Nyheter

Debatt: När makten blir viktigare än löftet

Nyheter Många undrar hur samarbeten och koalitioner mellan partier i kommunen fungerar. Jag vill med denna debattartikel ge läsarna i kommunen en öppen och ärlig inblick kring detta från min egen synvinkel.

Arkivbild från den 21 oktober. Foto: Sara Mejving

Redan innan valdagen den 11 september viskades det om att S och M i kommunen skulle gå samman om Sverigedemokraternas valresultat skulle öka (vi inom SD är ju trots allt paria).

Sverigedemokraterna i Vaggeryd gick tidigt ut med att vi söker samarbeten med andra partier. Detta då det är viktigt att visa att ett samarbete med SD går att lita på, men även för att vi under många år varit sugna på att få arbeta mer inom oppositionen vilket vi i så fall skulle behöva fler mandat för. Vi tog därför kontakt med Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna. C svarade oss aldrig, KD ville avvakta och L svarade att de kunde vara intresserade.

Några veckor senare bjöd Centerpartiet in alla partier på oppositionssidan utom oss Sverigedemokrater till samtal när det äntligen gått upp för dem, det vi andra vetat länge, att Moderaterna skulle överge dem för Socialdemokraterna. Informationen vi fick från detta möte var att Empartiet blivit dåligt behandlade av ett parti på plats och att detta parti inte ansåg att EMP behövde bemöda sig att vara med. Då vi fick vetskap om detta sträckte vi ut en inbjudan om samarbete till EMP och antagligen, eftersom de var arga över hur de blivit behandlade, tackar de ja till valtekniskt samarbete med oss inom SD och därefter tackade även L ja till ett valtekniskt samarbete.

När samarbetena efter många veckor äntligen gått i lås kändes det otroligt bra för oss inom SD. Detta då andra partier dels valt att samarbeta med oss men även för att vi äntligen kunde ingå i en opposition. Så snart vi meddelat övriga partier om samarbetet blir vi uppringda av ett parti som är riktigt upprörda för att de blivit förbisedda. Vi förklarar då att de fått en inbjudan som alla andra, men att de valt att skjuta fram ett ställningstagande och inte hört av sig till oss. Det verkar alltid vara så att vi inom SD ska invänta att alla andra ska utforska andra alternativ och bara söka sig till oss då de inte har något annat val. Vi tog då vår chans när EMP och L ville ingå samarbete för då räckte mandaten till för att vi skulle hamna i opposition.

Cirka en vecka senare träffades representanter för Liberalerna, Empartiet och Sverigedemokraterna på ett café i Skillingaryd och framför reporter från Skillingaryd.nu tecknades ett skriftligt avtal om valtekniskt samarbete.

EMP insåg under avtalstecknandet att de inte fått lika många platser i nämnder som L, trots att de fått precis alla platser de bett oss om. Inom Sverigedemokraterna tog vi ett tidigt beslut om att antalet platser i nämnder inte var det viktigaste för oss, utan att vi skulle kunna få till ett bra samarbete och att vi även skulle kunna delta i en stark opposition.

EMP blev i vilket fall missnöjda och SD ger dem då ännu en plats och därefter säger sig EMP vara nöjda. Det valtekniska samarbetet fortskrider fram till torsdagen den 10 november då EMP ringer gruppledaren inom SD och begär ett möte för att diskutera fler platser till dem. EMP vill även att mötet ska ske omgående, vilket vår gruppledare går med på. När EMP inser att SD och L kan träffa dem direkt säger EMP plötsligt att de inte kan och vill avvakta till måndagen den 14 november.

Den 12 november vaknar jag av mejl från vår gruppledare om att EMP rivit vårt avtal om valteknisk samverkan och istället skrivit på ett nytt avtal med C och KD. EMP bestämmer sig trots sitt mjölkande och gnällande inför oss om hur dåligt de blivit behandlade av de andra att gå över till dem istället. Allt för att få ännu fler platser, som de kanske till och med fått av oss, om de haft kurage nog att träffas.

Jag som är i 30-årsåldern vet att man inte längre kan lita på ett handslag som på mina föräldrars tid, eftersom människor till naturen är bedrägliga. Vad jag inte var medveten om var att även namnunderskrifter och poserande inför pressen inte heller gick att lita på.

Så min fråga till kommunens politiker blir då; hur sjutton ska medborgarna i kommunen kunna lita på oss politiker om inte ens vi sinsemellan, trots namnunderskrifter, inte kan lite på varandra utan blir totalt blåsta? För det är precis det vi blivit, blåsta av EMP. Det enda jag hoppas kommer ut från denna röra är att väljarna till Empartiet och deras nu nya samarbetspartners inser att EMP inte går att lita på, inte alls. För när någon erbjuder EMP något mer har de inga som helst problem att vända ett samarbete ryggen. EMP är inte av den gamla skolan, vilket de vill ge sken av, utan de tillhör den nya sortens politiker som gör allt för att få ännu ett mandat, kosta vad det kosta vill.

Marie Luotonen
Sverigedemokraterna Vaggeryd

__________________________
Om kommentarer

Du som kommenterar tänk på det här:

Inga påhopp tolereras på politiker, andra personer, föreningar, myndigheter eller andra. Inga svordomar eller antydningar till detta tillåts, då tas kommentaren bort med automatik. Rasism är självklart inte tillåtet.

Vi vill gärna att ni använder ert riktiga namn eller har ett återkommande alias. Ibland tvingas vi ta bort kommentarsmöjligheten på grund av att våra regler inte följs.

Blir det ingen bättring så kommer vi att förändra möjligheten att kommentera.

Dela


9 reaktioner på Debatt: När makten blir viktigare än löftet

Att moderaterna har blivigt ett socialistiskt parti
är ingen nyhet , det kom som en överraskning för många moderatväljare som satte kaffet i vrångstrupen. Varför rösta på M när det blir S?

Alice – Jag tycker nog att det är förmätet att diskutera riks- och regionsfrågor när kommunens politiker inte ens klarar av av hantera och hålla rent framför den egna dörren.
Vi får verkligen hoppas att kommunens viktiga sakfrågor nu får den uppmärksamhet de förtjänar och att det politiska käbblet släpper riksnivån och tittar lite mer på den lokala verkligheten.

Vi i SD är glada att vi fått in så många yngre, både kvinnor och män i vår verksamheten efter årets val.

Om vi ska börja med så kallade ”vingliga” riksdagspartier så är bland andra Socialdemokraterna bland de mer vingliga. Både i frågor gällande Nato, migration och skatter. Om jag inte minns fel är ett av dessa ”vingliga” ögonblick när en viss Hultqvist (före detta försvarsminister) som går ut i tv och säger att Socialdemokraterna minsann aldrig kommer gå med i Nato, cirka två månader senare ansöker de om medlemskap… Hultqvist (som minister i före detta regering) hade vare sig koll på omvärlden, eller sitt eget partis intentioner.
Gällande drivmedelspriser: En sänkning kommer på skatten nu vid årsskiftet (trots motstånd från partier som faktiskt sitter i regeringen) sedan kommer reduktionsplikten att sänkas från årsskiftet 23-24, vilket kommer att resultera i ytterligare en sänkning. Att den inte kunde sänkas tidigare berodde bland annat på regler inom EU samt att företagen köpt på sig utblandat drivmedel som de måste få sålt, annars tar de ut denna kostnad vid pump av konsumenterna.

Vad gäller ”äldre män” i vår styrelse så ja absolut de finns där, men jag och flera andra styrelsemedlemmar identifierar oss inte som äldre- och eller män. Skulle säga att åldersmässigt är det rätt utspritt.

Artikeln handlar om att man idag inte kan lita på ens en underskrift. Tråkigt att det istället känns okej för vissa, att vi som parti blir utsatta för detta ”rävspel” bara för att vi heter SD. Jag själv har svårt att tro att något annat parti, oavsett vilket hade tyckt detta beteende från EMP varit okej om de själva blivit utsatta för det.

Hmm, Stig ifrågasätter inte sitt eget parti på riksnivå när det gäller att hålla löften. Sänktes bensin- och dieselpriserna enligt löfte? Sänktes migrationskostnaderna enligt löfte? Sänktes skatterna enligt löfte? Med mera, med mera…..
Är det något parti på riksnivå som långsiktigt har varit så vingliga som SD? Jag tänker bland annat på EU, NATO och inte minst vinster i välfärden.

Ett parti som har mer att säga på konditoriet Ritz än i kommunfullmäktige och vars styrelse enbart består av äldre män. Det kanske till och med var bättre förr!

Varför ska man ens rösta längre? Lögner och fler lögner så varför ska man ens lägga ner tid att rösta när ett stort parti som SD får massor av röster men utesluts? Inte bra att mobbas och frysa ut i skolan. Men ni politiker är okej… Varför får vuxna frysa ut människor men barn får inte?

Mycket tänkvärda ord Marie.

Hur ska vi få yngre intresserade att våga ”satsa” på kommunpolitiken när partier uppträder så trolöst mot sina väljare och avtalspartner.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *