Nyheter

Detaljplan Östra strand togs äntligen i hamn…

Nyheter Vid gårdagskvällens kommunfullmäktige beslutades att anta detaljplanen som varit på politikernas bord sedan 2016. "Vi har något alldeles unikt att erbjuda". "Är det blandad bebyggelse med 200 lägenheter, 60 radhus och 20 villatomter?"...

Andreas Lindberg och Behnam Sharo föredrog detaljplanen för kommunfullmäktiges ledamöter

2016 formaliserades uppdraget att exploatera området Östra stand i norra delen av Vaggeryds tätort för bostadsändamål. 2017 tog man in synpunkter från allmänheten och en arkitekttävling utlystes. Resultatet blev ”Bo i skogen”. Visionen är hämtad från ”Bo i skogen”, variation i boendeformer och den centrala delen är tallar, vatten och naturen. 

Andreas Lindberg och Behnam Sharo från kommunkontoret fanns på plats för att berätta om detaljplan: 

– Syftet är att möjliggöra en ny bebyggelse, som ska harmonieras och integreras. Det finns en del handlingar, plankarta vad man får göra med marken, planbeskrivning, samrådsredogörelse och granskningsutlåtande samt utredningar som har format detaljplanen. Nord och sydbebyggelse och mitt i området finns en park det så kallade gröna vardagsrummet. 

16 hektar planområde, 7 hektar kvartersmark, 9 hektar allmän platsmark, 280 bostäder varav 200 lägenheter, 60 radhus och 20 enbostadshus och förskola.

– Flerbostadshusen är i den nordöstra delen och den västra delen har vi enbostadshus. Det är reglerat för att få ett bostadsbestånd med varierad volym. I mitten har man en gemensam kvartersgård, som man kan ha det som sin uteplats. Kvartersgemensamma behov löses inom varje respektive kvarter. Gestaltningen ska vara bevarande och återplantering, fasader och tak ska harmoniera med naturliga paletten i området och naturliga materialval. En matargata går nordligt och det befintliga gång- och cykelvägsnätet som går till travbanan får lite förändrad struktur. Det finns möjlighet att ha busshållplats intill området. 

Politikerna frågar: 

Ulf Abrahamsson (C);
– Grundförslaget – fanns det inte fler villatomter? Svar: Strukturen har följts. Sedan exakt antal, kvarteren har liknande struktur som grundförslaget. 

– Det känns lite styckehus, 20 hus mot över 200 andra boendeform. Svar: I samrådsförslaget fanns det möjligt. Villatomterna och radhusdelen tar upp lika mycket yta som flerbostadshusen. Det är jämnt mellan radhus, villor och flerbostadshus. 

– När vi tog det här beslutet så skulle det följa med hela etappen att vi skulle gestalta området mellan Östra stand och Badplatsvägen. Nu blir det en tom yta, varför har det inte följt med? Svar: Strandområdet ingår inte nu för att undvika exakt innehåll så hanterar vi det framöver och man söker dispens. Skogsområdet är inte bortglömt, men vi har inte lagt tid och energi på det nu. 

Jenny Larsen (KD);
– Höjdskillnader, sluttar området något. Ska de som bor bakom inte få någon utsikt? Svar: Närmare mot sjön ligger lite högre lägre mot vägen, så ser det ut. Man bor nära naturen oavsett. 

– Viss hustyp, men man kan inte bygga någon annan hustyp, det står mycket om avstånd och vinklar, vad är anledningen till det? Man ser på andra plantyper att det är mer fritt? Svar: Konceptet var blandad bebyggelse och det är motiveringen. 

Ewa Magnusson (L);
– Intressant med grön kil. Är tanken att det ska hårdgöras ytor? Det gäller både strandområdet och tillgänglighet om man har en fysisk funktionsnedsättning. I mitt huvud låter det som vi har pratat om många fler villatomter i huvudförslaget, är det för ytans skull då vi vet att villatomter har efterfrågats mest? Svar: Ytan, detaljplanen säger inte att det ska vara två eller tre fastigheter. Mindre tomter, fler villor, större tomter ger färre villor. 

– Om vi röstar igenom den här detaljplanen är den fast då? Svar: Är det så att det står radhus så är det det. Friliggande villor har sin placering och följer strukturen och vi har utgått från ursprungsförslaget. 

Lennart Karlsson (EMP);
– Du illustrerade det här med den här stigen. Så ser det ut i tallskogen som absolut inte får röras. Härligt att det är så många som kan bo nära skogen. 

Kenneth Åberg (S);
– Ska man bygga i skogen och man ska dra ledningar av alla slag. Har vi tänkt hur vi ska exploatera i skogen utan att fälla den? Svar: Kul att du lyfte ledningsdragning, vi tänker gemensamma stråk och man lägger så mycket ledning i gata som det går.

Emil Petersson (SD);
– Ett medskick är att trafiksäkra till Byarum och en gemensam rondell. Ulf, jag jobbar med vattenförsörjningen till vardags och söder om detta område är det enda vattenområdet i Vaggeryd, så peta inte där. 

Carl Johansson (M);
– Vattenmängderna, vi undrar hur vattnet ska falla. På en sida ska den falla ner mot sjön men nu pratar ni om att det sluttar ned mot vägen. Hur är tanken där? Svar: Tanken är att följa det naturliga, den östra delen ligger lägre och den västra lite högre. 

Ordet blev fritt… 

Gert Jonsson (M);
– Det var en stor politisk enighet att det här inte skulle vara något vanligt villaprojekt. Det var det sättet som gjorde att en politisk enighet skapades. Vi blev sålda av projektet ”Bo i skogen”. Det här är unikt i länet. Vi pratade om cirkulär ekonomi. Det var fler villatomter från början. Men det var extremt små villatomter, vi kan inte göra om konceptet och då gjorde vi större villatomter och då blev det färre. Det är skönt att gå i mål. Det här är bara en första del. Nu ska vi göra resten av arbetet, ledningar, vägar. Det är viktigt att det blir ett färdigt koncept när det ska exploateras. Man behöver se den gröna kilen med en gång. Det är lämpligt att göra det nu när det är lugnare på marknaden. Vi har något alldeles unikt att erbjuda. 

Kenneth Åberg (S);
– Hjortsjön är en pärla. Jag har bott 68 år med Hjortsjön i min närhet. Nu ska vi ta ställning till att utforma Östra strand. För att se hur morgondagens Vaggerydsbor kan bo med skogen. Det här är en unik möjlighet. Det handlar också om hela vår kommuns naturmöjlighet, Hjortsjön har ett egenvärde med fåglar och fauna. Nytt stort bostadskomplex står inför oss. Torsbo kom till under 50-70-talet. I västra strand byggde vi ungefär med samma koncept och vi sparade skogspartier. Vad vi inte så ofta har åstadkommit är ett blandat boende, och en möjlighet att bo kvar om livsförhållanden förändras. Det kan man i Östra strand. Det vi inte haft fokus på tidigare är klimathänseende. Med den nya kunskapen kan vi planera för vårt nya område. Vi har länge varit avvisande till att bygga mer vid Hjortsjön men vi står bakom det här förslaget.

Möjligtvis behövdes det redas ut lite inom partierna också...

Jenny Larsen (KD);
– Jag tycker att den här detaljplanen har många kvaliteter. Man ska bo i skogen och vi ger den möjligheten nu. Det som jag tycker är synd om området att vi inte uppfyller målen med blandad bebyggelse. Är det en blandad bebyggelse? Nej, inte i min värld. Jag tycker också att man ska prova att det inte får bli ett tomt område, här kan man inte bygga. Tror vi på det här förslaget? Har vi någon som kan bygga lägenheter när det är så långt från centrum? Jag tycker det här är ett misslyckande, men det blev inte som jag tänkte i min värld. Jag tror att det är flera som känner så här ”vad hände”? Jag vill se förslag där man är mer öppen för vad marknaden erbjuda. Jag ser att fördelningen av lägenheter är uppstyrt.

Kenneth Åberg (S);
– Vi ska inte fastna i det här tänket. Vi sneglar på området mot Byarum. Nu är det här naturområdet intill Hjortsjön väldigt lockande och det här sticker ut. Det här kommer attrahera framtidens unga invånare att välja sitt boende i kommunen.

Kenth Williamsson (S);
– Jag kan tänka mig att bo där. Även om det inte ligger i Skillingaryd. Men det är när jag blir äldre. Hur trevligt område som helst, jag har svårt att se vad som är tråkigt med det här området. Jag känner mig stolt över att fått fram ett sånt fint område och jag tror att det kommer att bli ett fint område. Jag yrkar bifall till förslaget.

Thomas Axelsson (KD);
– Ska du flytta till Vaggeryd, Kenth, välkommen. Jag är inte emot blandad bebyggelse, det är proportionerna vi inte är överens med.

Ewa Magnusson (L);
– Det jag reagerar på är proportionerna. Jag är inte säker på att dessa är rätt. Självklart är det bäst med blandad bebyggelse. Men just i vår kommun så är inte det som efterfrågas med. Jag tycker att vi ska ta ett beslut så att vi inte låser oss.

Jörgen Johansson (C);
– Själv lovar jag att inte flytta till Vaggeryd när jag blir äldre. Inte Skillingaryd heller. Jag bor redan i skogen. Nu tar vi beslutet och man har haft möjlighet att yttra sig under hela resan. Bifall.

Gert Jonsson (M);
– Hur man än vänder sig så blir det kritik. Tror att man ska stå i fullmäktige och backa tillbaka från påstående som tycker att allt tar för lång tid. Håller med Jörgen, nu måste vi fatta beslut. Tittar man i det förslaget som var från början så såg man att skulle vi få in så många småhus så skulle det inte bli några tomter kvar. Vi gjorde ett antal sådana ställningstagande. Området har en geografisk begränsning. Därför är det såhär att man kommer till men att tappa själva huvuddelen med kvarter som innehåller lägenhet, radhus och villor är inte meningen. Jag önskar att vi kan gå till beslut nu.

Lennart Karlsson (EMP);
– Jag har varit en totalmotståndare tidigare. Men jag yrkar bifall. Propotionellt sett har vi gjort fel på både Torsbo och Västra strand. Nu måste det bli rättvisa. Återigen bifall.

Ulf Abrahamsson (C);
– Kvällen är sen, men jag yrkar bifall.

Nadira Kilim (S);
– Kenneth, jag vet inte om jag sagt det. Jag vill bo på Östra strand. Nära skogen och nära vattnet. Vi pratar om folk ska flytta hit, var ska de bo, nu finns det rätt tillfälle.

Stig Svensson (SD);
– Vi yrkar bifall. Ungdomarna behöver någonstans att bo.

Lars Seger (M);
– Jag blir förvånad när man säger att ingen vill bo där. När jag flyttade hit var det sandöken där ingen ville bo. Man blev idiotförklarad. Vi bodde där själva i 3 eller 4 år. Man kunde inte säga att det segererat längre. Nu är det fullt där. Jag yrkar bifall till förslaget.

Jenny Larsen (KD);
– Jag sa att vi bygger bostadsegeretation. Anser ni att det är en blandad bebyggelse. Jag satt i barn- och utbildningsnämnden länge och hur man ser på skolorna när det blir en villaskola och en lägenhetsskola. Nu är det 80 procent lägenhet. Var ska folk bo? Ja, men man vill bo i blandad bebyggelse, ja då ska vi bygga blandad bebyggelse.

Kenth Williamsson (S);
– Vi tar ansvar för bostadsbyggande. Man bör inte bli förvånad.

Annelie Borgström (S);
– Första området vi kommer att ha blandad bebyggelse. Jag är förvånad över KD:s synpunkter. Det finns inga ytor som knyter ihop bebyggelsen på Torsbo. Jag vill vara med och påverka det här området. Jag vill göra det bästa för kommunens invånare. Bifall.

Kjell Karlsson (S);
– Vi har mycket i tuben redan och Vsbo har mycket planer för bebyggelse i Hok, Skillingaryd och Vaggeryd. Det finns ett stort behov av lägenheter. Vår horisont  måste vara längre än det. Det här är ett utmärkt förslag.

Ajournering begärdes kl 22.10 i fullmäktigesalen…

När ajourneringen var över önskade KD återremittera detaljplanen för att se över möjligheten till blandad bebyggelse. Ska ärendet avgöras i dag eller återremitteras undrade Mats Oskarsson (M) och votering begärdes. 

Ärendet ska avgöras i dag, ja – EMP, C, V, SD, S och M = 34
Nej, återremiss röstade L och KD för = 5
Avstod att rösta gjorde Jan-Erik Viktor (KD), Jan-Olof Svedberg (SD).

Kommunfullmäktiges ordförande konstaterar att ärendet ska avgöras i dag, vilket det också gjordes. 

Detaljplanen Östra strand i Vaggeryd blev därmed antagen och ordförande Oskarsson svingade snabbt klubban vid 22.30-tiden. 

Diskussion i partigrupperna om återremiss av den långdragna detaljplanen eller inte...

Taggar

Dela


9 reaktioner på Detaljplan Östra strand togs äntligen i hamn…

Det kommer väl att bli många i området som blir pensionärer. Var ska de ta vägen? Bygg ett Furugården 2 i närheten.

Tråkigt att det ska exploateras på områden som är så fina och ganska orörda när det finns betydligt bättre och mer attraktiva. Fortsätt på östra strand, gräv ner elledningarna och bygg åt det hållet.
Kommer således att bli mycket trafik på in- och utfart.

Bra jobbat bygg på.
Men glöm inte att ta höjd för en utbyggnad av området mot Vaggeryd som säkert kommer komma inom några år.
Tänker el, fjärrvärme, vatten, avlopp och fiber

SD-Emil
Vattenområde?
Vaggeryd har flera fina vattenområden
Hela Hjortsjön öster/väster
Yggen, Sandsjön, Fängen med flera

Emil
Vattentäkten är bara några 100 meter från badplatsen så det finns gott om plats även mot Vaggeryd

Konstigt att det planeras en yogaplatå. Borde det inte finnas platser för utövande av andra religioner också då? Eftersom detta är Sverige så är det väl vår kristna kultur som borde komma först och inte indisk hinduism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *