Nyheter

Digitaliseringen firades med tårtkalas

Nyheter Miliseum i Skillingaryd bjöd in till tårtkalas för att fira de nu 25 000 digitaliserade föremål och fotografier

Bullen från 1927, denna intogs dock inte, utan färsk tårta hade köpts in till firandet  [1/12]

Sven Engkvist med priset som vanns i slutet av oktober  [2/12]

Sven hälsade alla välkomna  [3/12]

Veteranförbundet högg in i tårtan  [4/12]

Stort arbete har gjorts av veteranförbundet  [5/12]

Sven serverar kaffe  [6/12]

Eva och Bo Palmgren låter sig väl smaka  [7/12]

Bengt Dahlqvist plockar upp tårtlocket  [8/12]

Den här mannen kanske snart ska digitaliseras?  [9/12]

Bo Palmgren och Ronald Eskilsson i veteranförbundet  [10/12]

  [11/12]

  [12/12]

Sven Engkvist, museichef på Miliseum i Skillingaryd, ropade ”Manöver” inför en fullsatt delegation under tisdagsförmiddagen, därefter intogs tårta och kaffe.

– Speciell dag för oss här, inledde Sven dagens firande. Igår passerades 25 000 digitaliserade föremål och fotografier. En stor milstolpe och ett särskilt tack riktades till Sveriges Veteranförbund. Runtom i Sverige görs vårt arv till något som alla kan hitta och berättade att när de digitaliserar så publiceras det på alla digitala muséer där ett 70-tal andra svenska museum finns. Det växer för varje dag och Miliseum ligger främst till när det gäller digitaliseringen av det svenska arvet. Dessutom finns det 12 000 böcker, som inte är medräknat i de 25 000 artiklar, berättar Sven Engkvist.

Henrik Arvidsson på biblioteket i Skillingaryd fanns på plats och berättade att böckerna är inlagda i samma system som bibliotekets, då det är lättare att söka efter.

– Jag känner glädje att få fira med er i Sveriges veteranförbund idag, avrundar Sven Engkvist.

– Jag har varit i Libanon två gånger, Somalia och Bosnien, säger Bo Palmgren från Eksjö. Intill sitter frun Eva Palmgren som nämner ”Jag är chef för hemmavarande styrkan”, och hon fortsätter att berätta att fruarna, som varit hemma och tagit hand om hus och hem, också är medlemmar i Svenska veteranförbundet.

– Det är inte samma män som kommer hem efter ett halvår i utlandsmission, intygar Eva.

– Tack vare Miliseum och Sven Engkvist får vara här på området. Vi träffas en gång i veckan i vårt lilla hus, nämner Ronald Eskilsson från Värmeshult utanför Bor.

– Vi tar tillvara på arvet från alla utlandstjänster, säger Thomas Roos boende i Borås, som kom ner för att fira att veteranförbundet hjälpt till att digitalisera arvet.

Vid Skillingaryds läger har tidigare funnits ett 30-tal hyllor med kartonger. I dessa har material från utlandstjänster nu digitaliserats. Första missionen från Gaza 1956 finns naturligtvis med. Det enda livsmedel som finns registrerat är en bulle från 1927, en bulle som fanns med vid kaffebordet på I 12 i Jönköping innan regementet flyttades till Eksjö.

Allt arbete som gjorts och resulterat firades med tårtkalas till förmiddagskaffet vid Miliseum. 

Taggar

Dela


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *