Nyheter

Det blev höjning av avfallstaxan

Nyheter Ett enhälligt kommunfullmäktige, utan debatt, fastslog nästa års avfallsavgifter

Arkivfoto från broschyrer om att välja system

2017 beslutade GGVV-kommunerna att ingå i ett gemensamt kommunalförbund. Det blev starten för SÅM, som står för Samverkan Återvinning och Miljö. Ett år senare beslutades att FNI, som betyder fastighetsnära insamling, i ett flerfackssystem skulle införas i kommunen. Från den 1 januari införs systemet hos oss och SÅM fick i uppdrag att ta  fram ett förslag till ny taxa i samband med skiftet av entreprenaden och den kommer vara samma i samtliga kommuner.

Kommunfullmäktige beslutade, under gårdagskvällen att gå efter förslaget som fanns, vilket utgör en höjning av avgifterna med ungefär 3 procent från de belopp som aviserats från kommunalförbundet i första utskick.

Flerfackskärl vid småhusfastigheter är för matavfall, restavfall, förpackningar och tidningsmaterial samt småbatterier, ljuskällor och småelektronik. Flerbostadshus och verksamheter kommer att kunna välja utsortering av matavfall. Renhållningsavgiften ska täcka SÅM:s kostnader för avfallshanteringen gällande hushållsavfall och inkluderar de tjänster som ingår i det kommunala renhållningsansvaret. Föreslagen taxa är nu samordnad med taxa i Gislaved, Gnosjö och Värnamo för 2021 och ska fastställas av kommunfullmäktige i respektive kommun.

Avgiften är uppdelad i en fast och en rörlig del
Den fasta delen betalas för samtliga bebyggda fastigheter och finansierar återvinningscentraler, miljöstationer, administration, information med mera.

Den rörliga delen är beroende av abonnemang och kärl och ska täcka kärl-, hämtnings-, och behandlingskostnader. Avfallstaxan är miljöstyrande vilket innebär att det abonnemang som bedöms ge störst miljönytta har en lägre taxa.

Fyrfackskärl för småhus och utsortering av matavfall för flerbostadshus kommer således ha den lägsta taxan och abonnemanget för blandat mat- och restavfall är dyrast, det alternativet kommuninvånarna har idag.

Taggar

Dela


13 reaktioner på Det blev höjning av avfallstaxan

Kommunbo! Tycker att det är okej att göra så mot kommunens invånare. Han kanske själv är insyltad i denna politik? Det är dags och på tiden att koppla in Uppdrag granskning och få ordning på kommunens politik. Vi kan börja med att ta bort ansvarsfrihet för politikerna.

Vad ska vi kommunbor göra för att gå stopp på politikerna?
De har ju tappat allt förstånd verkar det ju som.
Det dimper ner det ena efter det andra och inget ansvar tar de för ingen av dem träder ju fram och står för några beslut
Vart kan vi vända oss och få hjälp för att stoppa eländet som de ställer till med hela tiden?

Är du på riktigt?

De är ju demokratiskt valda, det enda som går att göra är att rösta annorlunda i nästa val. Men i denna frågan spelar det nog ingen roll vem ni röstar på då alla är för bestlutet, och det är en del utav framtidens utveckling.

Så alternativet är kanske att ni ställer upp själv och driver denna frågan.

Kanske dags för uppdrag granskning att titta på detta fantastiska fel beslut i hela Ggvv-kommunerna. Fni är nog bra, men inte till den kostnad som drabbar fastighetsägarna. Har Såm:s organisation vuxit över alla breddar? Vad har hänt med tidigare ansvariga för sophanteringen? Övertalighet?

Redaktionen noterar 1: Såm står för samverkan-återvinning-miljö
Redaktionen noterar 2: Ggvv står för Gislaved, Gnosjö, Värnamo och Vaggeryd
Redaktionern noterar 3: Fni står för fastighetsnära insamling

Stenålderstänk. Det finns robotar styrda av mönsterigenkänning (baserade på neurala nätverk) som outtröttligt kan sortera avfall noggrannare än någon människa gör.
När ska vi se satsningar som är i framkant och moderna på riktigt?
Fastighetsnära insamling kommer att bli en historisk parentes tills maskiner gör jobbet i regionala anläggningar.

Jag kommer fortsättningsvis lämna tidningar, kartonger och förpackningar på återvinningstationerna för jag har ju redan betalat återvinningen utav dessa när jag handlar varan eller prenumerationen. Varför ska kommunen få betalt när de säljer vidare insamlade förpackningar.
Om nu målet är exakt samma pris i alla fyra kommunerna så undrar man om detta är första steget för storkommunen ggvv.
ps. Har enbart beställt en liten soptunna. jag var med och skapade vårt hittills sopsystem som premiera de som minskar sina sopor. ds

Detsamma gjorde vi, men fick den högsta avgift det blir över 300 kronor i månaden, för 15 påsar i månaden i snitt. Cirka 20 kronor påsen.
Är detta klokt?

Smart att skicka ut avtal att signera för nya tunnor till sopor med gamla priser som redan där var dyra och på tvingat. O sen kom den tidiga julklappen höjning på det redan höga priset. Tycker avtal ska göras om säkert många som ångrar sina val nu med höjningen. Men i Vaggeryds kommun är allt möjligt bara buga och ta emot 🙏

Det är inte klokt. Hur ska vi pensionärer klara detta? Många som inte ens får över till att köpa medicin som de behöver, så ska de betala så mycket för soporna. Att de inte skäms kommunen att skriva på sådana avtal. Men har man de lönerna som de har så är det ju inga problem, att tänka på dem som inte har det. Det orkar de inte.

Det blev ingen löneökning i år, den tog kommunen till sopor.
För oss som inte har plats gick back cirka 4,5 års löneökning om man räknar cirka 500 kronor/året.
Alla andra höjningar som görs får vi helt enkelt gå ännu mer minus på och få ännu mindre pengar i plånboken.
Tack för ni gör oss fattigare!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *