Nyheter

Dennis blev uppfinnare på egen hand – men så här kan du göra

Nyheter Han har många järn i elden, Dennis Palmqvist som driver Håkans fastighetsservice i Skillingaryd. Nu kan han även titulera sig uppfinnare. Han gick sin egen väg för att lansera sin produkt men om han skulle råda andra som har smarta idéer så skulle det vara att ta hjälp av proffs redan från början.

– Om man sitter på någon innovation så skulle jag absolut råda till att ta hjälp från exempelvis Science Park. De är superduktiga, kompetenta människor. Så om man känner sig det minsta osäker, och om jag hade känt mig det minsta osäker, så hade jag kontaktat dem. För jag vet att de är ett jättebra stöd, säger Dennis.

Dennis Palmqvist tillverkade prototypen för sin uppfinning för 20 år sedan. Foto: Jenny Almlöf

Han började sin yrkesbana som skogshuggare och det fanns mycket jobb efter avslutad skogsbrukslinje i gymnasiet. Jobbet som manuellhuggare var till stor del ett ensamarbete och Dennis behövde själv bära med sig motorsågar och annat långt ut i skogen. Det var då han kom på sin uppfinning.

– Det fanns ett behov av att kunna bära med sig två motorsågar ut till arbetsplatsen. Om man dessutom vill ha med sig en bensindunk, matsäck eller verktyg och liknande i andra handen så fanns det ett behov av att bära två motorsågar i en hand. Så då tillverkade jag ett verktyg som man bär två motorsågar i.

Prototypen är välanvänd. Foto: Jenny Almlöf

Han visar sin välanvända prototyp som han tillverkade själv för 20 år sedan. Orange metall med ett inlindat handtag för skönare grepp. Två rejäla krokar som vardera kan bära en hel motorsåg. Det kan behövas två motorsågar när man ska såga stormfällda träd, vilket han gjorde under stormarna som hade härjat i början av sin yrkeskarriär.

– Jag jobbade själv i skogen, det var mycket ensamarbete. Så då gick jag med den och tyckte den var bra. Jag kom inte ens på tanken då att det var nån annan som kanske skulle ha nytta av den. Jag var nöjd med att den hjälpte mig i vardagen väldigt mycket i mitt jobb, säger Dennis.

Tjugo år senare, när hans företag blev återförsäljare för bland annat motorsågar, fick han kontakt med branschfolk. Då tog han modet till sig och berättade att han hade en uppfinning.

– Det kändes som att jag hade rätt ingång på Husqvarna. Jag visste att jag hade rätt person, jag kände det. Han litade på mig och jag litade på honom, säger Dennis.

Husqvarnas modell av Dennis uppfinning är av gjord lättare material och är lite smidigare att använda än prototypen. Med kunder i flera länder så är den nya produkten attraktiv på marknaden. En skön känsla för Dennis.

– Ja, det känns kul inombords. Det är något jag har gjort, någonting som finns kvar. Det är ju inget vaccin man har kommit på, inget som välter världsordningen, men underlättar det vardagen för några skogshuggare ute i världen så är jag jätteglad, säger Dennis.

Dennis Palmqvist valde alltså att hålla idén för sig själv, i hela 20 år. Tills han träffade rätt personer, i rätt sammanhang, där det kändes tryggt att avslöja idén. Om man sitter inne med någon smart idé som man vill få ut lite snabbare finns det annars hjälp att få.

En skön känsla för Dennis Palmqvist, att andra nu kan ha nytta av hans uppfinning. Foto: Jenny Almlöf

Elin Ohlsson på Science Park hjälper till i hela processen – från idé till verklighet. Foto: Jenny Almlöf

Kommunen, genom Science Park, erbjuder gratis rådgivning med patentingenjörer som hjälper till att avgöra om uppfinningen eller innovationen har tillräcklig så kallad innovationshöjd, alltså om den är unik och banbrytande och har tillräckligt stor genomslagskraft. Sedan kan man få hjälp med finansiering genom Almi.

Elin Ohlsson är affärsutvecklare på Science Park i Vaggeryd. Hon tycker att man ska ta hjälp redan i ett tidigt stadium.

– Ta hjälp först så du vet vilka steg du ska ta. Det är därför vi finns till, för att hjälpa till med det. Det gäller att våga komma vidare. Annars kanske man är rädd för att man inte vet hur man ska göra och så blir man passiv istället. Men tar man hjälp av oss som jobbar med det så vet man att man tar rätt steg i rätt ordning, säger Elin.

– Men om man är rädd för risken att avslöja sin idé då och inte vågar ta kontakt?

– Både vi och Almi jobbar under sekretess så därför kan man komma och prata med oss. Vi ger vägledning i vad man kan berätta om sin innovation. För om du redan har berättat för kunder och externa aktörer så är det inte giltigt patent sen, säger Elin.

– Vad säger du till dem som sitter på någon idé eller innovation? 

– Det är bara att sätta i gång! Våga att testa och ta hjälp så att man gör det i rätt ordning. Det gäller att våga komma vidare och då finns det folk som kan hjälpa till. Annars kanske man är rädd, för att man inte vet, och så blir man passiv i stället, men tar man hjälp av oss som jobbar med det så vet man att man tar rätt steg i rätt ordning. Det är ju synd om inte idéerna får en chans, säger Elin Ohlsson på Science Park.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *