Nyheter

”Den som förväntar sig något sexigt på våra sagostunder kommer bli mycket besviken”

Nyheter Nu svarar kommunens bibliotekschef Cecilia von Strokirch på kritiken som riktats mot evenemanget där dragshowartisten Björta ska läsa sagor för barn på Skillingaryds bibliotek den 12 april kl. 11. – Vi hade 260 evenemang på biblioteket ifjol. För att nå så många som möjligt i vårt läsfrämjande uppdrag så ska vi ha varierande utbud. Det var fyra år sedan Drakar och dragqueens var här och många har efterfrågat ett nytt besök.

Bibliotekschefen Cecilia von Strokirch. Foto: Henrik Skoglund

Sverigedemokraternas Petra Olofsson var i en tidigare artikel på Skillingaryd.nu kritisk mot evenemanget och ifrågasatte bland annat om biblioteket ska lägga pengar på att bjuda in en dragshowartist för att läsa sagor för barn.

LÄS MER:  Massiv kritik mot att dragartisten ska läsa sagor för barn

Bibliotekschefen Cecilia von Strokirch berättar att det är på Tallnäs initiativ som Björta är inbjuden och arvodet till artisten betalas av Tallnäs.
– Vi är glada att kunna samarbete med Tallnäs som liksom biblioteket jobbar brett med att skapa ett inspirerande kulturutbud i kommunen, berättar hon.

En rad synpunkter har kommit in till redaktionen. En del menar att en inbjuden dragshowartist sexualiserar hela eventet som riktar sig till barn mellan tre till sex år.
– Drag är en bred konstform, så som även film eller litteratur och har många olika uttryck. Konstformen inkluderar tanter i Toferydsrevyn och klassiska After Dark, säger Cecilia von Strokirch och hänvisar till ett klipp på Youtube.
– Den som förväntar sig något sexigt på våra sagostunder kommer bli mycket besviken. Liksom våra övriga program är denna sagostund anpassad för målgruppens ålder. Sagostunderna handlar om läsfrämjande och att man ska bli nyfiken på böcker och läsning.

Petra Olofsson menar att barn tids nog upptäcker sexualitet, och att det inte är vuxna som ska sätta normen för barnen.
– Jag ser inte den kopplingen. Denna sagostund är högläsning ur barnböcker, säger Cecilia von Strokirch och fortsätter:
– Att ha ett varierat utbud är motsatsen till att sätta normer.

En del har reagerat på uttrycket ”vidga världen” i informationen kring evenemanget. Vad innebär det?
– Just drag handlar om att klä ut sig. Att klä ut sig är inget konstigt för barn, att prova olika roller en stund. Kanske vara prinsessa, enhörning, robot eller tiger eller varför inte en tigerrobot? Det är en variant av barndomens maskeradlåda, där kreativiteten kan få flöda. Det är ju inget jättenytt.

LÄS MER:  Dragartist förtrollade förskolebarn

Björta tillhör showgruppen Drakar och dragqueens.
– Den här gruppen har turnerat runt i Sverige i många år och gjort hundratals framträdanden på olika förskolor, bibliotek och konserthus. De är även aktuella med en ny sagobok som finns att låna på biblioteket.

Taggar

Dela


19 reaktioner på ”Den som förväntar sig något sexigt på våra sagostunder kommer bli mycket besviken”

Hej vilken tråd det blev…👍
Först vill jag säja förlåt till alla föräldrar som såklart vill ert bästa för era barn, precis som jag.
Mitt inlägg var otroligt klumpigt och jag inser att jag kränkt er…förlåt❤️
Jag är också för fria åsikter, allas lika värde, kärlek, respektfullhet inför andras åsikter och sexuella läggningar (vilket ni kanske inte uppfattade med mitt inlägg)
Jag älskar böcker, konst, kultur och håller med om att det behövs mycket av det i vårt samhälle.

Fantasi främjas när barnen får tänka fritt och ej bli påverkade av politiska ideologier, så har det alltid varit…
Men när man plockar bort vissa böcker, skriver om gamla klassiker, reviderar en så stor del av läroplanen (som man gjorde inför hösten -21) för att man ska få in det ”nya tänker” på bara några år, så blir jag lite orolig och ställer mig frågan; Är det rimligt?
Såklart ska vi hänga med i tiden men det betyder inte att man ej ska ifrågasätta vissa saker..
Man behöver inte vara osmart för att ifrågasätta… tvärtom, om du tittar i de gamla historieböckerna… som du hittar hos någon far- eller morförälder kanske…
Det är väl det som vi vill att barnen ska göra… tänka fritt, objektivt, ödmjukt och bilda sig en fri egen uppfattning om saker & ting.
Jag har själv varit på dragshows med kompisgäng.
De är otroligt professionella teatraliska med en överton av sex och komik riktad just för vuxna.
Innan gick det under ”showbiz” men idag går det då tydligen under ordet konst…?
Såklart tror jag ej att det är detta som serveras på ”Bibblan” (även om det gjorts i andra länder och även på skolor i andra länder, därav den uppmärksammade föräldradebatt som säkert ingen missat) men man kan fråga sig varför man väljer just drag i alla länder som tagit in det?
Vad tror ni föräldrar?

Vet att vi är många som tycker olika men inga barn är onormala, (det har jag aldrig påstått)
Varje barn är unikt.

Att jämföra tomten med detta blir lite komiskt….

Ja det är 2024 och det händer mycket.
Många frågor blir väldigt polariserade men vi vill ju alla våra barns bästa och med kärlek och ödmjukhet inför varandra får vi hjälpas åt… för barnens framtid… så de kan fortsätta vara barn❤️

Linnea Karlsson:
Du må tycka att jag är ett motiv till det, det är upp till dig att tycka.
Att ha en annan åsikt än din så behövs det böcker, jag argumenterar i sak i en offentlig lokal som bland annat blir delvis skattefinansierad och utmyntad i en offentlig lokal som grundar sig på kön för barn mellan 3–6 år. Det hör inte hemma bland barn, försök inte få det till att det inte har något med påverkan att göra, då hade man kunnat läsa sagor utan utklädsel.
Att det skulle undgått någon om dragqueenshower, identitetskris, trans, hbtqi med mera är nog ingen som har missat. Att vara den man är har man full rätt till och ingen lag som hindrar någon kring det i Sverige. Jag lägger mig inte i vad man gör privat som vuxen när man kan fatta egna beslut.

Jag känner inte glädje eller känslor kring en bok, är mest intresserad av innehållet och vad som står eller hörs, det behöver inte vara i pappersformat heller faktiskt och är faktiskt sällan det idag. Det mesta finns digitalt även om jag tror det är bra för barn att läsa i text utan en skärm för bland annat ögonens skull.

Tomten kommer från en helt annan bakgrund och är mer av en trevlig tradition och har inget synonymt med kön eller läggning att göra. Det kan du gå till biblioteket och läsa om i din bok i pappersformat eller så kan jag tipsa dig om att googla bara som de flesta brukar göra då det är ett effektivare verktyg så spar du lite tid också. Jag har inte läst det tipset från en bok tyvärr.

Du blev så smart av alla dina böcker så att du jämställer dagens samhälle med 40-talet- För här det är exakt samma tillgångar och ingen utveckling har ju skett sedan dess för att du har läst så mycket böcker som består av bläck, papper och tryck. Helt otroligt att man inte kan läsa om sådant på nätet, för man blir trots allt smartare per automatik om man håller i en bok, i en bok finns all information tillgänglig, på nätet finns bara en källa och en insynsvinkel. Kan du tipsa om vilken bok du har läst om allt detta?
Du behöver inte vara rädd, här är det ingen som har diskuterat borttagning av en tomte, här diskuteras det barn och vuxna män utklädda till kvinnor som ska så ett frö hos barn. Vad man gör privat och för egna val i vuxen ålder är som sagt upp till en själv, nu är det barn inbladat i offentliga lokaler och i ett helt annat syfte, ett onormalt och väldigt icke normerande syfte dessutom som ska implementeras hos väldigt små barn.
En tanke du kan ställa dig, varför tror du tidningar säljer så otroligt dåligt idag mot förr?

Drag har egentligen inget att göra med en sexuell läggning. Finns heterosexuella män som klär ut sig till kvinnor hela tiden. Dessutom har män klätt ut sig som kvinnor redan sedan antiken som en slags teaterform. Avsikten med denna sagostund är inte att göra barn homosexuella eller göra dem osäkra i sin egen könsroll. Som jag ser detta är det ett sätt att göra folk mer accepterande för folks olikheter och mindre trångsynta. Jag tycker att kommentarerna angående detta evenemang påvisar att det verkligen behövs. Jag vill lära mina barn att acceptera olikheten hos folk och respektera den. Mina barn är trots detta sett i dina ögon helt ”normala” barn och har inte tagit skada av detta. Jag respekterar din åsikt och tycker det har bidragit till intressant läsning.

Intressant arr se hur många som är så oerhört kritiska till detta. Trodde folk helt enkelt var lite mer öppna och allmänt smartare i dessa tider.
Jag tycker detta är en skitbra grej och jag går gärna med mina barn, som dessutom är väldigt laddade för att gå på en sagostund i biblioteket som läses av en utklädd man. De tycker inte att det är konstigt och varför skulle de göra det?

Farmor.
Barn har oftast ingen åsikt i dessa ämnen om de inte hört från en vuxen. Låt barn vara barn tids nog bildar de sig en egen åsikt.

Kommer bli så kul att gå på detta! Tack för att ni främjar alla typer av evenemang i kommunen! 🙂

Min första naturliga fråga blir då, hur många är ”många har efterfrågat ett nytt besök.” av våra dryga 14.000 invånare?
Som tur är det frivilligt vilket man kan trösta sig med samtidigt som jag tycker synd om de barnen som påtvingas detta av sina föräldrar då jag inte tror tt abarnen sitter hemma och längtar efter sagostund med dragqueens i åldern 3-6år. ”Mamma och pappa jag vill gärna åka och titta på vuxna män utklädda till kvinnor som läser sagobok för mig, snälla”.

Jag läser även att man tidigare varit på förskola bland annat, skulle det ske här i kommunen så blir det minsann ingen förskola den dagen för mina barn, varken jag eller några i min bekantskap går på sådant och håller oss gärna långt ifrån det, så varför skulle barnen vilja det?

Skattemedel går tydligen även till att köpa in böcker inom området, några mer udda böcker som borde fyllas i hyllorna av andra inslag och hänvisa till ”varierat utbud” och att efterfrågan finns?

Biblioteket är förhoppningsvis snart ett minne blott, internet och det digitala är där man hittar sina ljudböcker, poddar, information med mera idag som både är snabbare och effektivare verktyg, vilket kanske är tur när det ter sig i denna riktningen med att förvirra alla barn om vad de ska identifiera sig som och annat.

Låt barnen vara, böcker kan man dessutom köpa hem och läsa som de allra flesta göra, det behövs inget skattefinansierat bibliotek för.

Men Jonas, du själv är ett starkt motiv till att det måste till mycket mer av böckers spridning med olika innehåll. Bibliotekets personal är kunnig på att plocka fram varierande böcker, även såna som inte gillas av ”dig och din bekantskapskrets”. Har du glömt glädjen av att hålla i en bok? Bläddra i den? Sniffa på doften av trycksvärta i en nytryckt tidning? En upplevelse du aldrig får via dina paddor.
Vem som efterfråga en utklädd man? Jo, alla som
varje år vill träffa tomten bland andra.

Jag respekterar att du har väldigt inskränkta åsikter om böckers värde. De hade en viss person i Tyskland på 40-talet. Det hade Pinochet i Chile 1973. Du får ha din åsikt men biblioteken och sagostunder rör du inte. Och lägg inga förbud på vare sig tomten eller andra utklädda personer.

Varför? Ja, varför ska barnen användas till detta spektakel? Är detta bara ett sätt att reta upp folk i onödan?

Kan nnågonn förklara för mig varför en man måste klä ut sig till en kvinna för att läsa böcker? Varför inte till Bamse då, eller någon annan figur?

I en annan tid, i ett annat land bestämde politikerna vilken kultur och böcker som var tillåtet för das Volk

Anna Ericsson! Där ser du vilken makt propagandan kan ha över de arma själarna. Det var många som den gången följde den åsikt som var populär för dagen. Idag är det andra åsikter som är på modet!

Ja det är så otroligt sjukt detta så jag finner inte ord och jag kan bara tänka mig att den som betalar för detta inte har några egna barn…eller hoppas🥲🥲

Vad är det som är sjukt med detta Lillemor? Är det sjukt att människor ska få se ut och klä sig precis som man vill och att kommunen tillsammans med Tallnäs ställer sig bakom det? Jag har barn och kommer att med glädje gå dit. Visa mina barn att alla människor är värda precis lika mycket oavsett.

Även om vi inte tycker lika kring detta tänker jag inte säga att det är sjukt utan bara acceptera att människor tycker olika, och att det är okej.
Med kärlek!

På tal om att bli påverkad. Hur gamla var ni som tycker att drags och hbt är okey 1994?

Det behövs mer av berättelser och sagor och fantasi Jag utgår från att Lillemor tycker att påhittet med jultomte också är sjukt. Så mycket pengar som slängs ut på den påhittade, utklädde gubben. Jag föreslår att det satsas en slant på att trångsynta personer får en föreläsning och vidga sina vyer. Respekt för att det finns fler åsikter än den Lillemor framför

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *