Nyheter

”Det borde finnas en Bobby i varje stad”

Nyheter Bobby Sandahl är entreprenören i Bratteborg som bevisar att det går att växa som företagare på landsbygden

Besöksturnén hade kommit till Bratteborg  [1/20]

  [2/20]

Stolar som snart ska få ny klädsel  [3/20]

  [4/20]

Bobby Sandahl berättar om företaget  [5/20]

  [6/20]

Samhällsutvecklaren Tina Blomster och Bobby Sandahl  [7/20]

Tyget mäts ut  [8/20]

Janina från Lekeryd jobbar hos Bobbys i Bratteborg  [9/20]

Utsikt från tapetserarverkstad  [10/20]

  [11/20]

  [12/20]

  [13/20]

  [14/20]

Nya tyget dras på  [15/20]

  [16/20]

Tyg ska plockas bort  [17/20]

  [18/20]

Lars Tiderblom, till vänster, berättar hur arbetet fungerar  [19/20]

  [20/20]

”101 företag på 101 dagar” avslutades i onsdag. Då besökte den kommunala turnén Bobby Sandahls tapetserarverkstad vid Lundavadet i Bratteborg. Och alla som där blev imponerade av tapetserarverkstadens tillväxt…

– Jag vill uppmärksamma att landsbygdens företag inte enbart består av bönder och kossor. Vi startade företaget 1996 här ute och året efter flyttade jag och min familj hit, så vi bor bredvid vår verkstad, börjar Bobby berätta.

– Det är en ynnerst att få jobba här. Vi bor bredvid verkstaden och jag finns alltid nära för familjen. När ett företag växer bygger man en låda utmed E4:an, men jag vill vara kvar här i Bratteborg. Det tappar sin personlighet om alla ska vara nära europavägen, säger Bobby som berättar att han började jobba på Kinnarps och där kom han på att ”det borde finnas en Bobby i varje stad”…

– Mina förebilder är Jan-Erik Kullberg och Roland Berg. Att jag har växt så mycket beror på att jag gjorde en drive på västkusten, besökte mängder med företag, annonserade och visade upp mig, det har gett resultat, berättar Bobby som i dagsläget har fyra anställda och två ”F-skattare”.

90% är företagskunder och 10% är privatkunder. Allt från tapetsera om en farmors gamla rokokomöbel till att klä om tusentals stolar åt ett företag. Alla är lika viktiga.

– Företag har stora volymer och idag har återbruket blivit en medvetenhet hos alla. Man klär om sina stolar istället för att köpa nya. Att klä om en farmors fåtölj är roligt, men det tar tid… När vi arbetar klär vi antingen om stolen på plats eller tar vi hem det hit till Lundavadet. Jag blev glad när jag fick hotellkedjan SAS Radissons 3 300 stolar som var med dragkedja. Då kunde vi förbereda här hemma och sedan åka upp och bara byta tyg på stolarna. Integrationen har varit svårt då jag inte har tid att lära ut. All:in i Skillingaryd har varit en fantastisk stor hjälp där de kan agera mellanstation innan den anställde kommer hit, säger Bobby.

Tapetserarverkstaden rymmer mycket trots sina få kvadratmetrar. Bobby har funderat på att bygga ut, men banken tyckte att han skulle städa upp istället för att få plats med mer. Nu när allt är betalt vill han inte dra på sig nya skulder även om lite mark finns att tillgå.

– Jag har aldrig haft visionen att vi ska vara mängder med anställda, men vi skulle kunna vara 15 ibland, men det räcker med antalet vi har idag. Vi lägger i en högre växel helt enkelt, för att säga nej till några jobb finns inte på kartan, även om vi kanske borde…, säger Bobby och berättar om det finaste anbudet han varit med om och det var att klä om spårvagnssäten i Göteborg. Allt skulle ske på 24 timmar och de undrade var vi fanns någonstans och hur många vi var. ”Jag sa att vi var åtta personer, det stod sedan tidigare på hemsidan och att vi är från Bratteborg”. De hade aldrig hört talas om orten. Vi kom dock på en tredje plats på anbudet och det tyckte jag var fantastiskt bra gjort ändå från oss här i Bratteborg.

– Man ska utmana ödet och sig själv, det är det som triggar mig. Får vi de här storjobben får vi helt enkelt lösa dem, säger Bobby med ett leende.

Bobby Sandahl berättar vidare om fartygsomklädning på haven och att passagerarna inte har betalat för ”att se mig jobba”, utan arbetet fick ske med att snabbt hämta in de stolar som var lediga, byta klädsel, tillbaka med dem igen, och hämta in nya.

– Det var lite stressigt, men det gick hur bra som helst. Fruktansvärt roligt att få göra de här lite omöjliga jobben för en liten företagare på landsbygden, däribland en hattbutik i ett köpcentrum i Köpenhamn där vi fick utföra jobbet nattetid då köpcentrat var stängt.

En rundvandring stod på tur för ”kommunturnén”. Janina Karlström från Lekeryd ritar upp tyg på ett av borden. Hon åker gärna de åtta milen varje dag för att få jobba i tapetserarverkstaden.

– Värt att åka långt för att få jobba här, säger Janina som har varit i Bratteborg sedan ett år och trivs mycket bra på sin arbetsplats.

Inne i snickeridelen hittar vi mångsidige Lars Tiderblom som har jobbat hos Bobby och Charlotta sedan september förra året.

– Är man lite händig så löser man det mesta. Vi är ofta i Göteborg och hämtar stolar som vi sedan klär om här i Bratteborg. Vi dokumenterar allt vi gör också, säger Lars och visar upp en bild från sin mobil där 1 300 stolar skulle kläs om.

– Bobby och Charlotta är bra arbetsgivare. De bryr sig om oss och tar tillvara på oss anställda. Det är få arbetsgivare som gör det. Sen växer företaget långsamt och stadigt. Bra att företagen på landsbygden uppmärksammas och uppmuntras. Ofta motarbetas de, men kommunen måste se alla företagare, inte bara dom stora och de som finns i tätorten. Hjulen ska snurra även hos de mindre. Vi lever av konsumtion idag, avslutar Lars från Vaggeryd som fortsätter dra av gammalt tyg på en stol som snart ska få ny stoppning och nytt tyg ovanpå…

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *