttslagen och alla lag får samma sort. På lördagen tävlar man med sin hamburgare man kvalade in med, till publiken som då ska rösta. Då ska vi langa ut ungefär 300 hamburgare och på söndagen är det en jury som röstar i kategorierna vegetarisk, hemliga lådan och signaturburgare, fortsätter David Pohl.

Vad är ett vinnande koncept för en bra hamburgare?

– Bra kött är en väldigt viktig del. Att få rätta ytan på fast ändå behålla den saftig och fin. De flesta gör smashburgers, det är väl det som är mest inne just nu. Sedan gäller det att sticka ut så att de kan sätta fingret på, säger Pierre.

– Bra kött, bra stekyta, mycket maillardeffekt vilket innebär det man får när man steker sitt kött i stekytan. Den innehåller mycket umami. Sedan gäller det att man har alla komponenter, krispigt, mjukt, salt, sött, fett, att man har allt som människan gillar, lägger David till.

I BBQ SM i Växjö i augusti kommer laget att lämna in mat i sju kategorier; vegetarisk, fisk, kyckling, revben, karré, högrev, dessert och mysteriboxen. Den helgen är det även Växjö stadsfest och Rix FM festival och det kommer att vara en stor folkfest i staden. 

Vad har ni för förhoppningar inför tävlingarna?

– Det ska bli kul, det blir en fantastik gemenskap. Alla lag vi har träffat än så länge är så trevliga och roliga. I år handlar det ju mycket om att lära sig eftersom det är första gången vi är med. Vi får ju också se vart vi hamnar med det konceptet vi har och de smaker som vi tycker om själva. Vi får se var vi ligger men det vore ju roligt om vi kunde ta en placering i någon av rätterna i de sju kategorierna.

– Man tävlar om en buckla som finns för hela tävlingen och den som får den blir svenska mästare i grill men i varje kategori finns etta, tvåa och trea också så där vore det ju kul om vi kunde knipa någon plats, säger Anna.

– Det blir mycket träning framåt, men det blir ju mycket god mat också så det är mycket glädje i det, avslutar Pierre Lahi.

Stort lycka till med era tävlingar framöver önskar vi på redaktionen!

Grillning på G.  [1/4]

Visst ser det smarrigt ut?  [2/4]

Detta var bara några av grillarna....  [3/4]

Egna kryddan som laget tagit fram.  [4/4]

Taggar

Dela


1 reaktion på De ska tävla i SM i Grill & BBQ och SM i Hamburgare

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *