Nyheter

Detta gäller för snöröjningen i kommunen

Detta gäller för snöröjningen i kommunen

Nyheter Vinterns ankomst i går tog många, inte bara SMHI, med överraskning.

Det märks inte minst på villagatorna i Vaggeryd där det varit svårframkomligt det senaste dygnet, spårigt och halt.

I går skottades gång- och cykelvägarna föredömligt snabbt. Men den fukt som fanns kvar frös till is fram på kvällskvisten och gjorde delar av cykelvägsnätet närmast livsfarliga att beträda.

Snötäcket på Södra Park var i dag på morgonen cirka en decimeter. Om vintern sedan kommit för att stanna återstår att se. Mera snö utlovas dock över Sydsvenska höglandet senare i veckan. Så än lär problemen inte vara över.
Kommunen har en plan för snöröjningen. Det är tekniska kontoret som ansvarar för att snöröja och halkbekämpa kommunala gator och vägar. Reglerna ser ut så här:
• Normalt påbörjas snöröjningen efter att snöfallet har gått över.
• Gång- och cykelvägar prioriteras och snöröjs när det kommit cirka fem centimeter snö.
• Gator och vägar röjs när det kommit omkring åtta centimeter snö. Då prioriteras genomfartsvägar, bussgator och centrala områden.
• Villagatorna kommer sist.

• Endast ett fåtal gångbanor eller trottoarer vinterunderhålls.
Bedömningen som styr insatserna påverkas alltså av nederbördsmängden, temperaturen och vägarnas olika trafikintensitet. Tekniska kontoret tar hjälp av privata firmor och har omkring 15 maskiner igång när det kommer mycket snö.
• Halkan bekämpas i huvudsak med sand. Salt används i stort sett bara på gamla E4 genom Vaggeryd och Skillingaryd.
Tekniska kontoret vädjar till bilägare att underlätta snöröjningen genom att inte parkera bilen på gatan utan på den egna fastigheten. Man understryker att det inte är tillåtet att skotta ut snö från den egna fastigheten på gatan.

Snöröjningen brukar kostnadsberäknas till cirka en miljon. Den summan har på senare år oftast varit tillräcklig. Men den långa vintern 2010 kostade snöröjningen över tre miljoner på grund av kraftfulla snöfall i januari och februari samt i november och december.

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *