Nyheter

Diskriminering av landsbygdsbarn

Nyheter Idag inleder vi busstrejk tills en lösning är presenterad! Läs Noras föräldrars brev till rektorn

Arkivfoto

”Fick meddelande IGÅR att vår dotter Nora ska åka 6.40 istället för 7.12 från vägskälet Mässeberg. Dagen före det ska träda i kraft meddelas detta!

Det är alltför tokigt. Nora behöver gå hemifrån 6.15 för att hinna till bussen 6,40 vi har drygt 1,5 km till vägskälet.

Hur skulle ni känna er om er arbetsgivare meddelade att imorgon minsann så ska ni få åka en annan väg till jobbet och för att hinna den extra sträckan missar ni frukost och måste stiga upp ännu en timme tidigare? 

Cirka 35-40% av Noras skoldag går åt till resande och väntande. Är det rimligt?? 

Till mitt eget arbete har jag en resväg om 25 km, tar i högt räknat 25 minuter avrundar till 30 minuter. 1h + 8.75h/ 9,75 = 10.25%. Min arbetsdag innehåller 10% resande. Hur ser era procent ut? 

Nora är trött och livet utanför skolan och fungerar inte med dessa orimliga tider! 

Ordet jag skulle vilja nämna är diskriminering. Diskriminering av de barn som bor på landsbygden. De får behandlas hur som helst. Skolan erbjuder nu de elever som har längst att åka frukost på skolan, vilket är mycket positivt. Dock kommer Nora till skolan efter klockan 07.30, vilket gör att hon missar även denna möjlighet att äta frukost på skolan.

Nej!! Nu passerade ni en gräns, Vi inleder busstrejk tills ni löst problemet och skapar en rimlig arbetsdag för Nora.”

Hanna Johansson

Taggar

Dela


13 reaktioner på Diskriminering av landsbygdsbarn

Förstår dig helt o fullt Hanna!

För ett par år sen, tror det var 2018 eller 2017?, fick vi besked DAGEN INNAN skolstart, efter sommarlovet, att våra barn inte längre hade rätt till skolskjuts alls!!

Pga nåt program de upphandlat, som mätt att det fattades ca 100 m för en del barn i Byarum.

Vi överklagade, uppmanade barnen under tiden att begå ”civil olydnad” och åka med skolbussen ändå!
Den kom ju, platser fanns MEN åk 8 o 9 skulle promenera 5 km enkel väg, i kolsvart mörker, på oplogad cykelväg, längs en skog, till skolan i Vaggeryd.
Tänk 10-15 minusgrader, simning sista lektionen, blött hår, tunga väskor mm mm

Efter vårt överklagande hade Vaggeryds kommun den dåliga smaken att driva ärendet till förvaltningsrätten!!!

Det slutade med att Vaggeryds kommun ändrade sina nypåkomna regler, hellre än att medge att de gjort ett mkt stort fel…

Så numera har de flesta elever rätt till skolskjuts i Byarum, men inte alla!
Beroende på exakt var du bor i Byarum och vilken årskurs du går i.
Gymnasieelever på Fenix, 3 st, har INTE rätt till skolskjuts alls, inte ens om de själva betalar!

Nämnas bör att det inte finns några andra alternativa färdmedel såsom tåg eller buss eller annan kollektivtrafik.

Att säga att vi själva ”valt att bo på landet” håller inte!
Vi flyttade hit med tanke på att det fanns fungerande kollektivtrafik, både tåg och buss, 2003.
Att det senare togs bort först tågen och senare 1 av 2 busslinjer, samt ”ströp” skolskjutsarna, var inget vi kunde förutse eller ens tro, då hade vi aldrig bosatt oss här….

Stå på dig, du kommer troligtvis ”förlora”, överklaga och bedriv ”civil olydnad”, ex håll barnet hemma tills problemet är löst…

Lycka till!

Stå på er nu, det är dags att det blir ändring! Vi behöver en levande landsbygd. De som är barn nu ska känna att de i sin framtid också kan bo på landet med fungerande skolskjutsar till sina barn! Det här är fel på så många sätt, från framtagandet av resplan till sättet man meddelat föräldrarna på. En dags varsel för denna ändring är på tok för lite! Jag hoppas det blir en ändring och att de som planerat det här så illa tar sig en funderare till och att de denna gången blir införstådda med att det är barn som drabbas av deras beslut!

Har själv en dotter som cyklar 5 km in till Vaggeryd och hjortsjö skolan i ur och skur. När hon började nian kunde inte bussen gå här över längre. Hon har ca 2 km till busshållplatsen och tycker att ska hon cykla den sträckan kan hon lika gärna cykla hela vägen. Jag skulle vilja se dem som sitter och bestämmer göra samma sak varje morgon och i synnerhet denna mörka årstid. Blir glad när jag läser att någon gör något och visar sitt missnöje.

Tack Maria för stöd. Vi vill att fler ska kunna bo på landsbygden, då måste det kämpas ibland för att förändra. Ja det vore fint med lite i våra barns skor-perspektiv. Hur det än är så är de vår framtid. En bra skola med rimliga villkor skapar trygga glada barn som trivs och vad händer sen då? Jo sannolikheten att de stannar kvar på landsbygden och skaffar barn ökar flerfaldigt… kämpa kämpa

Men hej på dig Sickan! Vet du om att vi bor i ett land där vi via skattsedeln är med och betalar för en mängd service, oavsett var vi bor eller vad vi utnyttjar? till exempel betalar vi för äldreomsorg barnomsorg, asfalterade vägar, fiber, gatlampor och kommunalt vatten även om vi aldrig nyttjar eller har tillgång till dessa saker. Skolskjuts med en rimlig restid tillhör ju också denna kategorin. Jag tror att många av oss är tacksamma för dessa saker, men självklart har vi rätt att klaga och protestera när dessa saker plötsligt blir påtagligt sämre eller slutar fungera.

Maria

Dålig upphandling, betyder ofta att det blir sämre för barnen. Det ser de sällan när de upphandlar för de tänker bara på siffror.
Dock är Vaggeryd/Skillingaryd himla stort det är nog inte så lätt o få ihop alla turer så att det passar alla. I så fall skulle bussbolagen behöva ha 25-30 bussar o det är ju omöjligt.
Hur en strejk löser problemet är intressant, för om alla barn i kommunen skulle börja strejka för de är missnöjda med bussturerna så skulle det bli väldigt många.
Istället kanske man skulle kunna komma med konkreta förslag på hur man ska lösa detta med ändrade tider?
När det gäller upphämtning är ju också lite klurigt för det finns ju olika lagar för det beroende på barnens ålder.
Jag har träffat mängder med föräldrar som inte är nöjda med skolskjutsen, det har ändrats upphämtningsplatser o tider genom alla år. Landsbygden har en viktig funktion men att gnälla till rektor som har minst med detta är helt fel väg. Gå till förvaltning o politiker som styr i kommunen istället. Då kan rektorn vara den pedagogiska ledaren den ska vara på skolan.
Sen kan man alltid vända på alla perspektiv, det där med diskriminering är ett ganska starkt ord, exempelvis är det då diskriminerande att alla barn som bor i Vaggeryd eller Skillingaryd ska betala bussresorna? För så är det i dagsläget man tar från varje elevpeng för alla skolskjutsarna. Helt fel system enligt mig dock o jag har skickat in medborgarförslag om att ändra detta sätt att ta pengar från icke busselever för att betala busselever. Diskriminering eller ej så hoppas jag det löser sig för er o Nora, hon har rätt att känna glädje o lust o lära o framförallt slippa tillbringa 25% av sin tid på en buss.
mvh Peppe

Jag förstår att du tycker detta är jobbigt, men ni har ju valt att bo på landet. Det skulle vi också vilja göra men fick välja bort det pga att vi har barn och med tanke på vad som krävts av oss som föräldrar, med just skjutsande etc.Jag tycker ni ska vara tacksamma att det överhuvud taget finns skolskjuts.

Det är i grunden ett dumt resonemang tycker jag. När vi väljer att bo på landsbygden väljer vi självklart också längre resväg för våra barn. I vart fall i deras senare skolgång. Men! och det är den springande frågan. Om vi vill ha en levande landsbygd med barn så kräver det också tillgänglighet och kommunikation. Bra att det tas upp. Det här är en ständig utmaning för kommun och politiker att verka för att vi faktiskt har en levande landsbygd där även barnfamiljer vill bosätta sig.

Ja vi väljer. Men är det rimligt med 35% restid/ 2-2,5 timmar när avståndet är 10 km?
Levande landsbygd, nja verkar mer som att det innebär skyll er själva för att ni valt landet före staden. Jag vill bara ha en rimlig arbetsdag för vår dotter.

Lämna ett svar