Lång historia kring magasinet i Holma
Nyheter Magasinet i Holma uppfördes på 1700-talet. Men gårdens historia sträcker sig mycket längre tillbaka i tiden än så.
Holma nämns i gamla dokument för första gången så tidigt som för 700 år sedan – eller år 1316.
Enligt hembygdsforskaren Joel Andersson, som förlitade sig på handlingar i Uppsala Universitetsbibliotek, var Holma år 1342 sätesgård för frälsemannen Ramne Johansson. Därmed ska gården ha varit en av de äldsta gårdarna i landet.
Namnet Holma kommer av gårdens placering på en kulle som har formen av en holme.
Senare under medeltiden hamnade Holma under Nydala kloster innan gården blev militärt boställe under indelningsverket.
Magasinet från 1700-talet har måtten 7 x 11 meter och är som högst sju meter. I byggnaden finns en jordkällare som har måtten 5 x 3,5 meter.
I dag finns det en hel del bråte i byggnaden. Men skräpet skymmer inte den sinnrika konstruktionen. Byggnaden är uppförd på en självdränerande plats och innanför de timrade, bastanta väggarna är trapporna breda och ganska flacka vilket underlättade när man skulle bära säd mellan våningsplanen.
Den siste militären flyttade från Holma 1829 innan den arrenderades ut.
I början på 1900-talet var Domänverket ägare till gården som då mätte hela 252 hektar.
På 1930-talet erbjöds Alfons Karlsson att köpa gården men istället blev Fortifikationsverket ägare 1941 i samband med utbyggnaden av skjutfältet till 4 000 hektar. I dag är Holma och magasinet en del av skjutfältet.
Alfons Karlsson blev istället arrendator. Den siste arrendatorn, Sven Andersson, tvangs lämna gården för 50 år sedan. Därefter stod den övergiven och förföll så sakta innan den revs i mitten på 1980-talet.
På 1990-talet inventerades bebyggelsen på skjutfältet och västra och östra lägren. Ett 40-tal byggnader skyddades, men inte magasinet. Med tanke på hur det gått för de byggnader som inte fått något byggnadsminnesskydd finns det all anledning att vara orolig för magasinet i Holma.