Nyheter

Det blev färre getingar och fler myror

Nyheter Hitintills under sommaren har Anticimex saneringar av getingar varit betydligt färre än väntat och det ser inte ut som att den förutspådda getingsommaren kommer att inträffa. Redan etablerade getingbon kan dock fortfarande expandera, men med några enkla knep kan man undvika problem. Däremot verkar myrorna trivas extra bra i år – allt från besök av sötsugna svartmyror till hästmyrangrepp på våra hus har ökat i år.

Arkivfoto; Läsarbild

Anticimex statistik över getingsaneringar visar att det vartannat år brukar bli fler getingar med dubbelt så många saneringar som året innan. Sommaren 2020 väntades bli en getingsommar, men så här långt följer getingarna inte det mönstret. Efter midsommar, när aktiviteten brukar börja trappa upp, hände i år nästan ingenting. Väderförhållanden, tillgång till föda, boplatser och sjukdomar är några faktorer som kan påverka getingarnas närvaro. Troligtvis har väderförhållandena under vintern och våren gjort att det blivit färre getingar än väntat.

– Trenden och cykeln verkar rubbas rejält i år, säger Håkan Kjellberg, skadedjursexpert Anticimex. Vi vet ännu inte exakt varför men troligtvis har faktorerna för drottningarnas expansion inte varit optimala. Dom kan ha påverkats av en varmare vinter och en tidig vår i stora delar av landet. Vi är förvånade, men behåller vår beredskap för att kunna hjälpa till om det blir mer problem med getingar senare i sommar.

Sommaren är inte över och det finns redan etablerade getingbon som har alla förutsättningar att frodas. Genom att ta till några enkla knep under sommaren kan man undvika att getingarna stör oss människor, även om man inte getingsäkrat sitt hem på vår och försommaren.

– Getingarna lockas framförallt till vår mat när vi sitter ute och äter, säger Håkan Kjellberg. Täck över kött och söta rätter eller placera något gott som lockar bort getingarna en bra bit från där ni håller till.

När getingarna har varit färre verkar istället aktiviteten av myror ha ökat runtom i landet. Antalet inkommande ärenden om myror har i sommar varit fler än vanligt hos Anticimex. Svartmyran tar sig oftast in i våra hem på våren, men finns det god tillgång till föda stannar de gärna även under sommaren.

– Svartmyror är inte farliga men kan skapa obehag när de är många i ens hem, säger Håkan Kjellberg. För att bli av med dem gäller det att hålla rent från mat samt torka bort de doftspår som de lämnar efter sig och som lockar till sig fler myror.

Anticimex har även fått in flera fall av träskademyror under sommaren, bland annat hästmyran. Det är den största myran i Sverige och kan orsaka problem när de bygger sina bon i trä.

– Man ska alltid vara vaksam om man ser hästmyror inomhus eftersom de kan bygga bo i huset, säger Håkan Kjellberg. Ett angrepp av hästmyror kan försvaga husets konstruktion och därav säkerheten för oss människor.

Tips och råd för att undvika problem med getingar:

  • Undvik häftiga rörelser när en geting närmar sig.
  • Täck över kött och söta rätter vid måltider utomhus.
  • Ställ ut något gott till getingarna en bra bit från där ni håller till.
  • Drick inte ur en öppnad burk eller mörk flaska som stått ute.
  • Gå inte barfota utomhus.
  • Du kan själv ta bort bon på våren när de är små som en pingisboll, och helst kvällstid då getingarna är inne i boet och håller sig lugnare än på dagen. Är boet större än en pingisboll, man känner obehag eller är allergisk bör man ta in professionell hjälp.

Tips och råd för att undvika problem med myror inomhus:

  • Förslut skafferivaror i täta förpackningar.
  • Se till att inte ha matrester liggande på golvet, håll extra koll under matbordet.
  • Gå regelbundet ut med sopor.
  • Våttorka golv och andra ytor regelbundet så du blir av med myrornas doftspår.
  • Täta under altandörrar och på liknande ställen så att myrorna inte tar sig in.
  • Misstänker du träskademyror inomhus bör du låta detta inspekteras.
  • Om du har stora problem med myror kan du kontakta Anticimex för mer hjälp.

Källa; Anticimex

Taggar

Dela


Lämna ett svar