Direktrapport: Kommunen informerar – ansträngt läge!
Nyheter Klockan 09.00 startar krisledningsorganisationen pressträff angående fortsatt arbete med coronaviruset i kommunen. Två personer har avlidit inom socialförvaltningens verksamhet. Fritidsverksamheten stänger ned
– Vi hade kallat till kommunstyrelsens pressträff, men vi har ett allvarligt läge och vi kommer att redogöra för vårt arbete, säger Gert Jonsson (M).
– Vi vill informera om allmänna lokala råd och vi vill också berätta för de råd vi har i kommunen. Folkhälsomyndigheten informerade om allmänna lokala råd för regionen som gäller till 24 november. Anledningen till beslutet är att man ser ett ökad smittspridning. Åtta regioner i landet just nu. Man ser också en ökad belastning på sjukvården. Vi är förberedda även om det är ett ansträngt läge. I måndags aktiverade vår krisledningsorganisation igen. Som det ser ut nu och anledningen till det här beslutet är att man vill göra kraftfulla åtgärder och man vill se ändrat beteende. Det är det enda som hjälper just nu, Annika Hedvall kommundirektör.
– Man ska undvika nära kontakt med andra än de du bor med. Frisör, massage, inomhusmiljöer, butiker, badhus och gym. Undvika evenemang som samlar mycket människor. Det har vi att förhålla oss till. Alla aktörer ska vidhålla dessa råd. Vi vill om möjligt korta den tid och den tid som det gäller. Nu är det viktigt att förstå att det behövs ett annat förhållningssätt, Annika Hedvall kommundirektör.
– Som arbetsgivare har vi vidtagit följande: Om du kan ska du arbeta hemma. Nu är budskapet att alla ska arbeta på distans. Vi ska undvika fysiska möten så långt det bara är möjligt, säger Annika Hedvall, kommundirektör.
– Tyvärr finns smittan återigen i vår verksamhet och är koncentrerad till ett äldreboende. Vi har haft 15 stycken som har blivit friska. Senaste veckan har vi förlorat två brukare, totalt nio avlidna. Vi har en rutin att inte berätta om vilket boende det är därför informerar vi inte om vilket boende det gäller. Det är svårt att helt och hållet att veta varifrån smittan kommer. Vi har inget besöksförbud. Vi har fler som rör sig i våra verksamheter idag. Vi försöker att göra så mycket vi kan. Smittan är lömsk, ibland visar den ingen symtom alls. Vi vädjar att hålla distansen och vill att ni tänker för innan ni besöker våra boende. Det som är vårt största bekymmer är familjekarantän. Stor risk att inte kunna bemannas när det gäller våra verksamheter. Vi måste göra riskbedömningar för att tillgodose bemanning till de som behöver det allra bäst, säger socialchef Lotta Damberg.
– Vi ska hålla skolan öppet. Det är viktigt att hålla igång skolorna. Vi har mycket smitta i hela kommunen och även i skola och förskola. Vi har smitta här och där. Vi upptäckte en stor koncentration 7 – 9 i Fågelforsskolan där vi nu har infört fjärrundervisning. Samtliga verksamheter påverkas. Förskolan just nu mindre. Det ändrar sig dag för dag, och timma för timma. Vi i vårt ledningsteam måste ha kontinuerliga uppdateringar. Det är inte bara smittan som påverkar. Familjekarantän påverkar. Mycket personal försvinner då man ska vara hemma vid symtom. Utan personal kan vi inte hålla igång vår verksamhet. Men de börjar också bli slitna. De åtgärderna vi sätter in nu måste vara balanserade. Det finns ett antal skolbussar. Det finns inte möjlighet att köpa in 30 bussar till. Vi har också de lokaler vi har. Vi har inte möjlighet att slå upp nya lokaler på kort tid. De åtgärder vi sätter in just nu har vi publicerat. Vi kan göra fjärrundervisning ner till årskurs 5. Vi har en skolorganisation med små enheter och de får hålla sig ute på sina ställen just nu. Idrott utan ombyte. Vi har ingen prao. Personal träffas inte mellan våra enheter. Eleverna kommer inte att åka till Hjortsjöskolan att ha slöjd exempelvis utan slöjdläraren får åka till Byarum. Vi har ställt in alla studiebesök. Vi tränar på fjärrundervisning där årskurs 8 kommer prova en vecka. Hälften av Vaggeryds grundskoleelever går på Hjortsjöskolan. Det är viktigt att vi tänker till där, menar Per-Erik Lorentzon skolchef.
– Alla kommuner vidtar liknande åtgärder. Det handlar om att vi stänger friluftsgårdar, allmänhetens åkning i ishallen stänger, sim- och sporthallar stänger, biblioteket stänger, kulturskolan ställer om till digital undervisning, Miliseum stänger. All träning som inte vänder sig till barn och ungdomar som är födda 2005 ska ställas in. Dessa åtgärder vidtas omgående och till 24 november. Målsättningen med de här åtgärderna ska bidra till att restriktionerna ska hållas kortare tid, säger kultur- och fritidschefen David Norrfjärd.
– Viktigt att vi håller förskolan öppen för att föräldrarna ska kunna jobba. Vi har ökat it-tätheten och kunskapen om de här verktygen och det gör att vi har verktygen med fjärrundervisningen. Det är viktigt för skolbarnen har rutiner. Distansundervisning är att man har uppgifter som man utför när det passar en själv vilket passar vuxna. Fjärrundervisning däremot har fasta tider, är lärarledda och är som en vanlig lektion fast vi inte sitter i samma rum. Vi använder oss av fjärrundervisning då rutiner och lärarledd undervisning är det viktiga i lägre åldrar, säger skolchef Per-Erik Lorentzon.
Råden vad gäller arbetsplatser har funnits sedan i våras och har upprepats vid hundratals tillfällen. Nu har till och med utbildningsministern uttalat sig om att skolans personal givetvis skulle ha behandlats på samma sätt som alla andra arbetstagare i landet, dvs allt förutom lektionerna ska göras hemifrån.
Vad skolans ansvariga gör nu är att de konstaterar vad som har hänt. Hade detta skötts rätt från början hade det inte hänt. Proaktivt vs reaktivt.
Det har du rätt i
Jag har genom vänner insyn i lärarnas arbetsmiljö och sedan i våras har man i princip inte ställt in ett enda möte utan man har fortsatt som vanligt. Kollegor till dem har påpekat att råden är att ställa in möten men detta har inte följts på över 7 månader. Även när man stänger skolan i Skillingaryd ska lärarna i Vaggeryd in i klassrum för gemensamma möten. I skolans matsal är det fullt möblerat, i skolans cafe är det fullt i sofforna. När man avbryter praon och eleverna har varit ute och i kontakt med mängder med människor tar man dem tillbaka till skolan istället för att börja med distansundervisning. Nu ska man skicka runt delar av personalen till skolor över hela kommunen i stället för att lägga om scheman och ha annan undervisning med befintlig personal. Detta är bara några exempel, listan är egentligen lång. Jämfört med hur vi i privat verksamhet skyddat vår personal och verksamhet ser jag detta som chockerande.
Hej Johanna om ni i privat verksamhet skyddat er personal kan du ge några råd till ledningen i kommunen så de kan skydda sin personal
Nu måste vi alla tänka att just jag ska följa folkmyndigheternas riktlinjer.
Annars vet jag inte hur det ska bli i framtiden.
Försök att göra ditt allra bästa för att inte föra smittan vidare så sjukvården överbelastas.
Först och främst till den 24 nov.
Sign ”Tänk på varandra”
Verkar ju smart att lärare åker runt på alla skolor och bedriver undervisning? Kan de inte dra runt smitta på skolorna? Deras hälsa behöver man inte bry sig om eller?
Inte genomtänkt alls ju!
Hur är det med de som arbetar inom lokalvård, vaktmästare mm som rör sig både inom skolan och boenden? Får de åka runt till sina ställen eller fungerar det? Menar på att de är ju inte bara på ett ställe.
Mer detaljerad information finns på kommunens hemsida där finns svar på det mesta
Bra tydliga direktiv. Nu ska bara alla fatta detta oxå och ta detta till sej.