Efter 38 år får han njuta av sin egen fritid
Nyheter Nu lämnar Göran Svensson sin chefsstol på kultur- och fritidsförvaltningen
Fritidsgårdar
När vi träffas är det på ett näst intill helt tomt tjänsterum. Där finns ett tomt skrivbord, två stolar och en dator så börjar vårt samtal med ett klipp från youtube.
– Innan jag började fanns ett tryck från ungdomen i Skillingaryd på att få en ungdomsgård, säger Göran Svensson och startar datorn. På skärmen dyker det upp ett tv-program från 1978 som hette ”upp med locket”. Det var Sveriges television som hade samlat ungdomar, politiker och artister till ett möte i NTO-lokalen i Skillingaryd. Där fick ungdomarna komma till tals i svensk TV och efter många om och men lovades det att verka för en fritidsgård.
1981 blev tjänsten som fritidschef ledig och Göran Svensson jobbade då i Lidköping med att utveckla fritidsgårdarna där. Med rötterna i Gnosjö kommun valde han att söka sig till Småland igen och fick jobbet. Men trots löften och ambitioner dröjde det ända till 1991 som den första riktiga ungdomsgården öppnade.
– Det var en lång process, menar Göran och pekar på att det fanns och finns en stor tilltro till det breda föreningslivets förmåga att lösa detta själva. Han menar att det naturligtvis ligger en sanning i det, men alla passar inte in i det utan kommunen bör stödja olika aktiviteter men också kunna erbjuda fristående verksamhet.
– Politiken har hängt med genom åren, säger Göran och pekar på det faktum att fritidsgårdar hade 0 kronor i budget när han började och nu satsas det 2,5 miljoner årligen.
Göran Svensson menar att det är goda förutsättningar för ungdomsgårdarna när de finns mitt i centrum. I Skillingaryd ligger den vid torget och i Vaggeryd kommer man att flytta in i centrala lokaler vid torget i april månad.
Viktiga inslag under de 38 åren
Göran Svensson berättar om en mängd händelser som han har varit med om men lyckas ändå att välja några saker som fastnat speciellt i minnet.
– Idrotten har ju alltid haft en framträdande position i kommunen och en händelse som jag minns är den konstfrusna bandybanan, säger Göran. Som med det mesta som hänt inom kultur- och fritidssektorn är det människors engagemang och styrkan i föreningslivet som fått saker och ting att hända. Efter mycket diskussioner och påtryckningar byggdes den konstfrusna bandybana vid idrottsplatsen i Vaggeryd 1985.
– Det är inte många kommuner i motsvarande storlek som Vaggeryds kommun som mäktar med att bygga och driva en konstfrusen bandybana. Det sker genom ett starkt engagemang från de engagerade i Waggeryds IK och personal med flera på idrottsplatsen. Enligt Göran Svensson är det ett bra exempel på hur kommunen kan stötta och samverka med föreningslivet för att gemensamt göra kommunen mera attraktiv.
Samma år inreddes källaren i Vaggeryds sim- och sporthall efter påtryckningar från flera idrottsföreningar.
En annan händelse han lyfter fram är satsningen på turistinformation. Han framförde synpunkten på att få flera som passerade genom kommunen att också stanna, genom att ha en turistbyrå. När kommunen inte ville satsa på detta tog Göran saken i egna händer och lyckades få ett antal företag att sponsra bygget av en turistbyrå på Slätten 1986. Senare beslutades att turistbyrån skulle flytta till Hjortsjön och campingen. Då kontaktades Göran av ägaren till Götaströms värdshus som sa att han vill ha stugan. De kom överens om att Götaström fick ta den gamla turistbyrån mot att de byggde en ny vid Hjortsjön, sagt och gjort så blev det.
En aktivitet som satte bygden på kartan var när O-ringen gick av stapeln 2005.
– Jag fick då ansvaret för alla ceremonier, berättar Göran och minns särskilt invigningen då de hade engagerat Amy Diamond. De var inte riktigt förberedda på trycket och de fick bilda en mänsklig mur framför scenen när Amy Diamond uppträdde för omkring 15000 personer som hade samlats.
Det har hänt mycket genom åren och Göran Svensson lyfter fram allt det arbete som görs ideellt ute i föreningslivet, men menar att kommunen måste var öppna för samverkan och att stötta nya idéer för att medverka till en positiv utveckling. Något av det som han nämner som gjorts på senare år är satsningarna på att bygga Fenix 2 och simhallen i Skillingaryd samt Skillingaryds Arena.
Kultur
Kulturen kom in när man slog samman kultur och fritid till en gemensam nämnd 1992. Det var tufft ekonomiskt och en tidig insats var när Musikskolan flyttades från skolan till kultur- och fritid. Jan-Allan Persson gjorde ett stort arbete och formade verksamheten till det som idag är Kulturskolan. Det är idag en mycket stor verksamhet med musik, sång, bild och film. Det största enskilda området numera är dansen.
1998 var det ett nationellt kulturår och i ett sammanhang uttryckte sig Stellan Sundahl, ett mycket känt namn, sig på ett sätt som nedvärderade Vaggeryd å det grövsta. Då bjöd man in honom till Vaggeryds Folkets Hus där han fick förklara vad han menade. En fullsatt salong fick höra hur Stellan Sundahl hade minne sedan E4 passerade genom Vaggeryd och där man möttes av att det luktade illa innan man kom in i samhället, stannade man och köpte korv var den heller inte särskilt god, menade han. Dessutom var det så lång sträcka genom samhället att man blev fruktansvärt trött på den segdragna sträckan att färdas genom Vaggeryd. Det hela slutade dock på ett civiliserat och trevligt sätt där alla var nöjda och glada.
Under kulturåret genomfördes också en aktivitet varje månad som handlade om olika kulturyttringar, allt från bild, konst, musik till mat.
Välbesökta aktiviteter med något för alla.
Samarbete och samverkan
– Jag har alltid haft ett gott samarbete med de politiker som funnits i nämndsarbetet, menar Göran Svensson och konstaterar att det är nyckeln till framgång. Man måste ge och ta i ett utvecklingsarbete.
En annan historia är när Göran Svensson efter några år retat sig ständigt var sim- och sporthallen i Vaggeryd med alla dess fel och brister som fortfarande kostar pengar och kommer att kosta framöver.
– Jag bestämde mig för att kontakta arkitekten bakom hallen, säger Göran Svensson. Han berättar att han lyckades lokalisera vederbörande och hade laddat upp för en utskällning av formidabla mått. Näst intill sprickfärdig ringde han upp mannen i fråga som svarade, ”vad trevligt att någon ringer, jag sitter här och känner mig lite övergiven”. I det läget pös all ilska ut och det blev ett samtal av helt annan art.
Juvelen i kronan – som försvann
– Visst har det hänt saker under alla år som man varit besviken över, menar Göran men säger sig ha en stor besvikelse, något som han ville se genomfört men som sjönk i sista stund. 2002 genomfördes en badhusutredning som gick ut på att bygga en helt ny simhall med mycket innehåll. Ett badhus för hela kommunen. Allt var i stort sett klappat och klart när det helt plötsligt blev ett nej till bygget. Orsakerna sägs vara att man ville ha en simhall i vardera Skillingaryd och Vaggeryd för att ha närhet till skolorna, dessutom hade man inte presenterat var det nya badhuset skulle byggas.
– Det gör fortfarande lite ont att det inte blev en ny simhall, säger Göran Svensson och konstaterar att det fanns ett gediget underlag och utredningen kommer att han ha i sin privata bokhylla för all framtid.
Egen fritid
– Nu ska det bli skönt att kunna odla sina intressen, menar Göran och säger att det blir mycket tid för friluftsliv framöver. Skidåkning där det finns snö, orientering och mountainbike. Avslutningsvis berättar han att dagarna framöver kommer att gå till att framställa en karta för mountainbikeorientering kring Grönelundsområdet. Via Idrottslyftet fick de 20 000 kronor för att producera en karta och så ska det också bli. Efter nästan 40 år utan föreningsengagemang är han nu fri att engagera sig i det han vill.
Det jag kommer att sakna är de breda diskussioner vi har haft om Movalla. Det har varit inspirerande. Jag hoppas att din eftertrare är lika intresserad. Då Movalla har så många besökare innom denna sektor
Ha en bra framtid
Jan-Erik Aronsson
Göran är det någon som är värdig en aktiv fritid, så är det du.
Ditt engagemang för andras fritidsaktiviteter har alltid varit stort.
Njut av pensionen.
Lycka till.
Monica Sporrong
Tack för alla år i kommuninvånarnas tjänst! Nu är det din tur att få åtnjuta detta. Tack också för gott samarbete i många år, jag har lärt mig otroligt mycket av och genom dig men framförallt har vi haft väldigt trevligt. Tack och all lycka i framtiden önskar jag dig. Kom ihåg: Det finns i skogen en oväntad glänta, som bara kan finnas av den som gått vilse (T. Tranströmer). Må gott! Vi ses!
Mvh
Ewa Magnusson
Ha en riktig trevlig pension Göran! Kommer sakna dig och ditt sätt att se och lösa problem, inte lätt att hitta en som talar samma ”språk” och ser lösningar istället för problem!