Nyheter

Vad ska vi göra med avfallspengarna?

Nyheter

Tillsammans med Gnosjö. Gislaved och Värnamo startade Vaggeryds kommun 2018 avfallsförbundet SÅM. Vi tog dessutom beslut om att genomföra systemet med FNI, fastighetsnära insamling, vilket innebär att avfall skall sorteras i anslutning till hushållen. FNI blir ett lagkrav från 1 januari 2027.

LÄS MER:  Kollektivet får betala för utökning av SÅM

Vi tog rätt beslut i rätt tid vilket idag ger oss en fördelaktig situation. Staten betalar ut ersättningar för FNI och eftersom vi har gjort vår läxa så går vi plus på det det nya systemet. Vår situation är så god att andra kommuner nu vill gå med i SÅM för att hinna med och ha råd att anpassa sig inför den nya lagen som träder i kraft 1 januari 2027. En anslutning av en ny kommun som inte har FNI innebär nya investeringar och taxehöjningar. Invånarna i våra kommuner har redan betalat en anpassning till FNI genom höjningar på avfallstaxorna.

Hur ska vårt överskott användas? Rädda en annan kommun eller ta hand om våra egna genom att hålla nere avgifterna, investera i vår befintliga organisation, ha beredskap inför kommande upphandlingar etc.

Empartiet vill

  • tacka nej till Hylte kommuns förfrågan att gå med i SÅM.
  • använda överskottet till att hålla nere avgifterna, investera i befintlig organisation och ha beredskap för nya upphandlingar.

Lennart Charlie Karlsson

Klas Gustavsson
ledamot SÅM

Empartiet

Taggar

Dela


13 reaktioner på Vad ska vi göra med avfallspengarna?

När kommunalförbundet (motsvarar kommun) bildades så åkte alla kommuner ”på en räkmacka” antingen är vi för små eller för glesa utom möjligtvis Värnamo kommun. Samtliga kommunfullmäktige tog enhälliga beslut att solidariskt bilda kommunalförbundet Såm. Ingen av oss fyra medlemskommuner är tillräckligt stora att klara detta på egen hand.
Som i alla samarbeten är det ”ge och ta” men på totalen så blir vi mer konkurrenskraftiga och med mer spetskompetens.
Vi tog där och då också beslutet att vi välkomnar fler som vill ansluta sig för att vi alla är betjänta av på sikt att vara en större organisation.

Kristine Hästmark kommunstyrelsens ordförande Gnosjö och ledamot i Såm

Då ska det helt klart gå tillbaka till de som finansierar Såm och har gjort omställningen, som dessutom fått göra om hemma för de nya stora soptunnorna, samt att folk börjat sortera, fixa om under vask för att få plats med sortering.
Antingen via lägre avgifter, investeringar i befintlig verksamhet eller liknande.
Man ska inte ta kommuninvånarnas pengar till en annan kommun.
Jag blir fundersam när det står att det ska bli lag på fastighetsnära insamling i januari 2027, var det inte samma argument att det skulle bli lag om detta 2024 därav var det så bråttom? Eller minns jag fel? Eller har man ljugit för kommuninvårnarna?
Allt annat har blivit så pass dyrt idag med inflation och räntor, använd detta som en liten broms med lägre avgifter i dyra tider istället för att strö pengar runt sig. Respektlös i dessa tider enligt mig när folk har det tufft ekonomiskt.

Det finns många argument som visar på att samarbete mellan kommuner leder till förbättrad soppsortering som gagnar såväl miljön och ekonomin.

Ju fler kommuner som samarbetar genom Såm ger ökad effektivitet genom att fler delar på resurser som fordon och personal.

Fler som samverkar leder till standardisering utav sopsorteringsmetoder och förbättrar kvaliten på återvinningen och med tiden minskar mängden som behöver gå till förbränning eller deponi.

Fler kommuner som samarbetar leder till ökad erfarenheter och utbyte av gemensam kunskap om sophanteringen.

Fler som samverkar leder till ekonomiska fördelar som stordriftsfördelar, bättre möjligheter till bra upphandlingsvillkor.

Genom fler som har gemensamma system blir service mer enhetlig och förståeligare för invånare.

Fler som samverkar är bra vid tekniska störningar och skapar innovationer där miljön sätts i förgrunden samt ger ökad förmåga att testa nya metoder och teknologier.

Det här är bara några argument som ger mig empati för viljan att tillåta Hylte kommun att komma med i VVGG:s gemensamma sopsorteringföretag Såm

En lång rad intelligenta argument att ta ställning till och skulle det inte gå bra söder och sydväst ut så har vi ju nyss i annan tidningsmedia kunnat läsa att det finns arrangemang norrut som tydligen ger låg taxa och med en klok ledning (i ett senare skede) säkert möjlighet att utnyttja logistiska fördelar med om man så vill. Långt ifrån de hotbilder som i förstone målas upp av Moderaterna.

Om kommuninvånarna gör ett merarbete genom att också källsortera soporna – var är det då rimligt att eventuella inkomster av detta går?

Skulle vara intressant att höra om Empartiets uppfattning om kommunalförbundet Såm ombildas.
Kan ju bli så att GGV går vidare med Hylte utan Vaggeryds kommun. Kvar bli vi då ensamma att hantera fastighetsnära insamling och övrigt.
Vilka överskott blir det då? Och vilka taxor blir det då?
Om man ska göra populistiska utspel och debattartiklar kan man väl tänka till före vilka konsekvenser det kan föra med sig.

Hot som direkt uppstår som ett förstahandsalternativ så fort någon yppar något som just på grund av hot uppenbart behöver granskas! Bra Lennart och EMP, fortsätt värna demokratin. Moderaterna har en tung hemläxa att göra upp med diktaturfasonerna!

Tar vilken minut som helst ett samtal om demokrati och diktatur med dig.
Det är nämligen demokratiskt valda kommunfullmäktige som fattar beslut i dessa frågor.
Tycker uppriktigt illa om att man drar diktaturkortet i en fungerande demokrati. Vi har alla ett ansvar att försvara demokratin.

Kommunrådet och jag kommer inte att träffas och det förstår alla som hört kommunrådets agerande mot mig, min familj min verksamhet och våra uppdragsgivare under lång tid. Det intygas av förtroendevalda, både inom oppositionen och majoriteten.

När tid kommer så är det inte bara jag som kommer att redovisa ditt sätt att kommunicera mot oliktänkande.

Om jag förstått det rätt är Vaggeryds kommun delägare i Såm. På vilket sätt och under vilka premisser skulle då Vaggeryd kunna uteslutas. Det käns mer som ett hot, eller har de övriga kommunern antytt något sådant

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *