Nyheter

Demensvård ger minus i nämnd

Nyheter En genomgång av ekonomiska läget gjordes under senaste sammanträdet för socialnämnden

Minus vid ekonomiska uppföljningen för maj

– Vi ligger nu på 2,6 miljoner minus och dels beror det på att vi inte har gjort förändringar inom demensverksamhet som står för 1,5 miljon av totala underskottet. Förändringen hade varit nödvändig redan i januari och det blir i september. Vi har också ett underskott när det gäller hemtjänsten där vi har förslag på vissa åtgärder som vi kommer att påbörja och har inriktningar som förvaltningen kommer att jobba efter. Det blir en organisatorisk förändring som även är en verksamhetsfråga och det betyder att vi kommer att arbeta med våra resurser annorlunda än vad vi gjort tidigare. Vår resursenhet, där det jobbar mellan 15 – 20 medarbetare, kommer att vara på en fast plats, som man utgår från.  Vi vet inte vad vi sparar på det, men vi tror att nästa år hamnar summan på fyra miljoner. Man kanske, med den ändringen, inte behöver använda timvikarie i den utsträckning som vi gjort tidigare. Det blir en förhöjd bemanning på den fasta platsen och det kommer att bidra till att frisknärvaron ökar, säger Lotta Damberg socialchef.

Två ärenden från Försäkringskassan, gällande personlig assistans, har gått från kommunen och tillbaka till Försäkringskassan, vilket har gjort att socialförvaltningen har två färre ärenden och därmed är budgeterade 1,9 miljoner nu ett plus istället.

Förutom underskottet på 2,6 miljoner har ”Ensamkommande barn” en avvikelse på minus 1,5 miljoner kronor vilket förklaras med sökta bidrag inte har anlänt.

– Vi har fonderade medel på 7 – 8 miljoner som vi kan använda till den posten ensamkommande. Men allmänt sett har vi delade meningar. Vi ville ha en ram som var 2,4 miljoner större och hade vår ram gällt hade vi inte hamnat i den sits vi sitter idag, säger Thomas Strand (S) vice ordförande i socialnämnden. 

Taggar

Dela


1 reaktion på Demensvård ger minus i nämnd

Händer tyvärr väldigt ofta att vikarier är insatta och pool och resurser går utöver. Vad kostar inte detta…..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *