Dialog med medborgarna i centrum
Nyheter Under måndagkvällen stod polis och personal från kommunen utanför ICA i Vaggeryd och utanför Hemköp i Skillingaryd för att få en dialog med kommunbefolkningen.
Medborgardialogen blir sedan ett underlag till de nya medborgarlöften som skall skrivas och gälla under 2023. Medborgarlöften handlar om att polisen och kommunen lyssnar in på vad de som bor och verkar i ett område/kommunen upplever som viktigt för att de ska känna sig trygga och säkra.
Andreas Sjöqvist, kommunpolis i lokalpolisområde Värnamo, berättar:
– Vi har ju medborgarlöften, det är nationellt men det kanske inte är alla kommuner i hela Sverige som har det, men nästan alla. I vårt område har vi medborgarlöften i alla kommuner. Medborgarlöften är en överenskommelse mellan polisen och kommunen att vi ska jobba tillsammans för att öka tryggheten och för att förebygga brott. Hur ska vi göra det på bästa sätt? Jo, då behöver vi jobba tillsammans och vara överens om vad vi behöver göra och vad problemen är. Vi måste samverka för att få bästa resultatet.
– Det nuvarande löftet skrev vi under i november förra året så nu behöver vi höra lite med medborgarna, det är ju en bit av uppgifterna vi behöver. När man skriver ett medborgarlöfte behöver man en grund för det man skriver. Invånarna har sin röst, polisanställda som är ute och åker i bilarna berättar vad de tycker vi borde arbeta med i kommunen, vi får tips, polisanmälningar och kommunanställda yttrar sig om vad de upplever för bekymmer. Utefter detta får vi en gemensam lägesbild för att författa ett nytt löfte som både kommun och polis kan skriva under. Det gäller att samla in och utvärdera för att komma med ett nytt förslag på löfte i november. Det kan handla om narkotika, trafik, otrygga platser bland annat.
– Ett önskemål är en ny polisstation i kommunen men vår syn på den saken är att ska vi ha en ny polisstation så måste vi också ha poliser som bemannar den. När vill man att den ska vara bemannad, jo det är ju oftast när det händer något och då kanske inte en polisstation är det mest effektiva egentligen. Vi hävdar och har statistik att vi är mycket i orterna dygnet runt och skulle vi öppna ett poliskontor kanske vi skulle få färre poliser på kvällar och nätter för att bemanna en station. Det skulle inte vara effektivt med den bemanningen vi har i dag i alla fall.
När ni är ute så här på samhället, är det då lätt att få kontakt med folk?
– Ja, det är inte svårt. Det är många som har synpunkter, har idéer och som vill prata, det är jättekul. Sedan hämtar vi ju uppgifter även på sociala medier. Vi lägger ut på Facebook och Instagram där vi ber om synpunkter. Man når ju inte alla den digitala vägen, därför är det viktigt att vi också är ute bland folk.