Nyheter

Efter TBC-larmet – svar på testerna dröjer ytterligare

Nyheter I slutet av förra året fick Arbetsmiljöverket in en anmälan om ett bekräftat fall av tuberkulos hos kommunens arbetsmarknadsavdelning. I förra veckan testades ett stort antal personer för sjukdomen - men det kommer dröja ytterligare ett tag innan svar kommer på om fler har smittats.

Genrebild. Foto: Pixabay och arkivbild.

Den smittade personen ska enligt anmälan till Arbetsmiljöverket vara ”en person i mottaget i flyktingmottagningen” som enligt anmälan ska ha varit i kontakt med handläggare på arbetsmarknadsenheten och också varit på praktik i ”pack och montering”.

Enligt anmälan så ska 40 personer ha testats i förra veckan. När skillingaryd.nu kontaktar chefen för arbetsmarknadsenheten i Vaggeryds kommuns chef, Jenny Andersson, så kan hon inte ange det exakta antalet som testades, utan hon hänvisar till regionens biträdande smittskyddsläkare David Edenvik. Inte heller han har någon klar uppfattning om hur många som testats.
– Jag vet inte, det är infektionskliniken som sköter det praktiska i smittspårningen. Vi får rapport om det i efterhand, säger han.

Svaren på testerna kommer dröja ytterligare ett tag.
– Proverna tar ofta någon dryg vecka att få svar på och sen ska de värderas och eventuellt utredas vidare. Så det dröjer nog ytterligare minst en vecka innan vi vet så mycket mer, berättar David Edenvik.

Jenny Andersson är chef för Vaggeryds kommuns arbetsmarknadsenhet och hon berättar att patientsekretessen gör att de inte får någon information om vilka som testats av smittskyddet. De får försöka spåra och ringa in tänkbara områden själva. Några särskilda rekommendationer rörande de som testats finns inte.
– I såna här situationer så följer vi helt vad smittskyddet säger och de har inte någongång sagt något om att någon ska vara hemma eller något annat.

Så de jobbar på som vanligt med andra ord?
– Det finns det väl ingen som gör i dag utifrån covid, men det är inte så att smittskyddet sagt att de behöver vara i någon karantän på något sätt, säger Jenny Andersson och fortsätter:
– Det är smittskyddet som styr allting runt det här. Vi som arbetsgivare ser ju bara till att följa det de säger och givetvis vara behjälpliga så gott vi kan i att länka till personer.

Tuberkulos, förkortat TBC, var som störst i Sverige på 1600- och 1800-talet och skördade många offer. Numera är den ovanlig i vårat land och väldigt få smittas. Däremot är den vanligare i andra delar av världen och årligen insjuknar runt tio miljoner människor av sjukdomen, varav cirka 1,5 miljoner dör.

Taggar

Dela


3 reaktioner på Efter TBC-larmet – svar på testerna dröjer ytterligare

Detta är mycket allvarligt och jag hoppas detta framöver inte mörkläggs. Betänk att på arbetsmarknadsenheten finns även placerad delar utav socialnämndens verksamhet för de som i dagligt tal kallas ekonomisk socialhjälp. Det borde räcka med att vi har en pandemi åt gången eller skall detta bli det nya inslaget i Vaggerydsmodellen

Jag tycker det är fel att kalla tuberkulos för en sällsynt sjukdom, när vi ändå hade över 300 fall senaste året. https://www.folkhalsomyndigheten.se/folkhalsorapportering-statistik/statistik-a-o/sjukdomsstatistik/tuberkulos/ Detta var i och för sig en kraftig minskning jämfört med föregående åren. Dålig uppmärksamhet på möjligheten av tuberkulos under covid-pandemin kan vara en förklaring, minskad invandring en annan. Men när man ser kurvorna för tuberkulos hos invandrare jämfört med infödda svenskar i den bifogade länken framstår det för mig som obegripligt att hälsoundersökning av invandrare åtminstone tidigare varit frivillig. Värst av allt är att det bland de diagnostiserade fanns ett antal med multiresistent tuberkulos, som hotar föra oss tillbaka till den desperata situationen för 100 år sedan. Vi kommer kanske inte ha någon effektiv behandling mot tuberkulos i framtiden om man inte ”dämmer i bäcken”. Vad gäller att verifiera tuberkulos brukar man väl räkna med att en tuberkulosodling växer så sakta att det tar 1½ månad innan man har svar.

Lämna ett svar