Det surrar i Vaggeryd
Nyheter Under hela veckan har det varit uteklassrum för skolor och förskolor på torget i Vaggeryd och under tisdagseftermiddagen bjöds allmänheten in. Då gjordes det fjärilsmatare och visades växter och blommor av alla de slag som är viktiga för våra insekter.
Filippa från regionen visade hur man kunde göra en fjärilsmatare för att ge näring till fjärilen om man inte har möjlighet att ha blommor. Evenemanget arrangerades av Remida, biblioteket och kommunledningskontoret.
– Nationellt finns det något som heter Surret och det handlar om pollinerande insekter och denna veckan arrangerar vi Vaggerydssurret, berättar Kerstin Nordenstam från Remida.
– Något vi uppmärksammar speciellt är guldsandbiet som är ett rödllistat bi men som faktiskt finns här i Vaggeryds kommun. Det är en utrotningshotat art men trivs på sandiga jordar som vi har här, till exempel på skjutfältet. Det är extra roligt och lite unikt för kommunen, berättar Kerstin.
En ljuskonstnär som jobbar med insekter och konstraster var på plats i ett tält på torget utanför Ritz.
– Insekter gillar kontraster, de älskar när det är både mörkt, ljust och när det finns massor av olika blommor, inte bara en sort, berättar Evelina Dembacke som är ljuskonstnär, ljusdesigner och biodlare.
– Vi måste lära oss att älska insekterna! Det är viktigt att vi hjälper dem. Vi bygger ju bort deras miljöer. De vill ha sand, gräs, äng och död ved att bo i det är därför vi måste göra insektshotell. Hade vi inte varit så städgalna hade vi inte behövt göra några insektshotell. Insekterna gör så mycket nytta så att vi får frukt och mångfald och då behöver vi många sorter, fortsätter Evelina.
Lina Larsson, hållbarhetsstrateg på kommunen berättade om de olika växterna som fanns planterade i pallkragarna som stod uppställda.
– I kragarna med ängsblommor finns blommor som åkervädd, ängsvädd och slåttergubbe. De växer på ängar och är växter som bin gillar. I andra kragar finns olika kryddväxter som oregano, mynta och citronmeliss. De går ju också i blom och de är populära bland våra bin och andra insekter.
– Detta är ett sätt att väcka nyfikenhet och att informera. Att lyfta det här med förlusten av biologisk mångfald där pollinering som tillsammans med klimatförändringar är de två största hoten enligt FN, berättar Lina Larsson.
Planteringarna med växter som stod uppställda kommer att köras ut till de förskolor och skolor som har varit med under veckan. Återvinningscentralen och biblioteket anordnade plantbytardagar och växterna kommer att stå kvar under veckan tills de tar slut.
Det är så bra att kommunen och dess verksamheter kan uppmärksamma den här ”Surrveckan”. Det är så viktigt även om det känns vardagligt. Vilket fint uteklassrum som glastaket på torget i Vaggeryd blev.
Det är bra att vänja eleverna vid den biologiska mångfaldens betydelse.
Hoppas bara att det genomsyrar kommunens miljötänk så att vägrenar och andra gräsytor inte klipps.
Se på Danmark, som exempel, där mycket av de sterila gräsytorna numera blommar till nytta för bin och insekter.