Nyheter

Debatt: En levande landsbygd är vinn-vinn för alla

Nyheter KD-politikerna Nicklas Nordqvist, Thomas Axelsson och Jenny Larsen debatterar.

Landsbygdens entreprenörer är viktiga för miljö och samhälle

Nicklas Nordqvist

När man åker genom Vaggeryds kommun möts man av de öppna landskapen vid vägkanten. Man ser öppna landskap och betande djur.

När Stefan Löfven i mitten av mars detta året skulle besvara frågan: Hur han såg att fler och fler söker sig till städerna, svarade han: ”Jag är övertygad om att vi alla vill se att landet överlever. Inte minst när storstadsbor ska åka ut och få koppla av på landsbygden, då måste det fungera där.” 

I vår kommun har bönder och entreprenörer slitit hårt i skog och mark i tusentals år, där deras drivkraft knappast kommit ur den ekonomiska vinningen. Utan där förvaltarskap och människans harmoni med naturen haft en stor roll i deras yrkesval. 

När torkan i år slår hårt mot böndernas skörd är det viktigt att resten av oss ställer oss upp och gör det vi kan för att hjälpa våra grannar, släktingar och entreprenörer som får vårt dagliga liv att fungera. Det är vår chans att betala tillbaka.

Kristdemokraterna i Vaggeryds kommun vill föregå med gott exempel och införa mer närproducerat kött till kommunens kök. Vare sig det är barn, ungdomar eller äldre har alla rätt att äta svenskt kött och dessutom veta att djuren har haft ett bra liv. Tillsammans med femklövern i kommunen lägger vi nu en tilläggsbudget för att öka möjligheten att servera svenskt kött oftare i våra skolor och äldreboenden.

KD vill minska regelkrånglet och förbättra jordbrukets konkurrenskraft 

För oss Kristdemokrater räcker inte det, speciellt inte när landsbygdens entreprenörer är så pass viktiga för miljö och samhälle. Kristdemokraterna anser att Sveriges självförsörjningsgrad av livsmedel ska öka. Därför vill vi förbättra konkurrenskraften i det svenska jordbruket. Vi vill även reformera EU:s jordbrukspolitik så att lika villkor ska råda mellan lantbrukare i de olika medlemsländerna. Regelkrånglet för jordbrukare måste minska betydligt.

Vidare säger ni nej till  kilometerskatten. Den rödgröna regeringen vill införa en kilometerskatt. Detta landsbygdsfientliga förslag säger vi blankt nej till. Sänk dieselskatten. Vi vill sänka dieselskatten med 1,34 kr/l i första steg för att få samma drivmedelsskatt som övriga bönder i EU

Det är dags att gå från ord till handling

Nu vill vi i KD gå från ord till handling så att du som jordbrukare ska märka skillnad hemma vid din gård. Vi Kristdemokrater står för en politik man kan lita på. Man ska kunna lita på vår politik – oavsett var i landet man bor. En röst på Kristdemokraterna är en röst att stärka arbetet med att utveckla och förbättra vår landsbygd.

Nicklas Nordquist, Svenarum, kandidat för KD i kommunvalet
Thomas Axelsson, Vaggeryd, ordförande KD Vaggeryd och kandidat för KD i kommunvalet
Jenny Larsen, Skillingaryd, gruppledare i kommunfullmäktige och kandidat för KD i kommunvalet

Jenny Larsen och Thomas Axelsson

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *