Nyheter

Debattinlägg om ”skolans värld i Vaggeryd”

Debattinlägg om ”skolans värld i Vaggeryd”

Nyheter Här kommer ett debattinlägg som konstaterar att allt inte är bra i skolans värld i kommunen , trots den framskjutna placeringen i mätningen ”Bästa skolkommun 2015”.

Så här lyder debattinlägget:

”Bästa skolkommun 2015

Först vill jag som lärare och förälder gratulera Vaggeryds kommun till en inte helt oäven 57 plats i undersökningen ” Bästa skolkommun”.

Bakom denna placering ligger mycket hårt jobb. Alla vi som jobbar inom skolan vet vad som krävs för en sådan placering och hur snabbt det kan gå åt andra hållet. Se på siffrorna över kommunens ranking 2012 (placering 138), 2013 (placering 180) och 2014 (placering 156). Detta är inte precis några smickrande siffror för kommunen. Man bör i sammanhanget känna till att Sverige har 290 kommuner.

Benjamin Disraeli brukar tillskrivas frasen ”Det finns tre sorters lögner: lögner, förbannade lögner och statistik. Detta är naturligtvis en överdriven syn på statistik men om Vaggeryds skolpolitiker tar placeringen som en intäkt för att allt nu är bra inom skolans värld i Vaggeryd så kommer man att begå ett stort misstag.

Jag anser att kommunen särskilt noggrant bör studera antalet friska lärare: placering 260, lärartäthet placering 147 och resurser placering 185. Det finns, anser jag, en nära koppling till hur mycket man kan krama ur en anställd inom en yrkeskår och antalet sjuka friska/sjuka lärare.

En sak är säker i sammanhanget – Den skola som de flesta gick i och som läser detta finns inte längre!

Om Vaggeryd ska kunna bli en expanderande kommun som drar till sig nya skattebetalare så krävs det att kommunen visar ”framfötterna” på alla områden och då inte minst på skolans område. Om Vaggeryds kommunska kunna möta det ökande elevantalet så behövs en ny Högstadieskola i Vaggeryd!

Nu måste de politiker i Vaggeryd som är beslutsfähiga ta sig samman, slå sig ihop sina krafter och ta de för kommunen avgörande besluten i skolfrågan.

Lärare/förälder

 

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *